Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] wskazowka w sprawie tulejek
gulgulq - 12-11-2007, 07:09
metalowa tuleja raczje się nie zużywa, na allegro mozna kupic komplet ktory stacza prawie na dwie wymiany (jest troche wiecej tulejek plastikowych)
tak sie zastanawiam czy nikt z misiow nie ma w domu tokarki i nie wytoczyłby jakis takich podobnych tulejek ale z innego materiału: abs, teflon...moze to byłoby leszejsze rozwiazanie??
grzesiopol - 13-11-2007, 21:42
Te matalowe kupuje się oddzielnie ale ja musiałem je wymienić bo już sie trochę zużyły i przez nie był luz na drązku.
saphire - 13-11-2007, 21:46
Daaaawno temu jeszcze w podstawówce w modelarni robiliśmy zębatki i tulejki z tarnamitu bo najlepiej sie do tego nadawał - może tu tez by się nadał?
Anonymous - 16-11-2007, 21:33
Witam;)
Ja osobiscie wytoczyłem sobie natokarce z czarnego tworzywa jak na razie jest oki ,zamierzam zrobic to z drugą ale juz z innego tworzywa a tak na marginesie u nas w Kaliszu w serwisie chcą 200zł więc ...... sami rozumiecie warto kombinowac:)
Pozdrawiam Sneik
Anonymous - 16-11-2007, 21:50
Jak bym miał na wymiar ori, myślę, że mogę wam załatwić większe ilości takich tulejek i to pewnie finalnie lepszych niż ori
Anonymous - 14-03-2008, 13:16
Witam!
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Carismy 1.6
I mam naiwne pytanie dotyczące owych tulejek!
Czy jak będe zwlekał z wymiano tych elementów to sytłacja może się pogorszyć i np. unieruchomić samochud?
Pytam poniewarz kupując samochód spłukałem się co do grosza!
I jestem zmuszony czekać na przypływ gotówki!
saphire - 14-03-2008, 14:27
Po prostu coraz ciężej będą wchodzić biegi aż w końcu wcale nie dasz rady zapiąć któregoś...
Anonymous - 14-03-2008, 19:22
Witam! Jestem posiadaczem Carismy 1,9 TD i mam pytanko. Tez mi wchodzi ciezko jedynka i wsteczny ale do tego przy ruszaniu cos mi zawsze puknie szczegolnie przy jedynce i wstecznym. ale takze czasami zmieniajac na drugi bieg. Czy to tez sa tulejki czy cos innego?
grzesiopol - 23-03-2008, 14:32
Co masz na myśli mówiąc puknie??? Czy zgrzyta ci??? A jak u ciebie ze sprzęgłem. Bo to raczej nie tulejki.
Przy uszkodzonych tulejkach trudno jest wcisnąć jedynkę a o wstecznym to już można pomarzyć - jeden na dziesięć razy wchodzi. Czy w czasie jazdy też masz z problem z "zapięciem" biegu.
Anonymous - 01-11-2009, 12:58
ma ktoś może zdjęcia tych miejsc w których są te tulejki?
mam rozumieć że ten przód i tył to jest po końcach tych "wężyków "które łączą lewarek ze skrzynią??? za pośrednictwem których sie zmienia biegi??
pawelsonx - 01-11-2009, 13:21
w gdi nie ma tulejejk
kielurkk - 01-11-2009, 15:15
degust napisał/a: | mam rozumieć że ten przód i tył to jest po końcach tych "wężyków "które łączą lewarek ze skrzynią??? |
tak choć to nie są "wężyki" tylko kawałek zwykłego pręta
Przód czyli ta czeęść pod skrzynią biegów co mechanizm łączy się z wybierakiem a tył to pod lewarkiem (pod podłogą, od spodu autka) gdzie lewarek (dźwignia) łączy się z mechanizmem
pawelsonx - 01-11-2009, 16:07
degust, chodzi o wężyki czyli cięgna w skrzyni do silnika gdi wybierak w gdi w innej technologi i nie wymienia się tulejek
Anonymous - 03-11-2009, 23:12
ups...
jedno jest pewne ...kto pyta nie błądzi
|
|
|