To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jak "postawić" system bez CD ?

Anonymous - 30-05-2007, 12:15

Zgadza się nie mam CD ale łączę mam w laptopie. Mam teraz tylko jeden problem jak wejśc w wiersz poleceń w 2000 bo jak po strcie naciskam F8 to menu jest po Norwesku ale doczytałem sie że jest tryb awaryjny i pochodne (z netem itd.) ale samego wiersza poleceń nie ma. Jak wystartować samego Dos-a?
szczeslaw - 30-05-2007, 12:18

Eeeeeeeeeee - windows 2000 nie ma dosa. To jest system oparty na NT. Tam NIGDY dosa nie było. Linia poleceń jest tak samo jak w XP - po odpaleniu jądra NT odpala się plik cmd (command line).
W menu startowym powinno być coś takiego jak tryb awaryjny z linią poleceń (chyba 3 od góry). Ale za pomocą tego chyba nic nie zdziałasz.

[ Dodano: 30-05-2007, 12:22 ]
Krzyzak napisał/a:
niestety nie odpali bez odpowiednio ustawionego bootsektora - czyli samo przegranie na dysk nie gwarantuje uruchomienia - ale w przypadku, gdy juz jakis system startuje, to akurat jest to zrobione

Bootsector, master boot record i coś jeszcze. W każdym razie przegranie plików na pewno nie umożliwi uruchomienia systemu. DOS i jajko Windows NT (2000, XP) mają inne wpisy.
Jedyną możliwością jest format /s lub polecenie (osobny dosowy programik) sys c:

akbi - 30-05-2007, 12:40

Krzyzak napisał/a:
niestety nie odpali bez odpowiednio ustawionego bootsektora - czyli samo przegranie na dysk nie gwarantuje uruchomienia - ale w przypadku, gdy juz jakis system startuje, to akurat jest to zrobione :)

wlaśnie :mrgreen: kolega, przecież aktualnie ma wgranego tego Windowsa,

saphire - 30-05-2007, 14:31

Dla kumatych - bootowanie przez PXE z sieci i instalacja windy poprzez usługi RIS :badgrin:
Tak, wiem, to dla bardzo kumatych ,,z infrastrukturą'' :mrgreen: