Carisma - Ogólne - pytanie do experta o przepustnice
Anonymous - 10-06-2007, 23:50
Martyna napisał/a: | ale z rownowagi wyprowadzil mnie ten arrturo |
troche szacunku
niczego nie wnosisz do forum oprocz zametu, a myslisz ze wszystkie rozumy pozjadalas bo naczytalas sie ksiazek z aso lub nasluchalas sie mechanikow.
Anonymous - 10-06-2007, 23:54
Cytat: | a pewnie zaraz dostaniemy kare ,wlasnie za nie przestrzeganie regulaminu.piszemy nie na temat |
Myśle ze władze zrozumieją sytuacje
Cytat: | wiesz ,moze faktycznie zbyt szybko zadarlam z turkiem-ale z rownowagi wyprowadzil mnie ten arrturo ,chwilke wczesniej zmieszal mnie troche ,i skrupilo sie na turku |
Wiesz troche dziwne zachowanie jak dla mnie. Zdenerwował Cie jeden, zaatakowałaś drugiego Jak Ci sie coś nie podoba w zachowaniu kogoś
A. Zignoruj i nie odpisuj (regulamin)
B. Napisz na priva
c. Napisz na gg
Uwazam ze nic nie wyjasnia bardziej sytuacji niz rozmowa z daną osobą - czasami moze zrozumiałaś cos nie tak lub osoba pisząca w niewłaściwy sposb ujęła to co chciała przekazać.
Cytat: | no coz sorrki ewrybady ,na usprawiedliwienie mam tylko to ze nie jestem maszyna-emocje mam-no i jestem to nowa-i stresa tez mam |
Nie jesteśmy jak ABW albo Gestapo aby sie nami stresować Poprostu troche więcej zrozumienia i cierpliwości.
Pozdrawiam
PS. Arturo chciałem tego uniknąć
luk_szc - 11-06-2007, 00:03
A jak się czyści tym syfem co spienia nagar z kolektora ssącego (GDI) i on to jest spalany normalnie przez silnik (nazwy nie pamiętam) . Miałem raz tak czyszczony dolot w ASO i jest to podobno normalka
Nie gryźcie się - to boli Dajcie na luzzzzzzz - popijcie to czymś dobrym
mlun - 11-06-2007, 00:13
Do arturro musisz przywyknąć:P za krótko tu jeszcze jesteś:P
A czy ktoś z was czyścił może silnik pod ciśnieniem? Było kiedyś to opisane w motorze chyba że podłączają urządzenie pod wysokim cisnieniem z płynem i w en sposób czyszczą cały syf w silniku.?
Anonymous - 11-06-2007, 00:15
arrturo i tak cie nikt nie lubi-ale dajmy temu spokoj-ja odtad nie bede odpowiadala na zaden twoj post,chocbys nawet napisal ze ,jezdzisz trabantem gdi.... ha ha ha dobre ,nie? pa pa dobranoc wszystkim
DOBRE PYTANIE ZADAL POPRZEDNIK!!!!
Hubeeert - 11-06-2007, 00:43
Martyna, jestes o jeden krok od ostrzezenia - za wycieczki osobiste.
Ostrzegam jednoczesnie wszystkich przed kontynuowaniem rozmowy w takiej formie.
Widzisz Kolezanko - my sie tu na Mitsu znamy o tyle o ile sami cos zrobilismy. ASO nie udostepniaja nam informacji. Zadnych. CAPS nie jest dostepny. Serwisowki rowniez nie. To co mamy to zapal, serwisowki za ktorych czesc sam zaplacilem z wlasnej kasy, forum na ktore w ciagu ostatnich ponad dwoch lat spora czesc z nas poswiecila zdecydowanie za duzo czasu i szczere checi, zeby pomagac kazdemu kto tej pomocy oczekuje.
Pomoc jest dobrowolna i udzielana w dobrej wierze...
Pozdrawiam
Anonymous - 11-06-2007, 19:23
mlun napisał/a: | podłączają urządzenie pod wysokim cisnieniem z płynem i w en sposób czyszczą cały syf w silniku.? |
dokładnie tak robią w jednym przygranicznym serwisie mitsu w niemczech, z jedną różnicą, że nie stosują płynu tylko jakiś granulat. cena usługi 240 euro. gość mówił, że było to jedną ze stałych czynności serwisowych wykonywanych w autach do 6 lat od daty produkcji na koszt serwisu.
turek61 - 11-06-2007, 20:23
Cytat: | Jedna wersja nie pamiętam kogo:
Cytat: | W mojej Carismie w ASO ustawianie komputera wykonano w takiej kolejności:
a. Odłączenie klemy minus akumulatora
b. Po ok. 5 min. założenie klemy
c. Odpalenie silnika i pozostawienie na wolnych obrotach przez ok. 15 min. bez załączania
odbiorników
d. Po 15 min. włączenie wszystkich odbiorów i na max.( wentlacja ogrzewanie siedzeń )
e. Po 3 min. takiej pracy na wolnych obrotach 3 przegazówki na max. obrotów.
Czyszczenie przepustnicy i takie ustawienie kompa. skutecznie wyeliminowało falowanie wolnych obrotów.
|
Druga wersja Bartka-saphire:
Cytat: | Uczenie ECU:
- wyjmujesz kluczyk ze stacyjki
- odpinasz na 10 minut klemę ,,-'' z akumulatora
- podpinasz klemę ponownie
- odpalasz silnik i włączasz urządzenia z którymi jeździsz na codzień, np. klimę, radio, światłą itp.
- zostawiasz auto na 15 minut by sobie pochodziło na luzie
- po tym wyłączasz wszystko, gasisz silnik wyjmujesz kluczyk ze stacyjki
- ponownie odpalasz silnik na chwilę
- uczysz szyby skrajnych położeń
- gasisz silnik i gotowe
|
Wybór należy do Ciebie złotko |
Dziękuję za miłe słowo i podziękowania za pomoc, której starałem się udzielić.Chciałbym ponadto abyś zauważyła, że to co napisałem było skopiowane z innych postów tego forum(cytaty).
Gdybyś przeczytała wcześniejsze posty dotyczące czyszczenia przepustnicy nie zadawałabyś tego pytania.Te sposoby były stosowane mnóstwo razy i nie jeden dziękował za te informacje.
Od kiedy jestem na forum pierwszy raz spotkałem się z taką arogancją co w przypadku kobiety(choć zaczynam w to wątpić bo ja tez mogłem zarejestrować się jako np.Ania), które na forum są traktowane jak rodzynki jeszcze bardziej dziwi.
Dziękuję i to by było na tyle.
Anonymous - 11-06-2007, 23:29
saphire, spaliny sa neutralne!!!, a dla kogo to niby sa neutralne jeszcze te spaliny. no nie musze cos zrobić chocby dla środowiska.
Niestety zmartwie Cię spaliny dla silnika nawet te z zaworu ERG nie są obojetne dla silnika niestety zeby srodowisko było czystrze a slinik spełniał normy trzeba było jeszcze raz zawrócic spaliny i je ponownie spalić na co silnik spalinowy traci energie a to sie równa z utrata mocy i nie pisz że sa obojetne bo niestety nie sa silnik musi wydac dodatkowa energie na dopalenie spalin nie jest prawda także to że na ubogiej mieszance silnik GDI stosuje spaliny jako wypełniacza poprostu zawór ERG jest po to bo powietrza jest zbyt duzo, nadmiar powietrza wywołuje bardzo dużą emisję brutto tlenków azotu. W jej ograniczeniu pomaga porcja spalin (recyrkulacja). Zawrócone spaliny obniżają temperaturę spalania, zmniejszając emisję NOx i w rezultacie jest zdrowiej, jak w dilach. A co ja bede gadał ide po kolejn piwo a a niejednorodnośc mieszanki a dokładnie przebogacenia mieszanki podczas spalania powodują sadze a nie jakaś tam sierka.
no cóz a jakie było pytanie
pozdro
saphire - 12-06-2007, 20:36
deadly - napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami i nie do końca zatrybiłeś co miałem na myśli pisząc ,,neutralne'' - chodzi o to że są gazem niepalnym, obojętnym co do spalania w silniku za to dobrze dopełniającym brakującą objętość cylindra w stosunku do pobieranego ładunku powietrza, a że spaliny są toksyczne bo mają sporo NOx to inna bajka. Z punktu widzenia spalania robią za wypełniacz po to by mniej było NOx i by kat łatwiej sobie z nimi radę dał. Generalnie pewnie jeszcze kilkanaście innych powodów jest dla których funkcjonuje EGR. Wg znanych mi teorii lepiej jednak mieć sprawny EGR niż go nie mieć. Kiedyś kumpel w przypływie szaleństwa tuningowania w swoim dieslu zaślepił EGR no i zaczęły się dziwne problemy z autem. Ostatecznie odkręcał wszelkie zmiany tuningowe i nic nie pomagało póki mechanior przypadkiem wyczaił że ma zaślepiony EGR. Zdjął mu zaślepkę i problemy ustąpiły.
Anonymous - 12-06-2007, 21:51
saphire, sorry byłem tak narąbany że nie wiem nawet co pisałem teraz mi wstyd.
Należysz do grupy ludzi z tego forum, co do których mam szacunek i respekt.
Oby allach naszym GDI prostował drogi
pozdro
saphire - 12-06-2007, 22:17
Wyluzuj grunt by nam miśki szły ochoczo
turek61 - 17-09-2007, 23:25
Martyna napisał/a: | A W KSIAZCE DLA SERWISOW MITSUBISHI JEST NAPISANE ZEBY CZYSCIC PRZEPUSTNICE NIE Z ZEWNATRZ;TAK JAK WY TO TEZ POLECACIE ;TYLKO KOMPLEKSOWO CZYLI WLAC TAM DO SRODKA PLYN I ODPALIC SILNIK NA PARE MINUT I POTEM CALY KANAL WLOTOWY PRZEPUSTNICY JEST CZYSTY. |
Kurczę minęło trochę czasu a już zapomnieliśmy jak było wesoło z Martyną
Ale nie o tym...Zacytowałem ją bo dziś kupiłem środek na Allegro do czyszczenia przepustnicy i w instrukcji jest faktycznie ze można to zrobić na pracującym silniku. Może rzeczywiście w niemieckich serwisach tak czyszczą ?
http://www.allegro.pl/ite...fesjonalny.html
saphire - 18-09-2007, 14:14
Zauważ, że nie ma jak w miśku zrobić tego na chodzącym silniku - musiał byc zdemontować pół dolotu, filtr powietrza, przepływomierz... i już masz pomarańczowo na zegarach a w opisie tego środka zresztą podali że na pracującym silniku to gaźnik można spryskać a układy z wtryskiem to trzeba już bezpośrednio...
turek61 - 18-09-2007, 20:28
saphire napisał/a: | filtr powietrza, przepływomierz... i już masz pomarańczowo na zegarach | to fakt, nie pomyślałem o przepływomierzu
Ale do czyszczenia zdemontowanej przepustnicy(w.g. forumowej procedury) chyba się nada ? Myślę, że będzie lepszy od benzynki albo tych rozpuszczalników, acetonu i.t.p ?
|
|
|