To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - wycieraczki do czx

Anonymous - 26-07-2007, 12:54

super, wielkie dzięki lucasil :) to, że jest 1cm krótsza od oryginału (29cm) chyba nie przeszkadza? 0,5 cm z każdej strony to chyba niedużo
Student - 26-07-2007, 13:19

Kup na zdrowy rozsądek podobny wymiar i nie kieruj się katalogiem. Nie mam Colta ale do Carismy zamontowałem dwie takie same czyli długość kierowcy ok.56cm, i nie dla tego że nie było tylko dla tego żeby zobaczyć jak będzie i z wycieraczką pasażera nic się nie dzieje mimo że za długa i to sporo. Góra wycieraczki (ok.4cm) nie leży na szybie w stanie spoczynku ale jak już pracuje to ładnie zbiera i pasażer widzi tyle samo co kierowca :wink: , nawet ja się szybciej zużyje to za cenę 10zł. MOT GUM mogę zakupić kilka rocznie (mam 3 miechy i jest ok.)
Anonymous - 26-07-2007, 13:39

masz oczywiście rację student. gdyby chodziło o 1cm dłuższą pewnie w ogóle bym nie pytał. tak czy siak nie robi różnicy zwłaszcza, że lucasil już się wypowiedział, że zbiera jak oryginał :)
Student - 26-07-2007, 14:10

Ja nie widzę szyby w Colcie więc pisze na podstawie Carismy ale zgadując pewnie wejdzie 4cm. szersza Oj tak gdybam. Powodzenia w poszukiwaniach.
michalp - 26-07-2007, 19:43

na pewno nie bedzie gorsza niz proponowana przeze mnie wycieraczka do żaglówek :)
Anonymous - 05-09-2007, 18:49

Buszując po zagranicznych forach natykam się na ciekawe rozwiązania problemu wycieraczek.

Tutaj można przeczytać jak zaadaptować "płaskie" wycieraczki z Peugeota 206.

Pozdrawiam

michalp - 05-09-2007, 19:00

Translacjonen bitte :)
Po prostu można je założyć, czy trzeba coś robić jeszcze?

Anonymous - 05-09-2007, 19:04

michalp napisał/a:
Translacjonen bitte :)
Po prostu można je założyć, czy trzeba coś robić jeszcze?

Tą krótszą trzeba przyciąć z 400 do 305 mm. Wystarczy zdjąć końcówki i upiłować z każdej strony po tyle samo, potem założyć końcówki i cieszyć się deszczem :mrgreen:

Pozdrawiam

Anonymous - 17-12-2007, 21:31

Hej Witojcie. Zmieniałem wycieraczki wczoraj przód 65mm i 33mm. Bez problemu pasują. Kupisz w Nowym Targu na ul. Szaflarskiej. Pozdro.
Anonymous - 02-04-2008, 09:45

ostatnio widziałem w Auchan Swadzim pióro wycieraczki 300mm za ok. 10zł
Anonymous - 02-04-2008, 14:05

Grasshopper napisał/a:

Tą krótszą trzeba przyciąć z 400 do 305 mm. Wystarczy zdjąć końcówki i upiłować z każdej strony po tyle samo, potem założyć końcówki i cieszyć się deszczem :mrgreen:
Pozdrawiam

Hmmm, sprawa nie w każdym przypadku jest taka prosta.
Po pierwsze w niektórych wersjach (chyba valeo) nie da się tak łatwo sciągnąć tych końcówek i często dochodzi do ich zniszczenia. Po drugie, obcięta wycieraczka (szczególnie taka krótka) traci swoją sprężystość oraz swoje fabryczne właściwości - wiem, bo przerabiałem takie skracanie i wycieraczka niestety "mazała" po szybie.
Pozdrawiam!

Anonymous - 02-04-2008, 20:14

Udalo mi sie zakupic wycieraczki firmy Valeo o dlugosciach: 300mm (symbol: UM26), 350mm (symbol: U35), 650mm (symbol: UM20) (przod i tyl) jako komplet. Marka: Silencio Valeo. Koszt ok 120zl za komplet (bez obcinania i kombinowania z gumkami). Podobno dobry producent, ale na razie czekaja na wlasciwy moment, gdyz stare sobie jeszcze dobrze radza.
Pozdrawiam

Anonymous - 02-04-2008, 20:45

Gorzkim napisał/a:
Hmmm, sprawa nie w każdym przypadku jest taka prosta.
Po pierwsze w niektórych wersjach (chyba valeo) nie da się tak łatwo sciągnąć tych końcówek i często dochodzi do ich zniszczenia. Po drugie, obcięta wycieraczka (szczególnie taka krótka) traci swoją sprężystość oraz swoje fabryczne właściwości - wiem, bo przerabiałem takie skracanie i wycieraczka niestety "mazała" po szybie.
Pozdrawiam!

Ja kupiłem Valeo Xtrm i przyciąłem tak jak napisałem. Działają jak marzenie :)

Anonymous - 03-04-2008, 13:23

Przypadkowo nabyłem dzisiaj w hipermarkecie wycieraczkę płaską, wspomnianej we wcześniejszym poście firmy MOTGUM - długość 33cm. Jak na razie działa;)
Pozdrawiam!

Wycieraczka MOTGUM przestala dobrze dzialac :( - halasuje i zle zbiera wode. Generalnie nie polecam :biggrin:

Anonymous - 25-06-2009, 20:00

Gorzkim, czy ta wycieraczka płaska 33 cm z Motgumu mieści Ci się na szybie bez problemu? Długo obserwowałem strony producentów w poszukiwaniu kompletu płaskich wycieraczek na przednią szybę, które nie wymagałyby docinania i dzisiaj zauważyłem, że Motgum właśnie zaczął produkować wycieraczki o dł. 28 cm i rekomenduje je do Coltów 04-08. No i teraz mam dylemat czy brać tą 28, czy 33 cm.

A z innej beczki... nikomu nie polecam kupowania oryginalnej wycieraczki 65 cm na przednią szybę w ASO. O ile sztuki montowane w Coltach fabrycznie są produkowane przez bliżej nieznaną firmę i całkiem niezłej jakości, o tyle sprzedawane oddzielnie w Mitsubishi są fatalne. Po zakupie Valeo Xtrm przyrzekłem sobie, że już nigdy nie kupię wycieraczek Valeo.... Ale co się okazało? Po otwarciu pudełka z wycieraczką moim oczom ukazał się znienawidzony napis "Valeo" i właśnie tym sposobem nie minęły nawet 4 miesiące, a wycieraczki znów mam do wymiany :evil: . Zobaczę jak spiszą się Motgumy.

---update---

Po dłuższym poszukiwaniu chyba udało mi się chyba zlokalizować firmę, która dostarcza wycieraczki do nowych Coltów. Piszę chyba, bo pamiętam, że na wycieraczkach, które niestety już wyrzuciłem, był trzyliterowy skrót tylko nie pamiętam jaki. Mam wrażenie, że właśnie firmy NWB. Jeżeli ktokolwiek jeszcze posiada pierwsze wycieraczki ze swojego Mitsu to proszę o zweryfikowanie wyników śledztwa :)

Niestety zła wiadomość jest taka, że w Polsce dostępność wycieraczek NWB jest bardzo niewielka. Udało mi się znaleźć jeden sklep oferujący produkty tej firmy - www.czescionline.com - cena jest powalająca - 181.66 zł za sztukę od strony kierowcy i 27-012 za stronę pasażera :shock: . Pytanie tylko, czy ta cena idzie w parze z jakością :?: U mnie 2-letnie fabryczne wycieraczki były na tyle trwałe, że przebijały skutecznością nowiutkie sztuki kupione w ASO na wymianę :?

Z deszczowym pozdrowieniem ... :)