Carisma - Ogólne - CB Radio do Miśka
Anonymous - 06-08-2007, 23:11
Ja pare miesięcy temu zakupiłem Unidena 520 z anteną hustler na magnes. Dałem jakies 370zł na allegro (już sie zwróciło z nawiązką ) i jestem zadowolony.
Cytat: | A jak wyglada sprawa z panami w niebieskich koszulach i unidenem?
Bo tez z wyczytanych info nie ma do nich homologacji |
Z tego co wiem to nie jest potrzebna homologacja tylko deklaracja zgodności gdyż te CB Radia mają moc mniejszą niż 4W. Ja przy zakupie swojego radyjka dostałem takie coś http://www.fotosik.pl/pok...e04d39d747.html i z tym jeżdże chociaż niebiescy jeszcze mnie nie zatrzymali
Anonymous - 09-08-2007, 14:44
Miałem Unidena 510 i wymieniłem na 520! pokretlo RF GAIN akurat jest bardzo pożytecznym gadzetem.Polecam 520.
krzysio1972 - 09-08-2007, 15:46
heckler napisał/a: | Miałem Unidena 510 i wymieniłem na 520! pokretlo RF GAIN akurat jest bardzo pożytecznym gadzetem.Polecam 520. |
To nie gadzet, to bardzo przydatna rzecz, szczegolnie w miescie, gdzie chcesz ograniczyc czulosc radia, aby Ci nie sciagalo wszystkiego z polowy miasta. Nie zgadzam sie tez, ze cb to tylko poza miastem, ja jezdze na codzien (wlasnie z 520 i new alaska na magnesie) praktycznie tylko po miescie (wawa) i poza informacja o miskach(znaczy policjantach) to przede wszystkim przydatne sa informacje drogowe: o korkach, utrudnieniach, wypadkach i jako nawigacja. I jeszcze jedno Alany >= 100 to szumofony nie raida , 520 nie maja homologacji i teoretycznie nie powinny byc w sprzedazy, a bylo to najlepsze z tanich rozwiazanie, takze jesli ktos chce kupic tanie i dobre radio to lepiej porozgladac sie za starszymi alanami, czy presidentami.
[EDIT]
To jeszcze o niebieskich. Dla cb <= 4w i dzialajacych w odpowiedznich czestotliwosciach nie trzeba _pozwolenia radiowego_ na uzywanie i to kazdy policjan juz raczej wie. Natomiast kazde urzadzenie musi miec homologacje, ktorej to z koleji my nie musimy miec (zostalo dopuszczone do sprzedazy tzn. ma) i pan policjant nie moze zadac od nas homologacji, ani udowadniania, ze radio spelnia normy. W zwiazku z powyzszym pozostaje nam mila/badz nie dyskusja z policjantem i ewentualne uswiadamianie go. Nieniestety jak sie trawi upierdliwiec to teoretycznie moze kazac przebadac radio czy spelnia normy, ale zeby to zrobic musi miec podstawy do tego, tzn. musi udowodnic, ze radio ma np. wieksza moc, powoduje zaklucenia na innych kanalach, itp. (a jak ma tego dokonac bez specjalistycznego sprzetu).
Anonymous - 09-08-2007, 17:28
borecki napisał/a: | pokretlo RF GAIN ktorym mozesz regulowac promien slyszanych stacji
jak dla mnie to zbedne gadzety | nazwałem gadzetem cytując za kolegą.Ja wiem i zgadzam się że jest to bardzo przydatna i potrzebna funkcja w cb.
Anonymous - 09-08-2007, 23:59
jak dla mnie mobilki, jak dla mnie czytac ze zrozumieniem
Anonymous - 10-08-2007, 09:05
Ja zakupiłem kilka miesięcy temu CB RADIO TTI TCB880 i bardzo sobie chwalę ten model. Bez szumów, łatwa obsługa i ciekawa cena.
Student - 10-08-2007, 09:55
A Ja mam: Onwę, mikrofon Densey 2018 i antenkę Magnum 2metry i nie mam problemów poza jednym: podczas włączania klimatyzacji wchodzą zakłócenia (od wentylatorów) jeszcze się nie zastanawiałem jak to usunę albo filtr do radia albo coś na zasilanie dam
Anonymous - 15-08-2007, 22:40
Radyjka Uniden 520 nie maja w Polsce homologacji od 2005 roku więc nie są dostepne w powszechnej sprzedazy... Ale sa po prostu rewelacyjne:minimalne wymiary i wszystko to co w CB potrzeba... Kupuje sie na własne ryzyko-szczególy na forum cb-radio.pl. (szukaj...).
Ja użytkowuję od 3 miesięcy TTI-880+Hustler 1000 i jestem w 1000% usatysfakcjonowany tymże urządzeniem. Spełnia swoja role, odbiera i nadaje rewelacyjnie w zasięgu do 10 km (w zależności od terenu...), co mnie w zupełnoisci wystarcza. Zestaw kosztował 360 zetów. SZCZERZE POLECAM... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gdyby te Unideny 520-tki miały homologacje to na ten model radyjka bym sie zdecydował.
Jedyną-moim zdaniem-wadą TTI jest wielkość-są troszku za duże-przynajmniej do cari (nie ma gdzie zamontować-ja wybrałem między siedzeniem pasażera, a tunelem...)
marcin870327 - 19-05-2008, 23:11
Witam.
A czy moglibyście zamieścić na forum jakieś fotki jak macie zamontowane radyjka CB w swoich Carismach? Szczególnie proszę o nie osoby które użytkują radyjka TTI TCB 880 gdyż sam przymierzam się do zakupu tego modelu
Z góry wielkie dzięki
Anonymous - 20-05-2008, 12:33
Witam, ja jeżdżę z TTI TCB 880 - fajne i tanie radyjko. Zamontowałem je na podłokietniku - na rzepach z klejem, w pasmanteryjnych można kupić za grosze. Szybko się montuje i demontuje - wszystko pod ręką - także polecam taki sposób.
Anonymous - 20-05-2008, 19:36 Temat postu: folia pod magnez ja kupiłem radyjko Presidenta Johnny II ASC z metrową antenką Sirio AS-100 na magnesie... Sprzęcik działa super! W trasie z Bytomia do Warszawy i z powrotem spisało się rewelacyjnie: z wyprzedzeniem wiedziałem co dzieje się na drodze, zwłaszcza że wtedy była mgła. Fajna sprawa!
Radyjko póki co mam wsunięte między fotelem pasażera a tunelem... Chciałbym zamontować je w innym miejscu, ale nie mam jeszcze koncepcji...
[ Dodano: 21-05-2008, 20:47 ]
używając anteny na magnes zostają Wam ślady na lakierze? Czy przyklejacie jakąś folię na auto w miejscu gdzie stawiacie antenę? U mnie widać"kółka" pozostawione po magnesie, mimo iż na podstawę mam założoną gumową nakładkę... Nakleiłem raz przeźroczystą folię, ale podczas mycia pod ciśnieniem folia zrobiła frrrruuuuu......... i już jej nie było Zastanawiam się jak to rozwiązać - nie chciałbym za mocno porysować lakieru...
I jeszcze jedno pytanko do użytkowników uchwytu na klapę bagażnika: jak Wam się to sprawuje? Nie niszczy to lakieru a tym bardziej blachy w miejscu przykręcenia?
Anonymous - 02-06-2008, 11:01
a ja polecam radio TTI 880 super radyjko-- BEZAWARYJNOŚĆ i dobre parametry
Anonymous - 02-06-2008, 12:29
witam, ja tti 880 mam zamontowane na stałe w schowku nad normalnym radiem, wymaga troszke wysiłku ale jak nie używam radyjka i jest odkrecony kabel z gruchom to nie ma sladu po radiu bo zasłaniam je oryginalnym frontem od schowka.
ps. radio całkiem spoko u mnie chodzi z AT 1000 Eagle i nie narzekam
Anonymous - 02-06-2008, 15:13
Witam, używam alan 102 z anteną midland 145. Jak narazie wpełni spełnia swoje funkcje, nie jest to co prawda president ale jak twierdzą eksperci - średniej klasy radyjko i naprawdę dobra antena to sukces za niezbyt wielkie pieniądze. Polecam ten zestawik. Zamocowanie radyjka to już inna bajka, nie jest kolorowo ze względu na brak miejsca, ale coś wymyślę. Proponuję założyć temat i wstawiać a nim zdjęcia zamontowanych radyjek w naszych miśkach, pomogłoby to rozwiązać problemy wielu użytkowników w temacie montażu. Pozdrawiam.
phixius - 03-06-2008, 10:50
Temat ze zdjęciami CB juz gdzieś jest.
Chyba w FAQ...
|
|
|