Outlander I Ogólne - Mitsubishi Outlander vs Honda CR-V
Anonymous - 26-10-2007, 11:56
Na początku chciałem kupić Hondę. Potem długo zastanawiałem się nad wyborem samochodu: Honda - Outlander. Przed podjęciem decyzji wielokrotnie jeździłem jednym i drugim. Zgadzam się silnik po stronie Hondy, ale tylko on. Reszta: wnętrze ciasne, materiały gorsze, bagażnik z marnym pomysłem podziału na dwie części. Poza tym Hondą strach wyjechać po deszczu na polną drogę. To typowy "bulwarowiec".
Mateusz - 26-10-2007, 12:36
Mialem podobny dylemat, wybralem dobrze:)
pozdrawiam,
Mateusz
Hiszpan - 26-10-2007, 13:02
Ja miałem dylemat trochę inny - paka vs. 3 rząd siedzeń (Navarra lub L200 vs. Outek)
Paka:
+ VAT !!!
- jazda w zimie
Wykorzystanie paki w moim przypadku 2-3 razy w roku, pewno dokupienie zabudowy co z koleji zwiększa koszt i zwrot Vat-u nie jest już tak odczuwalny
Outek:
dodatkowe siedzenia już się kilka razy przydały, poza tym IMO Outek ma same + (i kilka dodatnich minusów które się gubią w całości)
Anonymous - 09-11-2007, 22:57
Hiszpan napisał/a: | Ja miałem dylemat trochę inny - paka vs. 3 rząd siedzeń (Navarra lub L200 vs. Outek)
Paka:
+ VAT !!!
- jazda w zimie
Wykorzystanie paki w moim przypadku 2-3 razy w roku, pewno dokupienie zabudowy co z koleji zwiększa koszt i zwrot Vat-u nie jest już tak odczuwalny
Outek:
dodatkowe siedzenia już się kilka razy przydały, poza tym IMO Outek ma same + (i kilka dodatnich minusów które się gubią w całości) |
miałem dokładnie ten sam dylemat też wybrałem outlandera
- porównanie
jeździłem c- crosserem - jest identyczny (te same materiały deski - fotele - nie działająca navi w mniejszych miejscowosciach - wszystko jest dokładnie takie samo ) różnica to silnik - chodzi bardzo cicho - przyspiesza świetnie - komfort jazdy porównuje do VW golfa żony z silnikiem benzynowym
to były plusy
minus to poziom cenowy w cenie bidnej cytryny dostajemy full wypas mitsu z troche głośniejszym silnikiem (montowanym do dzis w VW passat i audi )
a odnośnie CR-V - żona mi powiedziała że wygląda jak by ją ktoś dobrze obciosał i to w dodatku bez gustu - nawet nie zdążyłem wsiąść i się przejechac
no cóż auto ma być rodzinne ....
Anonymous - 04-01-2008, 19:41
Może honda cr-v ma ładne tylne światła ,ale nie ma elektrycznie składanych tylnych siedzień
Anonymous - 26-01-2008, 06:25
Jackie napisał/a: | ....W outlanderze tryb 4X4 jest trybem permanentnym i istnieje tylko jedna sytaucja kiedy tak nie jest - podniesiona jedna z osi (przód lub tył) wtedy sprzęgło wielopłytkowe zredukuje napęd do osi napędzanej (znaczy skakać trzeba ) tryb 4WDLock to blokada TYLNEGO dyfra a i to działająca tylko do 75km/h (powyżej automatycznie się rozłączy). |
jacek możesz coś wstawić albo podesłać mailem do mnie jak naprawdę skonstruowany jest ten napęd?? jeśli rozłącza powyżej 75km/h to już się zaczynam bać !!
Anonymous - 26-01-2008, 17:01
Robercik64 napisał/a: | Jackie napisał/a: | ....W outlanderze tryb 4X4 jest trybem permanentnym i istnieje tylko jedna sytaucja kiedy tak nie jest - podniesiona jedna z osi (przód lub tył) wtedy sprzęgło wielopłytkowe zredukuje napęd do osi napędzanej (znaczy skakać trzeba ) tryb 4WDLock to blokada TYLNEGO dyfra a i to działająca tylko do 75km/h (powyżej automatycznie się rozłączy). |
jacek możesz coś wstawić albo podesłać mailem do mnie jak naprawdę skonstruowany jest ten napęd?? jeśli rozłącza powyżej 75km/h to już się zaczynam bać !! | Rozlacza sie i przelacza w tryb 4WD auto.
Anonymous - 27-01-2008, 02:15
Ali-En napisał/a: | Robercik64 napisał/a:
Jackie napisał/a:
....W outlanderze tryb 4X4 jest trybem permanentnym i istnieje tylko jedna sytaucja kiedy tak nie jest - podniesiona jedna z osi (przód lub tył) wtedy sprzęgło wielopłytkowe zredukuje napęd do osi napędzanej (znaczy skakać trzeba ) tryb 4WDLock to blokada TYLNEGO dyfra a i to działająca tylko do 75km/h (powyżej automatycznie się rozłączy).
jacek możesz coś wstawić albo podesłać mailem do mnie jak naprawdę skonstruowany jest ten napęd?? jeśli rozłącza powyżej 75km/h to już się zaczynam bać !!
Rozlacza sie i przelacza w tryb 4WD auto. |
no i już boję jeszcze gorzej !! subaru fani jak to czytają zacierają ręcę a dzisiaj z nimi walczyłem
a tutaj znalezenione na oficjalnej stronie mitsu GB
In 2WD front-wheel drive all torque (in normal driving conditions) is delivered to the front wheels for nimble and economy-biased every day driving. In 4WD Auto torque is instantly and effectively transferred to the wheels with the most grip up to a 70:30 front:rear split – an ideal option for unsurfaced roads. And in 4WD Lock, torque is split up to 50:50 between front and rear axle as and when required when driving in more difficult off-road conditions.
i jak to naprawdę jest ??
podaje źródło http://www.mitsubishipres...ks/lcv/pack.htm
Jackie - 29-01-2008, 18:03
Robercik64, nie mam rysunku technicznego ale zasada jest taka jak w napędach 2+2 (dołączanych, bez centaralnego mechanizmu różnicowego) z tą różnicą, że elektronika w Outku (AWC) nie pozwala na rozpięcie napędu. Zawsze (poza sytuacją gdy jedna oś wisi nad podłożem) masz napęd permanentny ze zmiennym momentem obrotowym między osiami (a dzięki kontroli trakcji, również między poszczególnymi kołami). LOCK oznacza blokadę tylnego dyfra (czyli "wyłącza" dyfer i pakuje na tylne koła ten sam moment) ale z uwagi na duże temperatury przy tak dużym tarciu - automatcznie wyłacza się po przekorczeniu 75km/h. Blokada nie wpływu na moment międzyosiowy, czyli nadal może występować rozkład napędu 30-70 (np. )
Robercik64 napisał/a: | subaru fani jak to czytają zacierają ręcę a dzisiaj z nimi walczyłem |
Doradzam ostrożność W przypadku symetryka (Subaru) mamy do czynienia z bardzo groźnym przeciwnikiem
Pozdrawiam
Anonymous - 29-01-2008, 19:12
thx za odpowiedź ale popatrz w moj post powyżej "zassałem" tam cos z netu i napisane jest troszku inaczej...ale wracając pisałem że się boje bo miałem już okazję "pojeździć bokiem" ok 70km/h w górach po zasypanych sniegiem drogach bez tej wiedzy , teraz moge mieć obawy się tak puscić , choć było nie powiem BARDZO MIŁO się tak poślizgać , wygrzebałem też cosik z netu ale po finsku , niesety nic z tego nie zrozumiałem choć bylo wiele rysunków....pzdr (i tak nielubię subaru ) ostatni weekend jeżdzilem forysiem 2,0XT w automacie , niech się schowa !! choć ten symmetrical drive to jednak się czuje
Mitsubishi’s AWC philosophy for the second generation Outlander introduced in 2005 combines an electronically controlled four-wheel drive with an Active Skid and Traction Control (ASTC) system. Mitsubishi used an aluminum roof to lower the center of gravity for better handling response. The Outlander is also available with standard front-wheel drive layout that also included the ASTC system. The previous Outlander employed a 50:50 full-time four-wheel drive system using a viscous coupling center differential. Mitsubishi decided to use the AWC system on the new Outlander that offers three vehicle drive modes and proactively reduces the likelihood of wheel slippage.[20]
The driver can use a drive-mode dial on the center console to select “FWD” for best fuel economy; with “4WD Auto” mode selected, the system uses a rear-mounted electronically controlled transfer clutch to automatically and seamlessly route more power to the rear wheels, depending on driving and road surface conditions.
Kierowca ma wolny wybór trybu w każdym czasie. Jeśli wybrano “4WD Auto” system Outlandera 4WD zawsze przekazuje jakąś moc do tylnych kół, automatycznie zwiększając jej ilość podczas gwaltownego przyśpieszania . Wartość “sprzęgnięcia” wynosi do 40% dostępnego momentu do tylnych kół i jest redukowana do 25% jeśli jedziemy ponad 40m/h (ok 70-80km/h). Przy stabilnej jednostajnej jeździe do 15% dostępnego momentu jest wysyłane do tylnych kół.. Przy niskich prędkosciach poprzez “tight corners” (nie chce robić nowomowy;) wartość sprzęgnięcia jest redukowana powodując mniejsze ( feel through the corner)
Do jazdy w zmiennych warunkach takich jak snieg , kierowca może wybrać tryb “4WD Lock” . W trybie Lock system ciągle automatycznie przenosi moment między tyłem a przodem ale dopuszcza lepszy transfer tej mocy do tylnych kół. W warunkach “suchych” tryb 4WD Lock kładzie nacisk na jakość. Więcej momentu jest kierowane do tylnych kół niż w trybie 4WD Auto aby zapewnić lepszą moc jezdną , lepszą kontrolę podczas przyspieszania na śniegu lub mokrej nawierzchni oraz podnosi stabilność przy większych prędkościach. Moment na “tyle” jest podniesiony o 50% niż trybie 4WD Auto – maksymalnie do 60% może być przekazane do tylnych kół podczas gwałtownego przyspieszania na suchej nawierzchni .
The new Outlander features standard ASTC system on all models, unlike the previous-generation. ASTC helps to prevent side slipping (spin and side drift) as a result of sudden steering wheel operation or on slippery roads. Overall vehicle stability is enhanced in all driving conditions. In front-wheel drive Outlander models – and under all driving modes in four-wheel drive models – ASTC helps keep the vehicle traveling in the driver’s intended direction. The ASTC system takes data input from a number of sensors, including steering angle, individual wheel speed and yaw, as well as from the powertrain electronic control unit (ECU). When it detects side-slipping or wheel spin, ASTC provides integrated control of brakes, engine torque (via the electronic throttle control), transmission and electronically controlled four-wheel drive to improve vehicle stability.[20]
więcej nie ma sensu tlumaczyć bo teraz już wszystko JASNE
Mont - 29-09-2009, 20:30
Jackie napisał/a: | sprzęgło wielopłytkowe zredukuje napęd do osi napędzanej |
sorry laik jezdem - chodzi o Haldex stosowany m.in. we wszelakiej maście VW-AUDI ??
Jackie - 30-09-2009, 09:32
Mont napisał/a: | sorry laik jezdem - chodzi o Haldex stosowany m.in. we wszelakiej maście VW-AUDI ?? |
Efekt działania podobny ale zasada inna. Haldex jest oparty o sprzęgło lepkościowe wykorzystujące różnice w momencie obrotowym wału pędnego do włączenia lub wyłączenia napędu, wielopłytkowe sprzęgła to zespół tarczek ciernych uruchamianych mechanicznie poprzez przesówkę. A tak prościej: Haldex nie zadziała do momentu różnicy obrotów na osiach, wielopłytka - jest zależna od systemu sterującego (może być bezwładnościowy, tak jak w haldexie lub elektroniczny - tak jak w Outlanderze), dzięki temu jak wepniesz 4X4 w Outku to je masz (choćby z podziałem 90/10 ) w Hondzie nie ma 4X4 do momentu wytworzenia ciśnienia w sprzęgle lepkościowym (mokrym) czyli do momentu uślizgu przedniej osi
Pomogłem?
Pozdrawiam
Mont - 30-09-2009, 16:04
Jackie napisał/a: | Pomogłem? |
jasne szczególnie ta druga część wypowiedzi jest dla mnie czytelna
dzięki
Anonymous - 30-09-2009, 22:23
eeee tem live is live nic nie napiszę bo i tak mnie zbanują choć po ostatnim rajdzie przez limanową i okolicę nawet komp zdębiał i wyświetlił migające ASC OF chyba japońce w swoim najnowszym sofcie przewidzieli pierd.... zap... po łulkach 270st z pręd. 100-120 a goniłem matchboxa (focus) ale odpuścił (hardy) po 15 km ale full respect for him !!! dobrze że nie było mokro bo moje sliki już puszczają....pzdr dla adminów !!! przeniosłem się na inne forum tam nie krzyczą na pierd....
PS. Jackie TY jesteś symp... jak można się skasować jako user ??sam nie mogę , mimo sympatii dla wielu userów a wielu adminów !! ......brrr
dab - 30-09-2009, 23:51
Robercik64 napisał/a: | eeee tem live is live nic nie napiszę bo i tak mnie zbanują choć po ostatnim rajdzie przez limanową i okolicę nawet komp zdębiał i wyświetlił migające ASC OF chyba japońce w swoim najnowszym sofcie przewidzieli pierd.... zap... po łulkach 270st z pręd. 100-120 a goniłem matchboxa (focus) ale odpuścił (hardy) po 15 km ale full respect for him !!! dobrze że nie było mokro bo moje sliki już puszczają....pzdr dla adminów !!! przeniosłem się na inne forum tam nie krzyczą na pierd....
PS. Jackie TY jesteś symp... jak można się skasować jako user ??sam nie mogę , mimo sympatii dla wielu userów a wielu adminów !! ......brrr |
O JEJCIU!!!
JESTES WIELKI!
Naprawde ten focus odpuscil??! Jakis leszcz
full respect for you, master (te angielskie wtrety sa genialne...more, more...
Jak mozna sie skasowac jako user...? To proste...utrzymuj nadal ten styl jazdy
A moze jednak to wszystko mu sie po prostu przysnilo?
Albo dopiero co odszedl od NFS Shift...
PS. Dzieki Ci Panie, ze uchroniles mnie od spotkania na trasie z tym Kubica...
|
|
|