To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

Mateusz - 21-12-2007, 13:25

Witam osobiscie mam Alana 42 w "gruszce" wszystko wiec spokojnie wchodzi (cala grucha) w otwory na napoje pomiedzy przednimi fotelami. Antena na malutkim magnesiku na skrawku metalowego dachu klapy bagaznika(kabel anteny czasem obciera) pod magnesem przezroczysta folia i ot co
pozdrawiam,
mateusz

Anonymous - 04-01-2008, 14:08

alvent napisał/a:
Niestety nie mogę znaleźć nic w necie w Polsce.

http://www.sklep.diagnose...,sirio-twin-car

to jest to samo a cena...

pozdrawiam
Marcin

Anonymous - 04-01-2008, 19:47

gdzie można przymocować CB w OUTLANDERZE
Anonymous - 04-01-2008, 21:55

gege117op.pl napisał/a:
gdzie można przymocować CB w OUTLANDERZE

Z całym szacunkiem kolego, ale to już przesada :oops:
Przecież w tym właśnie wątku masz opisy - czytania na 3-4 minuty - nawet zdjęcia. Mam nadzieję, że to nie ignorancja tylko... może emocje?

pozdrawiam
Marcin

Anonymous - 06-01-2008, 11:35

A możecie pokazać jakieś fotki gdzie zamontowaliście radio w środku w nowym outku ?i jak to wygląda
Anonymous - 08-01-2008, 12:14

Mateusz napisał/a:
Witam osobiscie mam Alana 42 w "gruszce" wszystko wiec spokojnie wchodzi (cala grucha) w otwory na napoje pomiedzy przednimi fotelami. Antena na malutkim magnesiku na skrawku metalowego dachu klapy bagaznika(kabel anteny czasem obciera) pod magnesem przezroczysta folia i ot co
pozdrawiam,
mateusz

Jaką masz antenkę?

Mateusz - 08-01-2008, 14:22

Alvent, osobiscie mam taka antenke
[img]http://www.mitsubishi-grafix.pl/forum2/foto/antena CB.JPG[/ img]
kupiona na allegro
pozdrawiam,
mateusz

Anonymous - 08-01-2008, 14:46

Mateusz napisał/a:
Alvent, osobiscie mam taka antenke
[img]http://www.mitsubishi-grafix.pl/forum2/foto/antena CB.JPG[/ img]
kupiona na allegro
pozdrawiam,
mateusz

nic nie widzę.....

Mateusz - 08-01-2008, 15:41

moze po linku bedzie sprawniej: http://www.allegro.pl/ite...ia_georgii.html
pozdrawiam,
mateusz

Anonymous - 09-01-2008, 17:49

Mateusz napisał/a:
moze po linku bedzie sprawniej: http://www.allegro.pl/ite...ia_georgii.html
pozdrawiam,
mateusz

jaki masz zasięg?

Mateusz - 09-01-2008, 19:15

uzysk w miescie od 3 do 5km maksimum, na trasie zdecydowanie lepiej- jak na moje potrzeby i czestotliwosc wykorzystywania radia wystarczajaco.
pozdrawiam,
mateusz

Anonymous - 09-01-2008, 20:54

Mateusz napisał/a:
uzysk w miescie od 3 do 5km maksimum, na trasie zdecydowanie lepiej- jak na moje potrzeby i czestotliwosc wykorzystywania radia wystarczajaco.
pozdrawiam,
mateusz

dzięki...przetestuję:)

Anonymous - 14-01-2008, 12:32

gdy czytałem maile o CB w nowym outku to trochę się przeraziłem. W starym miałem antenę 1.5m na magnesie i było fajnie. Tutaj ... pomyślałem sobie by weekend zrobić testy, zanim zacznę kupować mniejsze anteny, rzepy montażowe etc .... wynik był dla mnie przynajmniej zadowalający ;-)
Jako że ostatnio już coraz mniej jeżdzę służbowo w trasy, CB wykorzystuję jednak sporadycznie. W mieście praktycznie nigdy.

Antena
Faktycznie aluminiowy dach trochę mi pokrzyżował plany. Zastanawiałem się nawet na przyssaniem magnesu za małym okienkiem na tyle z boku, ale pewnie na nierównosciach powolutku magnes by zjeżdzał w dół.
Znalazłem metalowy kawałek blachy na końcu dachu. Faktycznie przydałbym się mniejszy magnes a co za tym idzie mniejsza antena. Ale jak czytałem o osiągach i parametrach tych malutkich 30-40cm, to jakoś nie miałem do nich przekonania.
Gdy zamocowałem magnes na tym kawałku blachy to faktycznie nie da się otworzyć bagażnika, ale z drugiej strony pomyślałem sobie, że przecież nie ma problemu by w razie konieczności otworzenia bagażnika na chwilę antenę przenieś na kawałem spojlera, otworzyć sobie bagażnik,zamnkąc i z powrotem przestawić antenę na swoje miejsce.
Magnes o średnich 11.5cm trzyma się wyśmienicie na tej blasze.

Radio.
Jako że nie lubię wiercić, robić otworów w aucie itp myślałem o rzepach. Ale prawda jest taka, że miejsce na środku konsoli do zastowania na rzeczy także ma swoje wady. Szukałem dalej. Radio w gruszce, do wstawienia w miejsce napojów także osiągami nie powala. A cena mała nie jest.
W starym outku radio chowałem pomiędzy siedzisko siedzenia a zabudowę tunelu (chyba tak to się pisze). W outku II niestety miejsca brak. Więc spróbowałem pomiędzy podłokietnik a oparcie siedzenia pasażera. I tutaj miłe zaskoczenie wszystko pasuje i się trzyma.

Reasumując
Jeżeli ktoś sporadycznie używa Cb radia z magnesówką, tak jak ja, to zamontowanie anteny na końcówce dachu i radia pomiędzy siedzeniami zakończyło moje dylematy. Nic nowego nie będę kupować. W weekend jeździłem i wszystko fajnie działa.

remcio

Anonymous - 14-01-2008, 12:57

Ja w rezultacie antene zamontowałem na klapie tylnej na uchwycie. Przewód antenowy schowany pod plastikami od strony kierowcy. Tylko wystaje do podłączenia z radiem. Z radia wyprowadzony przewód antenowy do połączenia. Podpiąłem również zewnętrzny głośnik, a w nim zrobiono gniazdo na słuchawkę ( dzieci w samochodzie nie muszą wszystkiego słuchać). Radio i głośnik na rzepach w konsoli centralnej.
Bardziej sensownie się nie dało.

Przez ponad pół roku przestawiałem antenę magnesową. Jak jednak mi przymarzła i do bagażnika dostawałem się od środka zrezygnowałem z tego rozwiązania.

Anonymous - 14-01-2008, 13:49

a możesz powiedzieć, zrobić zdjęcie jaki typ uchwytu zastosowałeś na tylnej klapie ?