To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Dziwne spalanie Colta 1.3

Anonymous - 19-07-2007, 12:03

Wg mnie nie musisz resetować ECU. Ale i nie zaszkodzi...
W skrócie: odpinasz ujemną klemę na minutę. Podłączasz ją, wyłączasz wszystkie odbiorniki prądu, zapalasz silnik i czekasz do włączenia się wentylatora (nic nie ruszając). I tyle.
Sonda znajduje się za łącznikiem elastycznym wydechu. Po kablu dojdziesz i do kostki (ona jest nad tym łącznikiem).
Ja bym ci proponował jeszcze najpierw sprawdzić sondę. Koszt u mechanika - max 5-10zł a masz pewność czy była zła czy dobra. Chociaż już zamówiłeś...

Anonymous - 19-07-2007, 18:12

Dziękuję bardzo za rade. Będę próbował jutro jak tylko przyjdzie do mnie moja sonda :) . Mam nadzieję że to ona powoduje to że mam taki problem ze spalaniem tego auta. Pozdrawiam :)
Hugo - 19-07-2007, 20:36

Sparco84 napisał/a:
Ja tankowałem do pełna i ze stanu "pod korek" osiągałem stan "komornika" po 370 km
Rzeczywiście nieciekawie, ja przejadę tyle po zatankowaniu połowy baku i dość ciężkiej nodze. A mam silnik 1.6
Sparco84 napisał/a:
mojego ojca bemka E36 1.6 pali 7.5 l a w trasie 6.2 l.
W to nigdy nie uwierzę. Beznadziejny stosunek masy auta do mocy. Przy normalnej jeździe mieszanej to BMW z takim silnikiem pali 9-10 litrów/100 km. I przyśpieszenia nie ma prawie żadnego. Wiem, bo miałem okazję trochę czymś takim pojeździć. Chyba, że Twój ojciec to mistrz oszczędnej jazdy :wink: .
Anonymous - 19-07-2007, 23:18

Hugo napisał/a:
Sparco84 napisał/a:
Ja tankowałem do pełna i ze stanu "pod korek" osiągałem stan "komornika" po 370 km
Rzeczywiście nieciekawie, ja przejadę tyle po zatankowaniu połowy baku i dość ciężkiej nodze. A mam silnik 1.6
Sparco84 napisał/a:
mojego ojca bemka E36 1.6 pali 7.5 l a w trasie 6.2 l.
W to nigdy nie uwierzę. Beznadziejny stosunek masy auta do mocy. Przy normalnej jeździe mieszanej to BMW z takim silnikiem pali 9-10 litrów/100 km. I przyśpieszenia nie ma prawie żadnego. Wiem, bo miałem okazję trochę czymś takim pojeździć. Chyba, że Twój ojciec to mistrz oszczędnej jazdy :wink: .

Chłopaku, co oznacza dla Ciebie oszczędna jazda?? I co oznacza że miałeś okazję czymś takim pojeździć?? Po pierwsze to jeżeli jeździłeś bemką 1.6 i czy E36???? Compact z nie zachetanym silnikiem to na pewno nie miałbyś spalania 9-10 l to raz, dwa to autem tym frajda z jazdy jest dopiero przy 4-5 000 rpm :) tak więc odpowiedź sobie na to pytanie sam czy to jest jazda oszczędna czy nie. 10-11 l to pali przy spokojnej jeździe 2.0 24V. A wiem bo ja bemkami już jeździłem różnymi i to dużo i naprawdę nie staraj się przekonywać że jest inaczej. Może miałeś bemke z gazem co ?, bo bmw paskudnie reaguje na gaz. Zresztą jeżeli masz ochotę się udzielać na temat bmw to polecam forum bmw-sport.pl Spalanie to wiem jakie jest bo komputer idealnie pokazuje chwilowe spalanie, co mogę potwierdzić odwiedzaniem stacji i ilością wlewanego paliwa.

Hugo - 19-07-2007, 23:33

Sparco84 napisał/a:
9-10 l to pali przy spokojnej jeździe 2.0 24V
:mrgreen:
Sparco84 napisał/a:
Może miałeś bemke z gazem co ?
Na gazie gotuję ziemniaki a nie jeżdżę samochodem.
Poza tym nie chcę się rozpisywać na temat aut marki BMW, bo nie ma o czym. Na tym kończę i pozdrawiam serdecznie.

Anonymous - 19-07-2007, 23:38

Hugo napisał/a:
Na gazie gotuję ziemniaki a nie jeżdżę samochodem.

No to prawidłowo ja gaz wykorzystuje tak jak Ty :) , jazda na gazie..hmmmm :) . Pozdrawiam

pawela - 20-07-2007, 21:10

wiec jestem barrrdzo zdziwiony bo moj colciak przez 1090km trasy do monachium zjaral tylko 76 litrow :shock: w lublinie zatankowalem pod korek, i jakiez bylo moje zdziwienie ze po 580 kilometrach do kudowy zdroj przy oszczednej jezdzie 80 - 90 do baku wlazlo tylko 34 litry co daje 5,9/100km przy 4 osobach i 3 torbach w kufrze :!: a ja mam automata pryeciey :!: potem jazda autostradowa przez cyechy i niemcy gdzie colciaka nie zalowalem (v-max 215 :D byloby wiecej ale mamuska sie darla) i dojaral reszte co dalo 7,07/100km :) juy sam nie wiem glupi czy co :)

a i sorki za literowki, pisye z niemiec a tu y i z odwrotnie :P

Anonymous - 20-07-2007, 23:18

Mój misiek na trasie Gdańsk-Nowe Rumunki :lol: czyli z 10km za Płockiem spalił mi około 6,25 litra na setkę, też miałem pasażerów i bagaże na pokładzie, no i cisnąłem miśka dość pokaźnie :mrgreen: z racji małego silniczka, ale dał radę i w sumie 640 km. miło się jechało :finga: