To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki

macnow20 - 03-11-2008, 23:56

o instrukcja wymiany bardzo się przydała. Było co prawda sporo trzasków i zgrzytów ale nic nie pękło ;) Zajechałem po wyjęciu żaróweczek do ASO i pytam a facet mówi, że trzeba zamawiać, czas oczekiwania, a może 7 może 9 dni, kto to panie wie ?
A jaka cena? A no ta 19 złotych, ta 20, ta 19 ...
Dziękuję, poszedłem do elektronicznego i kupiłem 6 żaróweczek + 2 takie do schowka, wszystkie po 50 groszy ;) Trzeba było tylko je założyć do tych mini opraweczek, zajęło 10 minut, kondoniki niebieskie też przełożone i gra. Jutro zakładam zobaczymy czy świeci ;)

Anonymous - 04-11-2008, 00:28

PiotrBe, i świeci Ci ten od lusterek?

A dodatkowo się zapytam......schowek w desce to ma jakąś lampkę? zaglądałem tam i nic nie widziałem a u mnie w schowku to egipskie ciemności panują.......

Dla zainteresowanych to u mnie świeci wszystko co powinno poza: Przełącznikiem lusterek, schowkiem na okulary, schowkiem w desce.......a reszta na 100% ma świecić.....czyli:

Pokrętło od ściemniania deski (znak zegara) przeciwmgielne, cały nawiew(klima, reguladła), szyberdach (bez pozycji do zamykania) kreseczka na przycisku od szyby kierowcy, podłokietnik, schowek na napoje w konsoli środkowej (ta sama żarówka co podłokietnik), popielniczka, zapalniczka. chyba wszystko.....aha.....tcl i cruise też.....

joshua - 04-11-2008, 00:59

jakie zarowki ida do przelacznikow?
Zhan - 04-11-2008, 07:39

Forest_Taft napisał/a:
a reszta na 100% ma świecić...

a przycisk od awaryjnych?

Anonymous - 04-11-2008, 08:59

Forest_Taft napisał/a:
A dodatkowo się zapytam......schowek w desce to ma jakąś lampkę? zaglądałem tam i nic nie widziałem a u mnie w schowku to egipskie ciemności panują.......

Owszem jest. U mnie jeszcze niedawno swiecilo... ale przestalo. Nie mialem jeszcze czasu sie tym zajac ale chetnie wyslucham podpowiedzi.

macnow20 - 04-11-2008, 11:37

Forest_Taft napisał/a:
PiotrBe, i świeci Ci ten od lusterek?

Dla zainteresowanych to u mnie świeci wszystko co powinno poza: Przełącznikiem lusterek, schowkiem na okulary, schowkiem w desce.......a reszta na 100% ma świecić.....czyli:

Pokrętło od ściemniania deski (znak zegara) przeciwmgielne, cały nawiew(klima, reguladła), szyberdach (bez pozycji do zamykania) kreseczka na przycisku od szyby kierowcy, podłokietnik, schowek na napoje w konsoli środkowej (ta sama żarówka co podłokietnik), popielniczka, zapalniczka. chyba wszystko.....aha.....tcl i cruise też.....

U mnie nie świeci regulator do lusterek, nie ma żadnej instalacji, oprawki, która miała by wskazywać, że projekt przewidywał oświetlenie tych przycisków. Jeśli chodzi o schowek ten przed pasażerem to jest tam żarówka - kosztuje 1pln w sklepie elektronicznym. Zarówka jest tuż za górną krawędzią schowka po otwarciu. Schowek na okulary nie świeci.

[ Dodano: 04-11-2008, 11:40 ]
Aha, i u mnie nie świeci przycisk od awaryjnych, a u Was ? Przypuszczam, że nie ma poprostu oświetlenia tego guzika. Ale jeszcze sprawdzę przy okazji.
A wczoraj wieczorem zajęło mi 10 minut ponakręcanie nowych diód na te malutkie opraweczki do przełączników halogenów i pokrętło regulacji wysokości świateł. Także polecam sklep elektroniczny nad aso jeśli chodzi o żarówki, tzn diody, bo tam takie diody ida. Tylko do schowka mała żarówka.

[ Dodano: 04-11-2008, 11:43 ]
kolejne dzieło na najbliższy tydzień to rozebranie deski - nie świecą 'hold', kontrolki tempomatu, halogenów i zapięcia pasów ...
Ktoś zanim kupiłem zmieniał zegary na HC, mam nadzieję, że to jednak wina poprzepalanych diód a nie złego podłączenia ...

czekoladka_1981 - 04-11-2008, 11:46

macnow20 napisał/a:
Aha, i u mnie nie świeci przycisk od awaryjnych, a u Was ?

U mnie świeci.

Anonymous - 04-11-2008, 12:07

U mnie tez swieci.

macnow20 apropo tych diod to jaki typ, musze wymienic w przelaczniku od halogenow ale nie moge sie zebrac i zakupic. Tak samo w tynych slupkach, sa tam zarowki rurkowe 8W 30mm dł. (Toshiba) ,ale nie moge ich dostac.

czekoladka_1981 - 04-11-2008, 12:37

axg napisał/a:
sa tam zarowki rurkowe 8W 30mm dł. (Toshiba) ,ale nie moge ich dostac.

Na mieście to zapomnij. Ja kupiłam w ASO (5W) 12,50 pln/szt

macnow20 - 04-11-2008, 15:43

myślę, że najlepiej wyjąc i pojechać położyć na ladzie w dobrym sklepie elektronicznym, ale nie powinno być problemu jeśli chodzi o te do przełącznika do halogenów. Z tymi do lampek tylnych nie wiem - u mnie narazie działają to nie grzebałem.

[ Dodano: 04-11-2008, 15:48 ]
czekoladka_1981 napisał/a:
U mnie świeci.

a z którego roku samochód? Czy jest w każdej wersji to podświetlenie ?

Zhan - 04-11-2008, 15:53

macnow20 napisał/a:
myślę, że najlepiej wyjąc i pojechać położyć na ladzie w dobrym sklepie elektronicznym, ale nie powinno być problemu jeśli chodzi o te do przełącznika do halogenów.

oj bys sie zdziwil... ja bylem w kilku sklepach i dopiero w ASO sie znalazly

metzger - 04-11-2008, 18:04

macnow20, u mnie też awaryjne świeci, rok ten sam co Twój

pozdrawiam

Anonymous - 05-11-2008, 04:56

axg napisał/a:
,ale nie moge ich dostac
U mnie jest sklep w Pabianicach, gość tylko żaówami do aut handluje. mogę zakupić parę sztuk i Ci wysłać. Podaj tylko adres na PW.

macnow20 napisał/a:
a z którego roku samochód? Czy jest w każdej wersji to podświetlenie ?

U mnie też świeci tylko zapomniałem o nim.....a świeci tak że tylko sam trójkącik.

czekoladka_1981 napisał/a:
Ja kupiłam w ASO (5W) 12,50 pln/szt

Ja kupiłem 10w po 1.20PLN/szt. Pomontowałem wszędzie gdzie idą.....i puścił bezpiecznik pod maską.....później auto przez 3 dni się szarpało z obrotami.

macnow20 - 05-11-2008, 09:20

a Czy kiedykolwiek ktoś z Was dobierał się do panelu środkowego? np do tego włącznika awaryjnych ? Prawdopodobnie siedzi to na zatrzaskach, ale dobrze było by wiedzieć gdzie są i uniknąć niepotrzebnych pęknięć po całej szerokości panelu ;)
czekoladka_1981 - 05-11-2008, 14:14

macnow20 napisał/a:
Czy kiedykolwiek ktoś z Was dobierał się do panelu środkowego? np do tego włącznika awaryjnych

Musisz przejść przez :arrow:
http://forum.mitsumaniaki...cisk+awaryjnych
http://forum.mitsumaniaki...6893&highlight=