To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Jak carisma 1.6 sprawuje się na LPG?

Anonymous - 29-08-2007, 10:38

krzysiek_base napisał ",spalanie wieksze 8,5l miasto ,w trasie 7,8l da sie życ"

Mam pytanie ile Ci pali benzyny po mieście skoro gazu 8,5l, mi nie udało się jeszcze zejść ze spalaniem gazu poniżej 9,5 l po mieście, a średnio to 10l miasto i 8,5 trasa. Miałem już dwa autka zagazowane o pojemności 1,6 i w żadnym spalanie nie było mniejsze niż 9,0l/100km.

Co do mocy, to moja Cari jest słabsza ale wyczuwalne to jest w skrajnych przypadkach (autko załadowane na maxa, strome podjazdy). Mam instalkę sekwencja Elpigaz i pozatym co wypisałem jest malinowo.

Matejko - 29-08-2007, 10:39

to chyba ja sie moge wypowiedziec i przyznac ze zamontowalem, dla niedowiarkow:

po miesiacu:
-instalacja:stag300
-3500km bez najmniejszego problemu,
-po pierwszym przegladzie dolozenie drugiego emulatora, niestety dajac wtryski RAIL(praktycznie bezobslugowe a regeneracja polega na ich wymyciu) potrzeba dwoch emulatorow - u mnie kontrolka sie pare razy zapalila po odpaleniu, kilka dni po mnie montowali w analogicznym aucie, tam sie zapalila odrazu, dodali drugi emulator i po klopocie, dlatego gdy bylem na przegladzie, powiedzialem: blad wtryskow, a ci lutownice w reke :)
-zuzycie od 9 do 13 /100km
-butla w kole, bagaznika mi kolo nie ogranicza bo zadko kiedy jezdze w 4 os. w aucie a jeszcze zadziej w 4 osoby z bagazem
-instalacja ma mozliwosc ustawienia automatycznego przelaczania powyzej jakistam obrotow na paliwo i po zejsciu obrotow w dol spowrotem gaz, przy jezdzie w zwyklej trasie nie zauwazylem zeby cos takiego sie przydalo(lub zeby bylo potrzebne), natomiast na autostradzie(na niej zauwazylem roznice w benzynie i gazie - zaczynala sie dopiero powyzej 170km/h - tak bylo to w niemczech :rolleyes: ) , jak bysmy chcieli sunac cari powyzej 170km/h to jak najbardziej by sie przydalo, ale z nadmiaru autostrad i tak tego raczej nie ustawie,
ogolnie jestem zadowolony, ale nawet posiadanie lpg w aucie mnie do siebie nie przekonuje

Anonymous - 29-08-2007, 16:00

mam ok 1,5 tyg instalację sekwencyjna BRC a moje spostrzeżenia:

- zamulony przy ruszaniu - 1 bieg oraz przy zwalnianiu i włączaniu 2 biegu ( np, skrzyżowanie albo ostry zakręt) na wyższych biegach jest OK.

- szarpanie autem przy przełączniu biegów.1-2, 2-3 na wyższych jest ok.

- spalanie gazu nieokreślone ze względu na małą ilość przejechanych kilometrów, natomiast spalanie benzyny stosunkowo duże ( zanim sie przełączy na gaz jedzie na benzynie a przełącza się przy określonej temp. silnika) - może zbyt późno przełącza sie na gaz-kwestia ustawienia...

to tyle

pozdrawiam

Matejko - 29-08-2007, 18:29

szurek napisał/a:
- zamulony przy ruszaniu - 1 bieg oraz przy zwalnianiu i włączaniu 2 biegu ( np, skrzyżowanie albo ostry zakręt) na wyższych biegach jest OK.

- szarpanie autem przy przełączniu biegów.1-2, 2-3 na wyższych jest ok.

byles na pierwszym przegladzie, po ok. 1000km lub miesiacu??
bo ja powiedzialem ze szarpie jezeli mam wbity 2 bieg ok 1500obr/min i wcisne gaz, od zeszlego czwartku(czyli kiedy mialem te regulacje) nie odnotowalem takich zachowan, costam poprawil i poki co jest w porzadalu

Anonymous - 29-08-2007, 20:23

Witam
Miałem instalację holenderską Prinsa III gen. (prawdopodobnie) montowaną w tym samym roku co rok produkcji samochodu i przejechane na niej ok. 240 kkm. Ja sam zrobiłem na niej ze 20kkm i żadnych większych problemów. Dwa miesiące temu niestety padła (prawdopodobnie rozprogramował się komp.) i nie było fachowca co by to naprawił (brak oprogramowania). Od dwóch miesięcy jeżdżę na instalacji Zenit. Na początku miałem podobne objawy z szarpaniem jak Matejko, ale po ustawieniu mapy wtrysków (cokolwiek miałoby to oznaczać) jest ok. Koszt 1900zł, ale ze starym zbiornikiem.

Matejko - 29-08-2007, 21:36

cena bdb, ciekawe jak ci sie to bedzie sprawowac, bo te sirocco z agcentrum gubily pamiec i auto nie chcialo jezdzic na gazie, wjazd do warsztatu, ustawienie kompa i za jakis czas przyslowiowy replay, czyli znowu gubienie pamieci, niby zenity poprawione, podobno na tyle ze srednio przyjezdzaja 2 razy rzadziej - ciekawe jak to w praktyce wyglada
Anonymous - 01-09-2007, 17:44

W sierpniu byłem nad morzem tak, że zrobiłem jakieś 1300km na nowej instalacji. Spalanie na trasie bez klimy 7,7l; z powrotem jechałem z klimą, bo w dzień i wyszło mi 8,6l; po mieście ok. 10l. W sumie do dziś zrobiłem 2000km i póki co żadnych problemów (odstukać w niemalowane). Jedyny problem to wskaźnik poziomu gazu, bo został mi zbiornik od Prinsa i sygnał idący od czujnika poziomu gazu z butli do kompa jest źle odczytywany tzn. pierwsza dioda na wskaźnku gaśnie dopiero jak w zbiorniku zostaje 12% gazu.
Anonymous - 01-09-2007, 22:52

W mojej Cari 1.6 98r. miałem założoną zwykłą instalacje mieszalnikową Elpigaz przy 60 tys km przebiegu. Generalnie problemu nie było aż do 90 tys km kiedy to poszła cofka w dolot powietrza wszystko ślicznie wybuchło, rozerwało filtr i przepływomierz. Ponieważ akurat wpadła kaska ze sprzedaży małej, różowej peugeotki 205, zainstalowałem sekwencję Elpigazu. Aktualnie stuknęło 130 tys km i nie ma z nią żadnych problemów (raz chyba jakaś cewka siadła - 30 PLN i po sprawie). Zauważyłem że stopniowo coraz więcej pali (12l/100km w mieście ale zaznaczam, że mam automat) i delikatnie traci na mocy w górnym zakresie obrotów (wcześniej jeździła bez zarzutu - tak jak na benzynie), ale to akurat najprawdopodobniej wina membrany w parowniku, która nie była ruszana od nowości. Z moich doświadczeń podzielę się jeszcze tym, że jeśli jeździsz na lpg to przepustnicę wypada raz na jakiś czas wyczyścić tak jak w GDI. Ja zrobiłem to z ciekawości a efekt przerósł moje oczekiwania... dobra bo się trochę rozpisałem.
Ale generalnie uważam, że jeśli już to sekwencja i podstawa to dobry warsztat i regularne przeglądy!!!

Anonymous - 02-09-2007, 18:42

W moim aucie mam zamotowaną sekwencję Elpigaz. Średnie spalanie 8.2l z klimą. Narazie jest ok. Polecam
Anonymous - 07-09-2007, 01:16

Ja mam BRC i kiedyś była ok ale po przebiegu 20tyś. km pozostaje mi napisać syf. Mam BRC z kompem, który pokazuje wartości poszczególnych pomiarów jako książkowe ale przy 2000 obr/min dławi szarpie strzela itd. Mam tego dość. Jak finanse pozwolą to zamontujemy pełen wtrysk. Jaki? Nie wiem wyior.ę najlepszy bo prawda jest taka, że ni e ma co oszczędzać tylko na chwilkę. Tosię nie opłaca. :x :x :x
krzysio1972 - 07-09-2007, 10:16

Mowisz po 20kkm, wymieniales filterek lpg, probowales regulowac instalke, filtr powietrza czysty? Przy okazji przypomne jeszcze o koniecznosci regulacji zaworow w cari 1.6, jest to jeden z punktow kazdego przegladu, ale nie wiem gdzie serwisujesz samochod i czy to jest robione, warto tez przeczyscic przepustnice.

Z zalozeniem sekwencji to moze i dobry pomysl, 'tyl' juz masz, lpg w DR wbite,nie trzeba papierow (faktury) do WK, takze trzeba tylko dokupic 'przod' i montowac, mysle ze za np. staga 300 to max 1.5kpln zaplacisz.

Matejko - 07-09-2007, 11:32

krzysio1972 napisał/a:
np. staga 300 to max 1.5kpln zaplacisz.

tam gdzie robilem swoja instalacje montuja za 1700zl, jak sie z ceny nic nie urwie to zaleja do pelna butle

krzysio1972 - 07-09-2007, 14:25

Kit stag 300 mozna kupic za 1100pln w detalu (do cari 1.6 nie trzeba mocnego reduktora ani szybkich wtryskiwaczy), policzylem 400 za instalacje i regulacje. Sa zaklady, ktore za 2kpln zakladaja staga 300, a tu jeszcze trzeba policzyc butle z wielozaworem, przewody, dluzszy montaz, koniecznosc wystawienia faktury, ale rzeczywiscie rozbieznosci moga byc spore, bo w zakladzie, gdzie ja serwisuje instalke, za stag 300 biora 2.7kpln (bez hamowni pewnie z 50pln mniej).
Anonymous - 18-09-2007, 18:28

mam Cari 1.6 z 2000r z przebiegiem prawie 200 000, od nowości chodzi na gazie.....instalacja fabryczna Koltec Necam....auto idealnie się sprawuje...bezawaryjne,nie odczuwam różnicy gaz-benzyna.
Anonymous - 14-10-2007, 19:19

Witam,moja cari wyposazona jest w oryginalną instalacje holenderska rok 97 zasuwam bez problemow spalanie 10l/miasto,silnik lepiej sprawuje sie na lpg niz pb,od czsu do czasu wlewam do baku plyn czyszczacy wtryskiwacze,trzeci rok w kraju bez zadnych regulacji -rewelka