To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sporty Motorowe - F1 GP Węgier 2007

Cezar - 05-08-2007, 12:33

No to jeszcze 1,5 godz i sie wszystko zacznie :wink:
Oby Robert zajal jak najwyzsze miejsce :D

akbi - 05-08-2007, 15:14

Cezar napisał/a:
Oby Robert zajal jak najwyzsze miejsce :D

teraz jest na 4 pozycji, ale .... musi zjechać jeszcze raz do boksu, a bezpośrednio za nim są Schumacher i Alonso (którzy "jadą już do końca"), wiec ... może jednak spaść na 6 miejsce :(

Cezar - 05-08-2007, 15:40

No i 5 miejsce na Roberta :D
Czyli 2 miejsca do gory :wink:

akbi - 05-08-2007, 15:47

1. Hamilton
2. Raikonnen
3. Heidfield
4. Alonso
5. Kubica
6. Schumacher
7. Rosberg
8. Kovalainen
..
13. Massa :shock:

- Ciekawe, czy Kubica jechał wyścig z uszkodzoną skrzynią biegów, czy jednak poprawka mocowania usunęła usterkę.

- 13 pozycja Massy chyba potwierdza, niemalże (bo Alonso się jednak udało z Kubicą) niemożliwe wyprzedzanie na tym torze.

stanik - 05-08-2007, 22:54

Z Alonso niestety realizator na Polsacie nie pokazał, ale wydaje mi się że Robert jeszcze nie dał rady rozpędzić się po wyjeździe z boksu i niestety musiał go puścić, ale to już raczej nie wina Roberta ani mechaników, bo postój miał rewelacyjnie krótki a i Robert przed zjadem do boksu kręcił super czasy. Chyba jednak minusem w tym przypadku była taktyka na 3 postoje (ale to gdybanie, bo nie wiadomo jak bolid jechałbym obciążony paliwem na 2 stopy).
Ogólnie myślę, że bardzo udany wyścig, 2 pozycje do góry i tuż za czołówką... to niezły wynik
Ciekawie za to zaczyna się robić w konflikcie Alonso - Hamilton :) Po sobotnim przyblokowaniu myślałem że dojdzie do rękoczynów albo do jakiejś zażartej i być może bratobójczej walki na starcie. Ale przesunęli Alonso 5 pozycji w tył więc nie mieli chłopaki sposobności "dać sobie po pysku" na starcie :)
Pozdrawiam

harpagan - 05-08-2007, 23:28

stanik napisał/a:
Chyba jednak minusem w tym przypadku była taktyka na 3 postoje (ale to gdybanie, bo nie wiadomo jak bolid jechałbym obciążony paliwem na 2 stopy).

Tez sie nad tym zastanawialem i doszedlem do wniosku ze to raczej z miekkimi oponami bylby problem niz z ciezarem paliwka.
Było bardzo dobrze nie ma co narzekac, chociaz lekki zal ze nie utarl nosa Alonso pozostaje

JCH - 06-08-2007, 10:54

Cytat:
Po wyścigu polski kierowca tłumaczył, dlaczego nie zdecydował się zmienić opon podczas pierwszej wizyty w boksie: - Pięćdziesiąt sześć okrążeń przejechałem na jednym komplecie opon, bo gdybym zakładał świeże, to na pewno pierwsze dwa, trzy kółka po pit-stopach miałbym szybsze, ale później musiałbym przechodzić przez fazę granulkowania [czyli tworzenie się na powierzchni opony kulek gumy, które zmniejszają przyczepność]. A tak oczyściłem sobie opony już na początku i nie musiałem się o nic martwić. To była moja decyzja.
Tylko w takim razie po co zjeżdżał tyle razy tankować :?: :? :roll:
stanik - 06-08-2007, 12:01

taka taktyka zespołu była, że mniej tankowań = lżejsze auto. Pytanie tylko czy lżejsze auto i styl jazdy kierowcy (w połączeniu z warunkami panującymi, mechanikami itd) pozwoli wykręcić na tyle lepsze czasy aby na mecie być szybszym od cięższych aut jadących na 2 stopy.
Pozdrawiam

akbi - 06-08-2007, 12:14

Do tego dodałbym jeszcze specyfikę tego toru jeśli chodzi o możliwości wyprzedzania, a właściwie o ich brak. Na takim torze wolniejszy bolid nie traci aż tak wiele.

... ja wiem, że generalnie, póki Kubica nie wygra wyścigu, a ew Heidfield nie zajmie 2 miejsca, to zawsze będzie coś nie tak z zespołem :lol: ... a ja uważam, że mimo wszystko 3 i 5 miejsce to całkiem niezły wynik zespołu ... oczywiście nam Polakom chciałoby się, żeby dwaj kierowcy BMW byli w odwrotnej kolejności :badgrin:

JCH - 06-08-2007, 12:17

stanik napisał/a:
taka taktyka zespołu była, że mniej tankowań = lżejsze auto. Pytanie tylko czy lżejsze auto i styl jazdy kierowcy (w połączeniu z warunkami panującymi, mechanikami itd) pozwoli wykręcić na tyle lepsze czasy aby na mecie być szybszym od cięższych aut jadących na 2 stopy.
Ja sobie wyobrażam, że oni to mają dokładnie policzone jakie czasy w miarę zużywania się opon i ubytku paliwa będzie w stanie wykręcać kierowca. Jak widać na Ralfa i Nico Rosberga taka taktyka wystarczyła (ale oni zdaje się też jechali na 3 pity). Na Alonso już nie :(
A w ogóle to jakiś absurd z tymi kompletami opon od Bridgestona, który daje 2 najmiększe (?) najbardziej miękkie zestawy opon, z których mało kto korzysta. Lipa :evil:

edit:
To był mój 2000 post :mrgreen:

stanik - 06-08-2007, 13:03

co do postów to gratulacje :)

A co do opon to w ogóle moim zdaniem lipa że jest tylko jeden producent, bo właśnie wychodzą takie krzaki jak ostatnio że się wszyscy ślizgają i jednego nikt nie stosuje bo są rodzaje z góry narzucone. A tak byłby oddzielny dział w każdym zespole który pracowałby nad samymi oponami, tak jak się pracuje nad aerodynamiką, skrzynią biegów czy silnikiem. Szkoda że nie narzucili np zestawu spojlerów dla wszystkich taki sam.
Pozdrawiam