To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [1.8 GDI]Preperaty do czyszczenia wtryskiwaczy opinie

ZEROSUPER - 22-05-2009, 06:14

Ja któregos razu zalałem GDI środkiem do czyszczenia wtryskiwaczy STP. Objawy były takie, że autko zaczęło nieco więcej palić i zaczęły delikatnie falować obroty. Ale wyjeżdziłem bak do końca zalałem czystej dobrej benzynki i całe szczęście i spalanie i obroty wróciły do normy. Tak więc ja u siebie w GDI zakończyłem przygodę z tego typu preparatami na "nie dziękuje" :)
tom1312 - 22-05-2009, 08:25

Ale ja mam SOHC tylko nie chciałem nowego tematu zaczynać :)
mlun - 22-05-2009, 10:12

Może właśnie caly syf z baku albo z komory spalania zaczął schodzić i mogłeś mieć przez jakiś czas takie problemy?
tom1312 - 25-05-2009, 14:32

Czyli STP raczej nie polecacie?? A któryś z pozostałych podanych przeze mnie w linkach w poprzednim poście?
quadalcanal - 22-06-2009, 21:03

zalałem STP ale zamiast całą buteleczkę na bak tylko na 20 litrów, o dziwo spalanie zeszło z 7,2-7,5 na 6,5-6,8. oczywiście płynny delikatny styl jazdy. Chamowanie silnikiem, przewidywanie świateł (jak widze z daleka ze jadąc na 4 biegu bede musial sie zatrzymac delikatnie zmniejszam predkosc aby na 3 załapac sie na zielone), w miare delikatne uzywanie gazu- to daje mi wlasnie teraz ok 6,7 w cyklu mieszanym przy 1.8GDI. dodam ze paliwo jest z TESCO, po wielkiej wtopie 3 lata temu teraz jest to najlepsze paliwo 95 w Jeleniej Górze. kiedys z bratem zrobilem test: on pociskal ile wlezie ja swoim tempem nie za wolno nie za szybko i na trasie 60 km byl szybciej ode mnie tylko 6 min. czy warto okupic to spalaniem wiekszym o 3 litry? niesądze..
ZEROSUPER - 22-06-2009, 21:42

No fakt, że TESCO w Jeleniej ma nienajgorsze paliwo a do tego w rozsądnej cenie.
Ja miałem wtope z paliwem na Mullerze raz i raz na BP. Zazwyczaj tankuje na Shellu, bądź na Spółdzielczej na stacji poczty polskiej. Co do STP faktycznie uzyskałes olśniewające rezultaty. Ja stosowałem go w wszystkich moich samochodach i jedyny efekt to poczucie spełnionego obowiązku :)

marcnow - 22-06-2009, 22:18

quadalcanal, czy przed zalaniem STP też stosowałeś zasady ecodrivingu? Pytam, bo jakoś ciężko uwierzyć, że samo STP spowodowało spalanie niższe o ponad pół litra
rasiak1980 - 10-07-2009, 16:58

dziwne bo ja słyszałem zupełnie inne opinie że po zalaniu takiego preparatu właśnie trzeba mocniej kręcić silnik wtedy ponoć ten preparat zaczyna dopiero działać.
Hagi - 10-07-2009, 17:09

mi po zalaniu stp zaczęly stukac popychacze na zimnym silniku, więc osobiscie nie będę już stosował tego srodka
Moomin - 10-07-2009, 20:31

Hagi napisał/a:
mi po zalaniu stp zaczęly stukac popychacze na zimnym silniku, więc osobiscie nie będę już stosował tego srodka

Przecież jedno nic nie ma do drugiego. Zbieg okoliczności.

mlun - 10-07-2009, 21:55

I potem między ludźmi i w internecie rodzą się różne mity:P
pawelsonx - 10-07-2009, 22:01

a ja ostatnio wlałem jakiś magiczny specyfik który zwiększa liczbę cetanową w paliwie i mam problem bo silnik na wolnych obrotach zamiast 850 ma milimetr przed 1000 ciąg łapie w turbo łapie mi już od około 2000 obrotów coś mi się zdaje że to chyba źle na silnika muszę trochę wyjeździć i dolać zwykłej ropy. Podkusiło mnie bo klient przedemną zachwalał że dobre do jego pasata 1.9 TD
Anonymous - 10-07-2009, 23:18

pawelsonx napisał/a:
a ja ostatnio wlałem jakiś magiczny specyfik który zwiększa liczbę cetanową w paliwie i mam problem bo silnik na wolnych obrotach zamiast 850 ma milimetr przed 1000 ciąg łapie w turbo łapie mi już od około 2000 obrotów coś mi się zdaje że to chyba źle na silnika muszę trochę wyjeździć i dolać zwykłej ropy. Podkusiło mnie bo klient przedemną zachwalał że dobre do jego pasata 1.9 TD

my tu debatujemy nad preperatami do czyszczenia wtryskiwaczy, a nie do piłowaia silnika wiec nie ma sensu ten post.

Mi te preparaty tylko pomogły przejsc MOT i emisje spalin nic wiecej. spalanie spada to fakt. byc moze cos tam wyczyszcza ale pozniej ktos musi wyczyscic katalizator :D

pawelsonx - 11-07-2009, 01:13

Co do motu to polecją ten preparat podobnież skuteczny ja szukałem właśnie jego bo za 4 dni przegląd

http://www.halfords.com/w...tegoryId_165750

a kupiłem http://www.halfords.com/w...tegoryId_165750

dlatego ostrożnie co się leje,
be zmyślenia wlałem całą butelkę na bak a potem przeczytałem że ta butelka starcza na 250 litrów

demeone - 11-07-2009, 01:17

na kreseczke na desce nie ma co patrzec bo nie jest zbyt wiarygodna co do rzeczywistych predkosci obrotow silnika