[92-96]Galant E5xA - [E5xx] Stuki w silniku, stukanie
galant V6 - 15-07-2010, 21:44 Temat postu: [E54A 2.0 V6] Stuki w silniku witam dzis pojawil sie delikatny stukot pod maska mojego Galusia wyglada mi na zawor lub popychacz stuk jest jakby kluczem ktos pukal w glowice raz jest glosniej a raz ciszej auto oleju nie bierze nie ma wyciekow suchutko wszedzie poradzicie cos na ten temat?Pozdrowionka
Andrew - 15-07-2010, 21:58
galant V6 może nie odpalaj narazie silnika. Sprawdź pierwsze rozrząd czy wszystkie znaki grają... Jak się zgrywają, to będziemy gdybać dalej
Hugo - 15-07-2010, 22:46
galant V6 napisał/a: | stuk jest jakby kluczem ktos pukal w glowice raz jest glosniej a raz ciszej | Popychacz padł albo się przycina. Czyszczenie go lub wymiana pomoże.
galant V6 - 16-07-2010, 07:42
To nie bedzie rozrzd napewno przejechalem wczoraj trase 260km i nic mu nie bylo poprostu jest to pukanie przy rozrzadzie raczej bym tyle nie przejechal tak mysle postawilem na popychacz ewidentnie slychac to z prawej strony silnika.Pojade dzis do mechanika i sie upewnie tylko w dzisiejszych czasach trudno na uczciwego trafic co prawde powie.pozdrawiam
[ Dodano: 16-07-2010, 08:06 ]
Wlasnie odpalilem samochod po nocy pierwsze 30 sekund cichutko pracowal i nagle stukanie sie pojawilo ponownie jakies nowe rady?
szpala85 - 16-07-2010, 08:38
galant V6, popychacze kolego , popychacze ja też to mam ..... jak na razie zasłaniam się ceramizerem ale też będę musiał wymienić jeżeli czyszczenie ni pomoże
galant V6 - 17-07-2010, 08:48
wczoraj poojezdzilem troszke po warszawce i stukot ustal myslicie ze to byl popychacz?
jacek11 - 17-07-2010, 13:54
Kiedy wymieniałeś olej w silniku?
Wygląda na to,że jakiś paproch zapchał kanalik w popychaczu.
Pozdro.
galant V6 - 18-07-2010, 12:03
jutro jade wymieniac jestem tego samego zdania wina syfu pozdrawiam
Dariusz Pruss - 08-12-2017, 16:51
Pojawił się problem stukania w silniku coś podobnego do stuku popychaczy, ale odgłos dochodzi bardziej z dołu silnika po stronie rozrządu. Stukot występuje na zimnym silniku. Stan oleju ok, olej valvoline MaxLife 10W40. Po rozgrzaniu silnik pracuje normalnie. Świece nowe, kable nowe, kopułka nowa, palec nowy. Denerwuje się bo auto kupiłem kilka miesięcy temu, zamieniłem Misia na Misia. Pomyślałem o panewkach i powiedziałem swojemu mechanikowi który dba o moje auta od kilku lat. Raczej wykluczył panewki bo stukają bardzie na rozgrzanym silniku i powinna się zapalać kontrolka ciśnienia oleju. Co to może być, problem pojawił się nagle.
Kredan - 08-12-2017, 21:04
Od dłuższego czasu miałem podobny problem. Zwłaszcza niemiłosierne stukanie przy zimnym silniku. Na ciepłym było trochę ciszej ale hałasowało cyklicznie- też obawiałem się panewki. Zrzuciłem pokrywy rozrządu, zdemontowalem walki i wszystkie popychacze. Czyszczenie w nafcie pomogło. Teraz jest cisza. Niestety jest troche roboty, bo trzeba rozpiąć rozrzad i zdjąć kolektor dolotowy ale warto. Proponuję od razu wyczyścić przepustnice i cały dolot oraz zaslepic EGR:) No i oczywiście zmienić olej
Wszyc - 16-12-2017, 01:27
Kredan napisał/a: | Niestety jest troche roboty, bo trzeba rozpiąć rozrzad i zdjąć kolektor dolotowy ale warto. Proponuję od razu wyczyścić przepustnice i cały dolot oraz zaslepic EGR:) No i oczywiście zmienić olej |
Proponuje jeszcze przegląd dźwigienek popychaczy kąpiel w nafcie sprawdzenie luzów na łożyskach plus upewnienie się że wszystkie dziurki na szczycie dźwigienki na styku z łebkiem popychacza są drożne
|
|
|