To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Zaparowane szyby

Anonymous - 02-12-2007, 14:26

gdzieś czytałem na stronach z ocenami MSS że serwis naprawia tę usterkę w kilka minut więc chyba jakiś patent na to jest... Pytanie tylko ile worków złota za to bierą :/
saphire - 02-12-2007, 14:28

Wymyj szybę od wewnątrz pianką do mycia szyb samochodowych a następnie psiknij na nią specjalny preparat antypara i solidnie wytrzyj szybę miękką bawełnianą ściereczką do sucha - mnie parowała szyba w Corsie a nie miałem tam klimy i taki numer spokojnie załatwiał sprawę na cały sezon jesienno zimowy.
Anonymous - 02-12-2007, 15:32

saphire napisał/a:
Wymyj szybę od wewnątrz

chyba nie czytałeś - dokładnie - mowa o różnej sile nawiewu pomiędzy prawą a lewą stroną . Do tego raczej mycie szyb ni jak się nie ma , a poza tym to problem masowy jak widać, słychać i czuć , więc to o czym piszesz było pierwszą czynnością od której każdy zaczyna zanim jego frustracja sięga zenitu do tegp stopnia, że wylewa ją na forum :mrgreen:

saphire - 02-12-2007, 16:41

slawicz napisał/a:
to o czym piszesz było pierwszą czynnością od której każdy zaczyna zanim jego frustracja sięga zenitu do tegp stopnia, że wylewa ją na forum :mrgreen:

:finga: :p :p :p no skoro jej poziom jest już aż tak wysoki to nie pozostaje ci nic innego jak tylko dobranie się do kanałów powietrznych nawiewu i zamontowanie w nich odpowiedniej przesłony ograniczającej część tłoczonego powietrza do nawiewów na stronę pasażera. :biggrin: IMHO to pewnie pozostałość asymetryczności nawiewów na auto RHD z rynków japońskich, australijskich, angielskich itp. bo WTEDY dmucha na stronę kierowcy mocniej i jest OK

Anonymous - 02-12-2007, 19:35

no tak , jazda autobusem w tej sytuacji to pewnie zdaniem kolegi będzie rozwiązanie które powinno zadowolić nabardziej wybrednych
a w szczególności zamontowanie wycieraczki dla kierowcy od środka - gratuluję ! pomysł godzien Einsteina
wiem wiem - czytam w twoich myślach :butthead:

saphire - 02-12-2007, 21:02

No pewnie taki sposób naprawy robią w ASO i zapewne wewnątrz jest jakas przesłona którą tylko przestawiają bądź regulują... :twisted:
Anonymous - 03-12-2007, 21:30

W moim MSS nie występuje żaden opisany objaw zaparowanych szyb (no chyba, że wlączę wewnętrzny obieg lub posiedzę w śrdku auta przy wyłączonych nawiewach).
Wszystkim mającym kłopoty z zaparowanymi szybami proponuję "trik" ze żwirkiem dla kota :mrgreen: :wink:

Anonymous - 08-12-2007, 22:09

Czesc, szczerze mowiac nie chce mi sie wierzyc, ze w samochodzie bez filtra kabinowego potrzeba 30 minut na oczyszczenie zaparowanej szyby.

Powiem tak, ostatnio mialem podobny problem w drugim samochodzie ktory posiadam (astra).

Proponuje sprawdzic dobrze, czy na pewno dziala klapka "zarzadzjaca" obiegiem, bo pomimo, ze bedzie Ci sie zaswiecac kontrolka na przycisku - silnik moze nie pracowac - i nei osiagniesz efektu (czyli obieg wewnetrzny caly czas).

Jesli jednak silnik "zarzadzajacy" klapka jest OK - musi cos byc zle z rurami doprowadzajacymi powietrze do kratek.

A i przyszla mi do glowy jeszcze jedna mysl - ale to jest drogie i czesto w serwisach na to naciagaja - wiec przydalby sie dobry zaufany mechanik do sprawdzenia tego - nagrzewnica.

Teraz jezdzimy zazwyczaj z wlaczonym ogrzewaniem. wiec jesli puszcza nagrzewnica - masz wilgotno w srodku.

Anonymous - 21-12-2007, 17:20

Ludzie, nie kombinujcie...
Już od dawna wiadomo, że trudności z odparowaniem lewej strony przedniej szyby to - w przypadku eksploatacji samochodu w ruchu prawostronnym - jest wadą konstrukcyjną (przynajmniej obejmuje ona mój rocznik tj. 2000). W ASO usuwają tą usterkę od ręki za 100 zł (taka była deklaracja w 2001 r., jak się do nich zgłosiłem). Za stówę, to im podziękowałem (samochód był jeszcze na gwarancji, jednak w ramach jej, nie chcieli zrobić). Miałem sam zajrzeć do nawiewów pod szybą, ale zdjęcie bez instrukcji tych plastików przerosło moją wyobraźnię.
W sprawie kiepskiego odparowywania przedniej szyby pisałem do przedstawiciela Mitsubishi zwracając uwagę na ten "drobiazg" i jeszcze parę innych i troche zawstydzałem ich myśl techniczną, ale chyba olali sprawę skoro w późniejszych egzemplarzach nie usunięto ww. usterki (tak się domyślam).
Jeden z kolegów pisał, że jego misiek radzi sobie z parą szybko - może Twój poprzednik poprawił tą usterkę albo w nowych modelach już ona nie występuje?
Ciekawe, jak z tym jest... (?)
A tak podsumowując miśka za całokształt, to drugi raz też bym go kupił.

Anonymous - 21-12-2007, 20:37

andre186 napisał/a:
W ASO usuwają tą usterkę od ręki za 100 zł

tyle to wszyscy wiedzą - pytanie brzmi jak to robią bo podobno trwa to chwlię więc nie może to być nic skomplikowanego .
andre186 napisał/a:
Miałem sam zajrzeć do nawiewów pod szybą, ale zdjęcie bez instrukcji tych plastików przerosło moją wyobraźnię.

Trza by poszperać na necie może gdzieś znalazłaby się jakaś instrukcja - a może któryś z kolegów ten problem już rozpykał i podzieli się nabytą wiedzą :mrgreen:

Anonymous - 21-12-2007, 20:52

Hehe... najlepiej zrobić zrzutę i posłać jednego z tym problemem do ASO. Niech podpatrzy co robią, a potem nam powie :wink:
Anonymous - 22-12-2007, 10:06

andre186 napisał/a:
Niech podpatrzy co robią, a potem nam powie

nie sądzę żeby ktokolwiek dał mu popatrzeć - już oni wiedzą czym to grozi. będzie tak : "pan poczeka w biurze wypije sobie kawke a za 15 min samochód wyprowadzimy na plac i zaprosimy pana do kasy" :twisted:

Anonymous - 22-12-2007, 15:56

Trzeba wymienić filtr kabinowy i gotowe.....eureka. Latem miałem ten problem przy deszczowej pogodzie, gość w serwisie (znajomy) powiedział mi jakieś farmazony o klapkach nawiewu....a ja....wymieniłem filt i problem zniknął..
Anonymous - 22-12-2007, 21:27

Widzę, że masz nowszą wersję od mojej i być może u Ciebie wystarczyło wymienić filtr.
W moim od nowości były problemy z odparowywaniem szyby, a więc filtr nie mógł być przyczyną...

Anonymous - 28-12-2007, 08:12

Witam. Niestety MSS ma wade produkcyjna, polegajaca na zle zaprojektowanym nawiewie na szybe przednia. Po zdjeciu kokpitu mozna zobaczyc ze jest wieksza powierzchnia nadmuchu od strony pasazera niz kierowcy. Jedyna pomoca przy zaparowanych szybach moze byc wlaczona klima. Nic trzeba jakos z tym zyc :) .Pozdrawiam