To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G] wentylator chłodnicy

Anonymous - 03-08-2007, 18:35

ok mniej więcej już wiem coś o tych wentylatorach ale jak coś teraz pokombinowałem to świeci mi się kontrolka od płynu chłodzącego to znaczy na wolnych obrotach nie świeci dopiero jak mocniej przycisnę albo jadę po wybojach przypuszczam że może to być jakieś zwarcie ale nie wiem gdzie może ktoś wie gdzie znajduje się czujnik do tego płynu( czy to może być wina termostatu?)
Anonymous - 03-08-2007, 19:46

jak Ci swieci kontolka od plynu to go uzupelnij w zbiorkiku wyrownawczym :P :P
Adaho_krak - 03-08-2007, 19:48

GOLDI napisał/a:
jak Ci swieci kontolka od plynu to go uzupelnij w zbiorkiku wyrownawczym

.... oby pomogło, możliwe jest również, że jest za małe ciśnienie w obiegu płynu chłodzącego, najczęstszą przyczyną małego ciśnienia jest padająca pompa wody.

Anonymous - 04-08-2007, 09:09

beben, raczej coś przekombinowałeś. zweryfikuj instalacje elektryczną, a czujnik jest w zbiorniczku wyrównawczym płynu. Adaho, wydaje mi się że ta kontrolka nie ma związku z ciśnieniem w układzie chodzenia. Ona pokazuje tylko stan płynu, ;)
Pozdrawiam

Adaho_krak - 04-08-2007, 09:32

conti64 napisał/a:
wydaje mi się

...dokładnie wydaje Ci się , znam przypadki, że przy padającej pompie wody kontrolka również świeciła. Jeśli płynu jest za mało, warto również poszukać tego przyczyny.

Anonymous - 04-08-2007, 20:16

hehe czuje ze to raczej ściema z tą kontrolką skoro conti mówi że ona jest w zbiorniczku wyrównawczym to znaczy że ja chyba jej wogóle nie mam bo zbiorniczek mam od innego auta po stłuczce zbiorniczek do niczego sie nie nadawał ale muszę kupić chyba oryginalny może ktoś ma namiar na takowy
Anonymous - 04-08-2007, 22:37

w zbiorniku jest czujnik... ktory reaguje gdy plynu jest malo... po zdemontowaniu czujnika nie wskazuje on na maly poziom plynu bo nie ma skad tego zczytac... sam jezdzielm z wypietym jakis czas... i zero reakcji... zero kontrolek... jednak ta kontrolka ma inne zadanie jak wspomina adaho... byc mzoe wlasnie od cisnienia w ukaldzie chlodzenia... w obiegu jest cos okolo 1 bar? chyba sie myle? albo 1,3 max? nie pamietam juz
Anonymous - 05-08-2007, 10:14

No dobra chłopaki, praw fizyki nie zmienimy ;) Jeżeli jest odczyt to musi być skądś pomiar. Teraz rodzi sie pytanie: z jakiego czujnika pobierana jest wartość :?:

[ Dodano: 06-08-2007, 08:49 ]
conti64 napisał/a:
No dobra chłopaki, praw fizyki nie zmienimy ;) Jeżeli jest odczyt to musi być skądś pomiar. Teraz rodzi sie pytanie: z jakiego czujnika w układzie chłodzenia pobierana jest wartość jego ciśnienia :?:

Anonymous - 06-08-2007, 17:33

no właśnie skąd to się bierze ja mam dyskoteke czasem jak na luz wrzuce to kontrolka gaśnie ale jak cisne to cały czas mruga nie świeci ciągle ale mruga przyjrzałem się zbiorniczkowi jeszcze raz i żadne przewody tam nie dochodzą nawet dolałem wody i bez zmian
Anonymous - 07-08-2007, 23:24

rozbierz ten czujnik...znajduje sie na dnie zbiornika... przynajmniej w 2g... u mnie bylo tam pelno syfu w nim..
Anonymous - 08-08-2007, 07:09

GOLDI napisał/a:
znajduje sie na dnie zbiornika

U mnie GOLDI też cuś jest na dnie zbiorniczka. Coś na kształt cylindra. Jak dolewałem płynu to widziałem go na dnie ;)

Anonymous - 09-08-2007, 00:09

u mnie wogole nie dzialal... byl zawsze w pozycji max :P jak rozebralem to bylo tam w cholere syfu w srodku tego czujnika... i uwaga na jego skaldanie... ja go zloylem tak ze jak dolalem plynu to wywalal mi kontrolne o pln... jak plnynu nie blo to gaso... poskaldalem ten czujnik po prostu na odrowt... juz nie pamietam jak... i uwaga na uszczelke w okol tego czujnika... jest kurewsko delikatna...
Anonymous - 14-08-2007, 23:26

może mi ktoś powiedzieć gdzie znajduje się bezpiecznik od wentylatorów bo mi padły a nie wydaje mi się żeby się spaliły w nich silniki raczej bezpiecznik zdechł
Anonymous - 15-08-2007, 22:00

beben, jeden - od wentylatora klimatyzatora 20A (żółty) - masz pod maską po lewej stronie przy nadkolu, a drugi - od wentylatora płynu chłodniczego 30A (różowy) - masz przy klemie akumulatora.
Anonymous - 16-08-2007, 20:45

bezpieczniki są ok ale wentylatory dalej się nie załączają nie wiem co to może być może macie jakiś pomysł