Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Wskazania komputera (spalanie chwilowe)
saphire - 05-07-2007, 20:49
Ja jeżdżę 99% po mieście i to w masakrycznych korkach i po dość sporych górkach a na dodatek do pracy mam coś koło 7km :> no i spalanie widać jakie jest
PS. przejazd w szczycie do pracy trwa nawet 40 minut powrót przez centrum nawet do godziny chyba że polecę nieformalną obwodnicą obwodnicy (czytaj bocznymi zakamarkami po przedmieściach) to jakieś 20 minut jazdy mam wtedy z tego połowa po płaskim a połowa pod sporą górę :>
Anonymous - 06-07-2007, 09:31
leugdi napisał/a: | turek61
Na Spritmonitorze jest gość ze spalaniem 5,48!!! |
Ale wtedy stajesz sie strasznym "zawalidrogą"
mlun - 06-07-2007, 10:48
Bez przesady:P Jeśli się dostosujesz do przepisów uwzględniających ogranicznie prędkości to moż Ci się to udać.
Anonymous - 09-08-2007, 10:04
Witam
Może to pytanie trochę (mininalnie) odbiegga od treści wcześniejszych wypowidzi, ale jaest bardzo pokrewne.
Czy po zamontowaniu firmowego radia (z klawisze DISP) będe mógł ustawić na wyświtalczu spalanie chwilowe?
W chwili obecej (bez radia fabrycznego) wybieram rodzaj wyświetlanej informacji poprzez kombinację ze stacyjką i przyciskiem SET i w tej sytuacji nie mam mozliwości ustawić spalania chwiloego (mam tylko: średnie spalanie, średnią prędkońść, zasięg).
mlun - 09-08-2007, 10:39
Tak będziesz mógł.
Moomin - 09-08-2007, 14:15
mlun napisał/a: | Tak będziesz mógł. |
Oj nie sądzę. Chyba, że mam coś skopane z wyświetlaczem, ale mam oryginalne radio i te same parametry co kolega - spalanie średnie, prędkość średnia i zasięg.
Może po liftingu zabrali spalanie chwilowe.
mlun - 10-08-2007, 10:40
Posunęli by się do tak drastycznych czynów? Po co zabierać coś co jest przydatne.
JCH - 10-08-2007, 11:44
paleoas napisał/a: | Czy po zamontowaniu firmowego radia (z klawisze DISP) będe mógł ustawić na wyświtalczu spalanie chwilowe? |
mlun napisał/a: | Tak będziesz mógł. | W jaki sposób
Pieniek - 10-08-2007, 21:42
w cari po lifcie nie ma funkcji chwilowego spalania, niestety ubogi ten komputerek.
mlun - 10-08-2007, 23:55
A w taki iz sądziłem że ludzie nie cofają się w rozwoju tylko przeciwnie ale widzę że się myliłem.
saphire - 11-08-2007, 12:41
Może i nie ma chwilowego spalania ale za to dodali kontrolkę ECO od jazdy na ubogiej a tejże przed liftem nie było więc trzeba było obserwować właśnie chwilowe spalanie coś za coś
facho - 09-02-2011, 17:53
Witam. Mam pytanko. Czy to normalne, że wdepnięciu gazu na ful chwilowe spalanie jest takie same przy zimnym jak i przy ciepłum silniku np. 70km/h na 5 biegu po wciśnięciu gazu na max komp. po kilku sekundach stabilizuje się na poziomie 17-18l spalania chwilowego bez znaczenia czy zimny czy ciepły. Nie rozumiem. A gdzie ssanie? Jakie spalanie chwilowe Wy macie?
rysiul - 09-02-2011, 18:51
Jeśli chcesz zobaczyć różnicę w spalaniu na zimnym i ciepłym silniku proponuję zrobić test ale na 2 lub 3 biegu. Im wyższy bieg tym ta różnica będzie mniej widoczna. Kiedyś przy słabo rozgrzanym silniku na 2 biegu wyskoczyło mi ponad 40l/100km. Po rozgrzaniu ten wynik był nieco mniejszy, jak dobrze pamiętam to było ~35l/100km
Saqu - 09-02-2011, 20:36
na którymś biegu spalanie potrafi pokazać się na poziomie 47l i to chyba było na 2 biegu
daron64 - 27-04-2011, 14:28
chwilowe potrafia byc, wydawloby sie, kosmiczne, przy zwyklym przyspieszaniu pokazuje mi wartosci 10-20litrow, przy mocniejszym wcisnieciu pedalu tak jak poprzednicy pisali, ale za to przy jezdzie z rowna predkoscia chwilowe rzedu <5,5L to norma. W zasadzie jak dla mnie najwieksza zaleta tego, ze pokazuje chwilowe spalanie to to, ze mozna poprawic sposob operowania pedalem gazu, zeby bez sensu nie tracic na spalaniu. Tak jak ktos wczesniej napisal - pedal ciut wcisniety, auto nie przyspiesza a spalanie po 10L, a wystarczy ciut puscic gaz, samochod caly czas utrzymije predkosc a spalanie o polowe mniejsze. A tak nieco abstrahujac od tematu to co powinien mi pokazywac komp? Przebieg, 2liczniki przebiegu, ktore mozna skasowac, srednie spalanie, chwilowe spalanie i cos jeszcze powinno byc?
|
|
|