[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
Anonymous - 20-08-2007, 18:53
Z tymi szumami macie różne doświadczenia, więc pewnie na ostateczny szum w kabinie składa się kilka z obserwowanych przez Was nieszczelności - w zależności od egzemlarza i jego historii.
Moje spostrzeżenia są następujące:
1. Wykluczam lusterka - proste doświadczenie - złożyłem lusterko od strony kierowcy i pasażera i rozpędziłem auto ponad 100 - zero różnicy w dżwięku przedostającym się do kabiny.
2. zdemontowałem boczną tapicerkę - uszczelniłem wszystko co się dało, choć musze przyznac, że fabryczne wygłuszenie na wysokim poziomie - świst pozostał bez zmian.
3. Uszczelki drzwi trzymają szczelnie.
4. I na końcu rozwiązanie (przynajmniej w moim przypadku) - uszczelka szyby !!!! - jak potwierdzić że to ona - wystarczy delikatnie musnąć przycisk opuszczania w dół, tak aby szyba zjechała dosłownie 2-3 mm w dół - wtedy szum prawie ginie.
Nie wiem dlaczego- czy uszczelka sama w sobie się wytarła czy mechanizm opuszczeni/podnoszenia szyb ma jakieś luzy na prowadnicach i nie równo dociska - powodów może być kilka.
Ja na pewno zacznę od wymiany uszczelki na nową (ciekawe za ile PLN ). Dla porównania w rodzinnej Vectrze z 91 r. uszczelki szyb mają powierzchnię jakby z "zamszu" i ściśle dolegają do szyby zarówno od strony kabiny jak i z zewnątrz i jest cicho - a w moim Galu gładka guma z obu stron - ciekawe czy tak wyszła z fabryki czy się wytarła .
Jak wiecie gdzie można takie uszczelki kupić to dajcie znać.
Anonymous - 20-08-2007, 22:11
minaj napisał/a: | tak aby szyba zjechała dosłownie 2-3 mm w dół - wtedy szum prawie ginie. |
Czyli sugerujesz zeby minimalnie opuscic szybę?Hmmm...to tym bardziej zrobi sie szpara...
ja zauwazylem ewidentnie ,ze swist kest z gornego rogu.Z uszczelki drzwiowej.
Wystarczy,ze podczas jazdy przytkne tam palec i jest cisza.
Anonymous - 20-08-2007, 22:20
Szumy są w samochodach od nowości - w dniu odbioru z salonu wkuxwiłem się na taki obrót sprawy.
[ Dodano: 20-08-2007, 22:32 ]
Ocena na podstawie dwóch galów z 1999r (brata i mój) - generalnie żenada....
[ Dodano: 20-08-2007, 22:37 ]
minaj napisał/a: | Ja na pewno zacznę od wymiany uszczelki na nową (ciekawe za ile PLN ). Dla porównania w rodzinnej Vectrze z 91 r. uszczelki szyb mają powierzchnię jakby z "zamszu" i ściśle dolegają do szyby zarówno od strony kabiny jak i z zewnątrz i jest cicho - a w moim Galu gładka guma z obu stron - ciekawe czy tak wyszła z fabryki czy się wytarła .
Jak wiecie gdzie można takie uszczelki kupić to dajcie znać. |
Inwestycja w nowe uszczelki wydaje mi się niecelowa- chyba, ze przykładowo te po 1999r są inne - poprawione, ale czy wtedy będą pasowały do wcześniejszego pojazdu? trzeba by dysponować katalogiem części zamiennych.
Anonymous - 21-08-2007, 21:06
to może założyć uszczelki od innego auta - najważniejsza jest długość i krztałt tej części uszczelki, która wchodzi wramkę drzwi - pokombinuję i zamelduję o efektach...
[ Dodano: 22-08-2007, 21:56 ]
Pa_Pi - a co z tymi Twoimi zdjęciami dodatkowej uszczelki?
pa_pi - 30-08-2007, 08:20
Zdjęcia mam ale nie dam rady ich umieścić na serwerze bo mnie nie lubi i pisze że mają 0 bajtów prześlę ci je na maila może tobie się uda.
Krzys - 30-08-2007, 09:31
pa_pi napisał/a: | Zdjęcia mam ale nie dam rady ich umieścić na serwerze bo mnie nie lubi i pisze że mają 0 bajtów |
Dlatego Ci tak pisze,bo musisz zmienić rozdzielczość fotki do wymaganej tam...(chyba 800x600) i niebędzie problemu...
Anonymous - 30-08-2007, 14:28
Spróbuj wkleić na imageshack
tak jak tu:
http://img178.imageshack.us/
Nie ma ograniczenia
pa_pi - 31-08-2007, 15:59
Poszło do minaj - a na maila, mam nadzieję że jemu pójdzie zamieszczanie lepiej niż mnie. Rozdzielczość i rozmiar były dobre, czemu się tak dzieje nie wiem.
Anonymous - 01-09-2007, 20:20
oto zdjęcia od pa_pi (mam nadzieję że się odpalaja):
[url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d3246da6312ec9b.html[url]
[url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d61d321fea233dc.html[url]
[url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/44620b0ff37d0933.html[url]
[ Dodano: 01-09-2007, 20:23 ]
jeszcze raz:
http://www.fotosik.pl/pok...da6312ec9b.html
http://www.fotosik.pl/pok...21fea233dc.html
http://www.fotosik.pl/pok...0ff37d0933.html
Anonymous - 01-09-2007, 22:25
Hmmm...u mnie szumi calkowicie gdzie indziej i nie uszczelka szyby tylko uszczelka drzwiowa w gornym rogu przy slupku.Wystarczy ,ze podczas jazdy przytknę tam paleci szum zanika.Przy wiekszych predkosciach jest takie wrazenie jak bym mial opuszczona szybe ze 2 mm.
Anonymous - 24-01-2008, 22:27
kolejne moje doswiadczenie z wklejaniem uszczelki na slupek wzielo w leb !!! tym razem dorwalem spora (w przekroju rurke na plaskim spodzie z tasma dwustronna)uszczelke wkleilem na tyle dokladnie od samej gory na ile bylo to mozliwe pojezdzilem z predkoscia powyzej 120km/h i nie zauwazylem prawie roznicy !!!!!!!!!!!!!!! mam jeszcze jedna wizje co moze powodowac ten SZUM interesuje mnie miejsce troszke wyzej czyli dach jak zaobserwowalem i skojarzylem niedawno fakty to inne samochdy(czytaj marki) tak nie maja!!! a sedan i kombi maja podobnie cos co mnie zaintereswalo musze to obadac niestety dopiero w łyyykend albo nastepny tydzien to obadam w kazdym razie nikt nie bral tego pod uwage....
[ Dodano: 24-01-2008, 22:45 ]
bokciu napisał/a: | patmate napisał/a: | Szpara między drzwiami przednimi i tylnimi jest dość znaczna więc obstaje przy swoim...... |
Dokładnie tak jak mówisz,tez mi sie tak wydaje. | mam do czynienia z roznymi markami aut w pracy (dodam ze sa to auta ktore trafiaja dopiero do salonow na terenie kraju) i tak sie im przygladam i szpary sa rozne(np VW T5 ma wieksze szpary w golfie 20 letnim bylo ciszej niz w Galu nawet ) ale nie slyszalem zeby ktokolwiek tak narzekal na szum w przypadku Gala ewidentnie slychac u gory przy slupku to fakt ale to miejsce jak mam nadzieje nie szumi tylko ze tamtedy dochodzi do srodka ! a tu troche dowodow...
patmate napisał/a: | Ja i brat braliśmy Galanty z salonu, więc o powypadkowości raczej nie mogło byc mowy.. | i tak bylo od samego poczatku po wyjechaniu z salonu ??
patmate napisał/a: | Szumy są w samochodach od nowości - w dniu odbioru z salonu wkuxwiłem się na taki obrót sprawy.
[ Dodano: 20-08-2007, 22:32 ]
Ocena na podstawie dwóch galów z 1999r (brata i mój) - generalnie żenada.... |
to mnie troche zmotywowalo do myslenia o innym powodzie naszych utrapień
modle sie zeby to bylo to co mi chodzi po glowie i wy lepiej tez to zrobcie....
pozdro
[ Dodano: 24-01-2008, 22:52 ]
pa_pi napisał/a: | Zakleiłem taśmą malarską szczelnie całe drzwi oraz umieściłem uszczelkę między boczną szybą a listwą w drzwiach, okazało się że szumy są mniejsze aniżeli bez zaklejonych drzwi lecz dopiero wyjęcie mojej uszczelki spowodowało duuuuuży szum już od ok. 60 km/h | czyli szum nadal jest i to nie to miejsce
ale z zaklejaniem dobry sposob wykorzystam go
Anonymous - 24-01-2008, 23:52
Cytat: | modle sie zeby to bylo to co mi chodzi po glowie i wy lepiej tez to zrobcie.... |
co dokladnie chodzi ci po głowie ????
Anonymous - 25-01-2008, 05:27
minaj napisał/a: | co dokladnie chodzi ci po głowie ???? | zerknij na dach jakiegokolwiek autka czy kombi czy sedana i sam ocen czego nie maja a co ma GALANT
Marcino - 25-01-2008, 07:19
cuuube napisał/a: | minaj napisał/a: | co dokladnie chodzi ci po głowie ???? | zerknij na dach jakiegokolwiek autka czy kombi czy sedana i sam ocen czego nie maja a co ma GALANT |
Panoramiczny szyber-dach...:)?????
Wiktor - 25-01-2008, 14:26
chodzi co o ta szczeline, rynienke??
|
|
|