To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] co maja wspolnego cari i volvo s40/v40 ???

pawela - 10-04-2008, 14:22

W rodzinie mam V40 zas bliscy znajomi maja Carisme. Zgadza sie to co mowicie. Plyta podlogowa, zawieszenie, hamulce (do V40 bralem wlasnie od cari), kilka silnikow (diesle, 1.8 SOHC i GDI) jest takich samych. Ale: zupelnie inne sa detale wnetrza, pokretla, guziki. Unifikacja tych modeli na szczescie az tak daleko sie nie posunela (co dzis jest niemal normą) i kazde zachowalo swoj charakter. I wg mnie przemawia to na korzysc Volvo. Oba auta 'w rodzinie' sa z 1997, V40 ma najechane 178kkm, nic nie trzeszczy, nie skrzypi, idealne spasowanie plastikow. Cari ma 182kkm i na dolkach, szczegolnie zima plastik potrafia skrzypnac, a zawieszenie pracuje wyczuwalnie glosniej. Jednak lepiej czuje sie wlasnie w Cari. Oba auta sa w pelnej opcji, w V40 przyltacza mnie nieco drewno i takie majestatyczny wystroj a Cari ma zdecydowanie przyjemniejszy design deski rozdzielczej, a takze dzwigienki i przelaczniki zywcem z mojego Colta, wiec czuje sie w niej jak w domu ;)
Student - 10-04-2008, 14:40

W Volvo zastosowano kilka myków poprawiających komfort, np. wypełnienie tylnych błotników gąbką która wygłusza, w Cari takiej rzeczy jak do tej pory nie widziałem.
pawela - 10-04-2008, 17:56

W ogole jesli chodzi o dodatki komfortowe to Volvona tle Cari wymiata. Pelna regulacja obu przednich foteli z podparciem ledzwi wlacznie, gddzie sie nie obejrzysz schowki (drzwi przod, tyl, obok foteli, pod fotelami, z tylu foteli, miedzy fotelami, w podlokietniku, pod kierownica, 3 schowki w kosoli, duzy, zamykany i podswietlany schowek przed pasazerem, skrytki w bagazniku.... na bank o czyms zapomnialem) podswietlenie nog kierowcy, lampki do czytania z tylu, chromowane klamki, 3 pasy i 3 zaglowki z tylu, wycieraczka wlaczajace sie przy wrzuceniu wstecznego, wycieraczki pracujace zaleznie od predkosci, mozliwosc zaprogramowania automatycznego wlacznika swiatel..... Ojciec jeszcze tego nie ogarnal, a ja sie tym bawie :D
Tomashi - 11-04-2008, 09:06

pawela napisał/a:
Pelna regulacja obu przednich foteli z podparciem ledzwi wlacznie

mam w Carismie 3 (trzy!) pokrętła do ustawiania fotela - wystarczy w zupełności...
Cytat:
gddzie sie nie obejrzysz schowki

dużo schowków=większy bałagan :P
sorry, ale ilość schowków nie może być miarą lepszego wyposażenia, a w Carismie też jest tego sporo (jest taki fajny schoweczek obok cięgna klapy silnika :) )
Cytat:
podswietlenie nog kierowcy

o po cóż Ci ono??
Cytat:
wycieraczka wlaczajace sie przy wrzuceniu wstecznego

:shock: nawet na sucho?? bezsens
Cytat:
3 pasy i 3 zaglowki z tylu

to samo w Cari (2001)

Bez przesady: jakieś "chromowane" klamki czy inne bzdety jakoś mnie nie przekonują jako, jak piszesz, "dodatki komfortowe"
8)
Dodam, że deska rozdzielcza przemawia za Carismą:(pokrętła w Volvo to jakaś porażka -
oczywiście porównując roczniki (np. mój 2001)

:wink:

Robson86 - 11-04-2008, 09:26

Tomashi napisał/a:
pawela napisał/a:

mam w Carismie 3 (trzy!) pokrętła do ustawiania fotela - wystarczy w zupełności...

tez mam siedzisko regulowane w 2 kierunkach, podparcie ledzwiowe, zaglowek aktywny (4 kierunki ruchu)
Tomashi napisał/a:
Cytat:

o po cóż Ci ono??

Tez nie wiem po co to komu :D
Tomashi napisał/a:
nawet na sucho?? bezsens

akurat tego rowniez bym nie chcial miec...znajomy w Peugeocie 206 tak ma i podczas kazdego wrzucenia biegu wstecznego, nawet ja szyba jest w piasku wlacza sie wycieraczka...bez sensu :P
Tomashi napisał/a:
Bez przesady: jakieś "chromowane" klamki

tez mam chromy :twisted:
Pozdroo

saphire - 11-04-2008, 10:07

Po prawdzie zwiachto brakuje mi schowków w Cari. Przydały by się szersze w drzwiach, szuflada pod siedzeniem pasażera, w dachu na okulary słoneczne itp.
Anonymous - 13-04-2008, 02:37

pawela napisał/a:
na bank o czyms zapomnialem

tak zapomniales o :

i takim samym na tylnej kanapie, o tym:

oraz o bocznych poduchach w kazdym wyprodukowanym s/v40. :mrgreen:

mareqm - 13-04-2008, 06:28

W mojej Cari (2003)też mam podłokietniki oraz boczne poduszki.
Pozdrawiam.

Tomashi - 13-04-2008, 11:48

mareqm napisał/a:
boczne poduszki.

Też mam... Bez sensu jest porównywanie WYPOSAŻENIA - praktycznie wszystko można dokupić. Miarą porównawczą powinien być silnik, karoseria, zawieszenia i takie tam 8)

pawela - 13-04-2008, 14:59

Tomashi napisał/a:
pawela napisał/a:

Cytat:
gddzie sie nie obejrzysz schowki

dużo schowków=większy bałagan :P
sorry, ale ilość schowków nie może być miarą lepszego wyposażenia, a w Carismie też jest tego sporo (jest taki fajny schoweczek obok cięgna klapy silnika :) )
Cytat:

o po cóż Ci ono??
Cytat:
wycieraczka wlaczajace sie przy wrzuceniu wstecznego

:shock: nawet na sucho?? bezsens
Cytat:
3 pasy i 3 zaglowki z tylu

to samo w Cari (2001)

Bez przesady: jakieś "chromowane" klamki czy inne bzdety jakoś mnie nie przekonują jako, jak piszesz, "dodatki komfortowe"
8)
Dodam, że deska rozdzielcza przemawia za Carismą:(pokrętła w Volvo to jakaś porażka - [IMG]http://img144.images....th.jpg]Obrazek
oczywiście porównując roczniki (np. mój 2001)

:wink:

Co do wycieraczek: nie na sucho, jesli masz wlaczone przednie wycierki i wrzucisz wsteczny, to wlaczy sie tylna.

reszte glupich komentarzy odbiore jako zazdrosc :badgrin: :axe: :wink:
zarcik maniaki ;) cenie sobie bardzo obydwa autka :)

Anonymous - 14-04-2008, 07:36

pawela napisał/a:
reszte glupich komentarzy odbiore jako zazdrosc
zarcik maniaki cenie sobie bardzo obydwa autka

bardzo ladnie ujete,podtrzymuje..

Robson86 - 14-04-2008, 08:19

sudan napisał/a:
bardzo ladnie ujete,podtrzymuje..

zazdrość...ale czego :?: :twisted:
Pozdroo

pawel-krol - 09-11-2008, 22:29

Dołacze sie do dyskusji.
Cari i S40 to te same auta ale niewiem czemu volvo ma opinie auta strasznie awaryjnego.Jak kupowałem swoja to wczesniej rozważalem wlasnieV40 ale z kom bym nie rozmawiał to mi odradzał bo sie psują.Cari chyba nie ma takich opini a nawet powiedzialbym że uchodzi za auto mało awaryjne.

MotyF - 23-12-2008, 23:01

Przepraszam za "odkopanie" ale z V40, potem S40 przesiadłem się w Cari-z wyboru.

1. V40-wycieraczka się nie włączała, inna opcja?
2. Silnik GDI Volvo ma z Cari :)
3. Volvo jest SZTYWNE ! jak nie masz 40 lat to kup Cari. Strasznie plastikowe i sztywne jest to Volvo. Prawie jak Saab :)
4. Cari na dobrych felgach prawie jak sportowe, V40 bez felf prawie jak VAN. Troche pod innych odbiorców chyba auta robione.

Anonymous - 24-01-2009, 10:21

Czy ktokolwiek kiedykolwiek próbował wsadzić silnik t4 do cari? Bo marzy mi się taka 300konna carisma :D
Wydaje mi się ze najlepszym rozwiązaniem jest zakup volvo s40/v40 z Anglii i przerzucić wszystko co się da(hamulce, amory itp.)
Moje pytanie brzmi: Z czym może być problem? Już nie chodzi o pieniądze bo wiadomo że się to nie opłaca. Wiem że jak mam cari 1.6 to biegi mam na wybieraku, a t4 jest na linkach jak GDI czy byłby problem z przerobieniem tego? Nie wiem jak wygląda ten mechanizm z linkami, ale chyba da rade zmienić z wybieraka?