[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nie działają przeciwmgielne,
coolluk - 24-02-2011, 19:04
Simones napisał/a: | Jak slyszysz cykniecie dokladnie w momencie przyciskania wlacznika tych swiatel, to przekaznik worksi. |
Niestety nie jest tak zawsze ze jak cyka to dziala ...
Przerabialem to w oplu vectrze to dzialalo na zasadzie przekaznika podajesz sygnal na cewke (wciskasz przycisk) i odpowiednie styki przekazuja sygnal dalej u mnie wlasnie te styki byly uszkodzony pomimo cykania ...
sipex - 24-02-2011, 21:41
robertdg,
nie niebyły od VR4.. dałem je dziś do znajomego elektryka mówił coś o rezystorze i że zobaczy co jest powodem:)
KamilR10 - 20-03-2011, 17:09
Witam. Pisałem kilka postów wcześniej jaki mam patent u siebie odnośnie świateł przeciwmgłowych, dzisiaj zobaczyłem, że od tego dziwnego białego włącznika idą dwa kable prawdopodobnie do normalnego przycisku od przeciwmgłowych z przodu. Teraz mam pytanie do osób które znają się na elektryce na tym forum jak bezpiecznie odłączyć te dwa kable od normalnego włącznika świateł przeciwmgłowych? Ten biały przycisk chcę zostawić ewentualnie na włączanie wzmacniacza. Dorzucam kilka zdjęć żeby zobrazować jak to wygląda.
To jest ten przycisk, po lewej stronie widać kable zielony i brązowy.
Zdjęcie od środka, widać przełącznik i te dwa kable.
oraz następne foto.
m6riano - 20-03-2011, 17:59
Ten włącznik jest pewnie podpięty równolegle do zwykłego przełącznika(pewnie w celu chwilowego włączenia go)
Wystarczy jak odlutujesz lub odetniesz przewody przy tym 1 włączniku.
Daj jeszcze foto gdzie te dwa przewody wchodzą dokładnie?
KamilR10 - 20-03-2011, 18:09
Postaram się zaraz zrobić lepsze zdjęcie, ale ciężko tam dojść od środka, a nawet nie wiem czy się uda bez demontażu, tego panelu z przyciskami. A tak przy okazji jak można to wyciągnąć?
m6riano - 20-03-2011, 18:45
Możesz też odciąć te przewody jakoś w połowie i je po prostu zaizolować ale będą ci wisieć...
KamilR10 - 20-03-2011, 18:51
chyba tak zrobię żeby tego wszystkiego nie ściągać, i wtedy przeciwmgłowe powinny działać normalnie? teraz mam tak że przy włączaniu świateł mijania tamte automatycznie gasną...
m6riano - 20-03-2011, 19:43
Być może któryś z tych włączników robił ci zwarcie lub był w jakiś sposób uszkodzony i poprzedni właściciel zrobił obejście..tak bez obejrzenia tego organoleptycznie ciężko cokolwiek stwierdzić
KamilR10 - 20-03-2011, 19:53
wedlug mnie sa to wlasnie pseudo niemickie swiatla do jazdy dziennej, ale dlaczego w zaden sposob nie mozna wlaczyc ich jednoczesnie....jutro zrobie tak jak pisales na poczatku, a jak to nic nie zmieni trzeba bedzie sciagnac ten panel..
m6riano - 20-03-2011, 20:03
Prawdopodobnie masz gdzieś jakiś układ elektroniczny który jest sterowany plusem podawanym na światła mijania, który w momencie zapalania świateł mijania wyłącza światła przeciwmgielne...tylko teraz kwestia wyszukania tego układu...może być wszędzie..pod maską lub pod konsolą centralną a może wyglądać jak małe czarne pudełeczko z 6-10 przewodami, np. coś takiego:
http://lampy.media-comp.p...drl-300a_s2.JPG
Jeśli chcesz żeby przeciwmgielne świeciły ci normalnie to musisz poprowadzić od nowa całą instalacje do nich lub zamienić ten układ zwykłym włącznikiem kabinowym lub ten biały włącznik mógł spełniać taka funkcje żeby obydwa światła działały jednocześnie...ale to trzeba by zapytać poprzedniego właściciela..;-)
KamilR10 - 23-03-2011, 14:16
Dzisiaj dobrałem się trochę do tych kabli z innej strony, niestety nie mogę wyciągnąć panelu z przełącznikami świateł przeciwmgłowych....na zdjęciu widać w jakiej miejsce zmierzają kable (zielony i brązowy)
m6riano układu żadnego nie znalazłem, nie mam pojęcia gdzie tego szukać, a spytać poprzedniego właściciela nie mam jak..
m6riano - 23-03-2011, 14:25
No właśnie..układ może być wszędzie..pod maską..gdzieś pod deską..ale raczej jest skoro nie przełączasz ich ręcznie tylko same ci gasną w momencie włączania mijania
KamilR10 - 23-03-2011, 14:41
Jesteś pewnie że ten układ musi być, widać na zdjęciu że kable idą prosto do kostki od przełącznika świateł przeciwmgłowych. Dziwne jest to dla mnie że ktoś zadał sobie tyle trudu żeby włączać światła przeciwmgłowe z osobnego przycisku.
plecho1 - 23-03-2011, 14:49
A co powoduje włączenie i wyłączenie tego dodatkowego okrągłego włącznika?
KamilR10 - 23-03-2011, 15:42
Jak włączę ten biały przełącznik, zapalają się światła przeciwmgłowe. Gdy w tym samym czasie włączę światła mijania tamte automatycznie gasną, a jeśli znowu wyłączę mijania, z powrotem świecą się przeciwmgłowe, dopóki nie wyłączę ich tym białym przyciskiem. Najprościej mówiąc jedne światła wykluczają drugie.
|
|
|