FAQ & How to? - Ceramizer- skrzynia biegów. Wlany w nieodpowieni korek
Anonymous - 11-07-2007, 22:02
ale czy nie zawali filtra i kanałów olejowych . Strach pomyśleć co by się stało ktoś to już stosował? Nie planuje kapitalki i korci mnie spróbować. Silniczek naprawdę zaczął ładnie pracować niestety jeżeli to uszczelniacze to ceramizer nie pomoże .
Anonymous - 11-07-2007, 23:06
Jeżeli wlejesz z nowym olejem w odpowiedniej ilości nic ci nie zatka, a przestanie dymić, poprawi się komprecha i będzie lepiej
zwolin - 12-07-2007, 21:55
Bastek napisał/a: | high mielage Castrola lub Shella 15W50 |
Aqrat z Shellem, to słaby pomysł, bo na własnej skórze sprawdziłem, że bardzo silnie wypłukuje wszystkie osady, co w silniku który spala olej oznacza szybką śmierć.
Nie wiem na 100% jak to jest z castrolem, ale spotkałem się z opiniami, że raczej niechętnie się miesza z czymkolwiek.
Na Texaco 15W40 + STP przejechałem 50kkm, i nie było problemów. Na pewno się miesza, i napewno nie szkodzi. Godne polecenia są też marki Valvoline i Liqui
Molly.
Darek2222 napisał/a: | Jeżdżę na lotos minerall gas. Teraz dopiero poczytałem ze to niezbyt dobry olej |
No niestety, ale oleje tej klasy to się do oliwienia taczek nadają. Wyjmij bagnet na nagrzanym silniku i zobacz jaką toto ma konsystencję. Niech zgadnę - jak woda
Na poczatek zalałbym go porządnym olejem 15W40, a z dodatkami poczekałbym chwilę, żeby sprawdzić ile teraz spala oliwy. Jak nadal dużo to lej. Jak mało to dolewaj oleju.
P.S. Widziałem silnik z mazdy 323 po zalaniu motodoktora do castrola syntetyka (tak przynajmniej z nalepki wynikało). Galareta po całości. Co ciekawe, to nie można jej było w żaden sposób rozpuścić.
Anonymous - 12-07-2007, 22:03
Olej Shella 15W50 napewno nie wypłucze silnika jest właśnie nieco gęstrzy od 15W40 i jest przeznaczony do aut z dużym przebiegiem.
zwolin - 12-07-2007, 22:41
Bastek napisał/a: | Olej Shella 15W50 napewno nie wypłucze silnika |
Sorry Nie wiem jak czytałem, ale byłem przekonany, że piszesz o 15W40.
Z 15W50 nie mam doświadczeń. Ale jesli producent twierdzi, że nadaje się do zużytych silników i zmniejsza ich apetyt na oliwę, to nie śmiem tego kwestionować.
Anonymous - 12-07-2007, 23:05
http://www.autooleje.pl/ http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
Na tych stronach morzna poczytać o olejach i dowiedzieć się ważnych żeczy.
|
|
|