[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana płynu w chłodnicy, spuszczanie płynu z bloku
robertdg - 07-10-2010, 21:41
6 litrów
bartekino - 07-10-2010, 21:45
Dziękować
Hugo - 07-10-2010, 22:22
bartekino napisał/a: | A ile potrzeba płynu na wymianę do gala 2.0 136km ?? | Zależy jak będziesz wymieniał ten płyn, bo ja wymieniałem chłodnicę i z niej oraz z bloku zleciało ok. 3 litry i tyle wlałem.
bartekino - 08-10-2010, 09:29
Hugo, Tzn jak ?? Po prostu chce spuścić tym kranikiem cały płyn i wlać świeży. Oczywiście silnik rozgrzeje i otworze ogrzewanie na maxa. W ten sposób powinno zlecieć wszystko tak ?? A tak przy okazji jaki plyn polecacie ?? Bo wszędzie są te koncentraty gdzie trzeba wodę dolewać w proporcji 1;1. Wolał bym już gotowy płyn chłodniczy wlać i nic nie rozrabiać.Coś możecie polecić ??
KaWu - 08-10-2010, 10:38
bartekino napisał/a: | Wolał bym już gotowy płyn chłodniczy wlać i nic nie rozrabiać.Coś możecie polecić ?? |
Stare poczciwe Petrygo.
Hugo - 08-10-2010, 14:49
bartekino napisał/a: | Hugo, Tzn jak ?? Po prostu chce spuścić tym kranikiem cały płyn i wlać świeży | To tak samo jakbyś odkręcił całą chłodnicę, więc zleci Ci około 3 litrów i tyle wlejesz. Odkręć jeszcze korek chłodnicy. bartekino napisał/a: | W ten sposób powinno zlecieć wszystko tak ?? | Nie. Część zostanie w bloku silnika. Jest od tego śruba w bloku, ale nie trzeba nią spuszczać.
Owczar - 08-10-2010, 20:52
Jak nie spuścisz z bloku to zostanie Ci tam te pozostałe 3 litry o których pisze Hugo.
bartekino - 08-10-2010, 21:17
A jak najlepiej z tego bloku spuścić ten płyn ??
Owczar - 08-10-2010, 21:26
robertdg - 08-10-2010, 21:27
Korkiem w bloku, znajdującym się z tyłu silnika (od strony sciany grodziowej) pod kolektorem ssacym w linii przepustnicy
bartekino - 08-10-2010, 21:42
Bardzo serdeczne dzięki. Teraz jeszcze jedno pytanie od dołu bez problemu można się do niej dostać ?? Czy trzeba się troszkę nagimnastykować??
Kamil_Ziomek - 30-10-2010, 16:31 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Wymiana płynu chłodniczego. Właśnie wymieniam płyn chłodniczy w moim galu. Odkręciłem śrubkę w chłodnicy i wylało się coś kolo 3 litr płynu chłodniczego. Gdzie w bloku znajduje się śrubka od spuszczania płynu ?
P.S. Temat do usunięcia już nalazłem
robertdg - 30-10-2010, 17:26
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
Kamil_Ziomek - 30-10-2010, 18:07
U mnie w miejscu gdzie powina być ta śrubka jest jakiś czujnik z jednym kablem obsadzony na jakimś białym kleju ( uszczelniaczu) i za nic się nie chce poddać.
Śrubka była wyżej. łatwiej by mi było znaleźć jakbym wiedział że nie wystaje z bloku i jest na imbusa.
kurak80 - 01-11-2010, 12:45
Mam być może banalne pytanie dotyczące ilości płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym...na ale zawsze to lepiej zapytać niż później wpaść w problemy...a więc chodzi o to że wczoraj z rana grzebałem coś przy silniku w moim galu ( 2,5 V6 97)...i moją uwagę zwróciła bardzo mała ilość płyny chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym ( nigdy wczesniej nie zwracałem na to uwagi )...praktycznie jest tylko na dnie grubo poniżej wartości min...dodam że auto stało około 15 h....jak jade nic sie nigdy nie działo....wskazówka temp zawsze jest idealnie w połowie skali....jednak martwi mnie ta mała ilość płynu w zbiorniku....po jeździe ilosć ta ulega zwiekszeniu i jest ponad wartoscią min...myślałem żeby dolać płyn....tylko pytanie jaki?.....kolor obecnego to ciemny bordowy.....i czy jakbym zmieniał płyn muszę odpowietrzyć koniecznie układ?...acha auto mam od poł roku i nie zmieniałem płynu po zakupie i nie wiem kiedy był zmieniany.....nie ma też żadnych wycieków z układu....
|
|
|