To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - branie oleju

saphire - 01-06-2007, 19:49

Mój miś mieści się od wymiany do wymiany pomiędzy max a min i jeszcze nawet ponad min jest więc niecały litr zużywa. Poprzednik miał ciężką nogę tak jak i ja mam - jemu tak wychodziło a i mnie też tak wychodzi aczkolwiek z racji nieszczelności i wymiany uszczelki pod miską ciut mi wykapało i musiałem dolać. Mis więcej bierze oleju gdy jest kręcony w okolice czerwonego ale jak nie dociągasz na maxa i do odcinki to powinien się mieścić w 1l na 15tys ale jak zaczyna przekraczać 1l na 10 tys no to powoli można zacząć odkładać na uszczelniacze itp. zabawki.
mlun - 01-06-2007, 21:08

Ja wiem czy ten Castrol najlepszy? Słyszałem że wielu osobom Castrol Carisma spalała a np. Mobila czy Shella nie.
zwolin - 01-06-2007, 23:22

maxwell61 napisał/a:
znajomy mechanior doradził minerał, bo najbezpieczniej do aut po 100 tys. km

Qrr...a takich gosci to sie powinno za jaja na drzewach wieszać :evil: 100kkm to duzy przebieg dla samochodu typu maluch, albo polonez na gaźniku, a nie w przypadku miśka. Ja mam w tej chwili 205kkm, jeżdżę na Mobilu 5W50, styl jazdy raczej dynamiczny, czasami agresywny i ubywa mi z 2-3 setki na 10kkm.
Olej mineralny marnej jakosci (co potwierdza cena tego Castrola) to morderstwo dla wysoko kreconych silników i koniec. Jeśli tyle bierze mineralnego oleju, to albo uszczelniacze do wymiany, albo pierścienie zrobiły papa, albo ma przejeczne "trochę" wiecej, niż Ci sprzedający powiedział.

maxwell61 - 03-06-2007, 19:07

no widzisz zwolin a ja się tłukę na nim już 80 tys.km...obecnie już także jestem mądrzejszy o wiele informacji...ale ja niestety nie narzekam na ten olej...jak pisalem na 13 tys. dolewam tylko setkę i to przy 12 tysięcznym kilometrze...nie nerwujsja :lol: pozdrawiam
Anonymous - 07-06-2007, 23:46

Ja wiem czy ten Castrol najlepszy? Słyszałem że wielu osobom Castrol Carisma spalała a np. Mobila czy Shella nie.

No i masz odpowiedź dlaczego jest najlepszy :?

maxwell61 - 08-06-2007, 21:14

Panowie co kraj to obyczaj... dlaczego niektórzy mają problemy z zawiecha a inni...z silnikiem a inni nie... wszystko zalezy od maszyny stylu jazdy itd... nie powiedzialem ze castrol jest najlepszy... Bastek, każdy wybiera wg. własnego uznania... pozdrawiam
Anonymous - 08-06-2007, 22:54

Jasne , że tak, każdy ma swoje upodobania. Wszyscy śmieją się z Lotosa, a to przecież też dobre oleje, spełniają najwyższe normy :P