Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] kontrolka checkengine i spaliny przekraczając
saphire - 13-09-2007, 20:50
Nowy uniwersalny zamiennik kat trójdrożny kupiony poza serwisem to kilka stówek.
Anonymous - 13-09-2007, 22:20
Tylko jak na 100% wiedziec czy to napewno katalizator, podobno sonda pada nagle, więc myślę, że bym zauważył jakieś dziwne zachowanie podczas roku eksploatacji?
Anonymous - 05-10-2007, 10:59
Witam
Czasami jak pozwalam sobie pojeździć na wysokich (czasami bardzo) obrotach zauważam z tyłu czarną chmurkę. Czy może być to spowodowane zabrudzeniem dolotu do silnika (przepustnica itp.) czy raczej katalizator?
saphire - 05-10-2007, 14:29
Olej ci nie znika zbyt mocno? Może go spala? Może też wypala się sadza z wydechu jak nazbyt mozolnie jeździsz i co jakiś czas mu dajesz w piec to ,,przepala'' wydech itp.
Anonymous - 05-10-2007, 14:51
Ja mam dopiero przejechane 86000 km, i olej raczej nie znika (nie stwiedziłem jeszcze takiej sytuacji), za bardzo go nie mule ale po zielonej nie ma się gdzie rozpędzić, więc czasami sonie pomulę.
[ Dodano: 05-10-2007, 15:03 ]
saphire napisał/a: | Olej ci nie znika zbyt mocno? |
Przy oleju to powinien raczej nibieskawy dymek sie pojawić. U mnie to zdecydowanie czarniutki jest.
saphire - 06-10-2007, 12:58
No to sadza więc może masz zły skład mieszanki - nie pali nazbyt dużo? Podjedź na badanie spalin - rozgrzanym silnikiem i obroty na 2500-3000 tys i niech ci pomierzą co tam w spalinach jest, przydało by się tez lambdę pomierzyć.
Anonymous - 06-10-2007, 16:24
saphire napisał/a: | nie pali nazbyt dużo? |
Ze spalaniem mieszcę się w 9 litrach na sto (samo misto), może w ramch wymiany rozrządu na 90000 wyczyscze przepustnicę i po tym pojade na diagnostyke.
Dzieki za podpowiedzi.
itepe - 08-01-2008, 21:04
Odświeżę nieco temat, choć w moim przypadku chodzi o silnik 1,6i '02.
Po lekturze wątku sam nie wiem co mam mysleć o moim problemie, ale najpierw fakty.
Zaczęło sie od zapalenia kontrolki CE. Okopcony wylot wydechu, podwyższone spalanie. Sonda lambda do wymiany. Wymieniłem, CE zgasł, spalanie nieco spadło. Po około tygodniu, CE znów świeci - odczyt zaskakujący P0421 czyli zużyty kalaizator. Błąd wykasowany i było dobrze tydzień, po czym znów zaświecił i ten sam błąd. Spalanie utrzymuje się na poziomie 11-11,5l w mieście. Pojechałem na badanie spalin - wszystko idealnie w normie, ale.. CE znów się zapalił.
Postanowiłem pojechać do serwisu Mitsubishi. Podłączają MUT-II i ten sam błąd P0421. Wykresy sond ich zdaniem wskazuja na katalizator. Ciekawa sprawa, że w pewnym momencie, ok. 3000rpm wskazanie 2. sondy było wyższe niż pierwszej. Samochód ma 118kkm, kupiony i serwisowany w Warszawie przez jednego właściciela.
Paliwo głownie BP 98, żadnych wynalazków.
Zastanawiam sie teraz co robić - szukać używki czy inwestować w nowy katalizator. Mam ndzieje pojeździć tym autkiem jeszcze ze 3-4 lata.
Żeby było śmieszniej,dodam jeszcze, że mój egzemplarz nie wymruguje błędu kontrolką. Zwieranie pinu 1 i 4 terminala (który jest od strony pasażera) nic nie daje. Kupiłem Palma i zrobiłem kabel - Communication error, choć kabel wykonany prawidłowo zgodnie z opisem na forum (prosze nie komentujcie, ze jak coś na 100% jest dobrze, to na pewno jest źle - mam omomierz i od lat zajmuję się elektroniką... ).
Pozdrawiam wszytskich mitsumaniaków w nowym roku
Krzysiek
saphire - 09-01-2008, 11:24
Skoro miałeś uwalona lambdę przez dłuższy czas to auto ssało ci paliwo i robiąc zbyt bogata mieszankę dopalało ja w katalizatorze co bardzo szybko i skutecznie zużywa kata na maxa tak ze sygnał że kat nie katalizuje jest tu całkiem na miejscu bo widocznie różnice między lambda przed i za katem są zbyt małe stąd ECU uznaje że kat umarł. Kup nowego uniwersalnego kata za kilka stów i po problemie.
Anonymous - 23-01-2008, 16:44
a wiec powracam i mam pytanka:
ile moze kosztowac sonda do cari 96' 1.8 bo w mitsu mi podlaczyli powiedzieli ze to sonda?
i czy to ona powoduje to ze mam slabe przyspieszenie, bo ja kupilem ten samochod to smigal jakby mial 2.5 pod maska a tera jakby chcial a nie mogl; p
moze to przez cos innego. a i kurde opadl mi tlumik, lepiej jest kupic nowy czy przyspawac go jak byl , mam wstawuiony sportowy remusa i troche szkoda na zlom go ;p
mam juz sonde bosha za 219 zl, w serwisie 400-500
Anonymous - 06-02-2008, 00:16
a tak sie wtrace . bo nie bylem nigdy w ASO , pokaze im cos wiecej na kompie procz kodu bledu ? bo mam progblem nr 43 i nie daje sobie rady z nim i nie wiem czy mi cos wiecej powiedza ??
saphire - 06-02-2008, 07:55
Jak podepną MUTa to mogą posprawdzać przeróżniste parametry pracy silnika i różnych jego podzespołów. O ile ich do tego przymusisz i będzie im się chciało
Anonymous - 08-02-2008, 00:41
yhyy czyli szansa na naprawe mojego galanta sa duze w ASO tylko lacza sie tez z duzym kosztem , wiec musze poszukac kogos z kompem , co myslicie o firmach co robia chip-tuning ? moga mi cos podpowiedziec po zapiecu pod kompa ?
|
|
|