[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
pa_pi - 30-09-2006, 14:33
Roch - możesz podać ceny twojego kpl. tarcze + klocki ciekawy jestem ile taka imprezka kosztuje i przy okazji jedno pytanko ostatnio miałem dość gwałtowne hamowanie ze 160 i zauważyłem jakby delikatnie bił hamulec czy to może być oznaka krzywych tarcz dodam że tarcze mam już 276 mm w dobrym stanie, jak na moje oko.
roch_27 - 30-09-2006, 20:26
pa_pi napisał/a: | Roch - możesz podać ceny twojego kpl. tarcze + klocki | kliknij na raport spalania w moim podpisie tam zapisane jest pod pozycją Maintenace jest wszystko podane łacznie z amorkami objaśnienia masz pod "dymkiem"
pa_pi napisał/a: | zauważyłem jakby delikatnie bił hamulec czy to może być oznaka krzywych tarcz | po gwałtownym hamowaniu nie powinny się wykrzywić chyba że było to hamowałnie długotrwałe, co w efekcie mogło przegrzać tarcze
pa_pi napisał/a: | dodam że tarcze mam już 276 mm w dobrym stanie, jak na moje oko. | moje tarcze z przodu wyglądały "dobrze" jednak po ściągnięciu już nie wydawały się takie jak możesz sprawdź jak bardzo masz zurzyte tarcze.
Minimalna grubość powierzchni ciernej 22,4 mm.
Na bicie przy hamowaniu moze mieć znaczenie luz na piaście ale jeżeli po tym nieszczesnym hamowaniu odczuwasz bicie, to ta kwestię bym wykluczył
pozdro
pa_pi - 01-10-2006, 13:08
Dzięki rochu za odpowiedź bicie faktycznie może być spowodowane luzem na piastach które jak już wcześniej pisałem kwalifikują się do wymiany, zobaczę co będzie po wymianie piast. Natomiast grubość muszę sprawdzić ale oceniając rant czy wytarcie powinno być Ok.
Anonymous - 01-10-2006, 19:56
roch_27 napisał/a: | tam zapisane jest pod pozycją Maintenace jest wszystko podane łacznie z amorkami |
No i jak sie jezdzi na takim zestwie?
Nie chciales Brembo?
Jak klocki ATE?
Ja mialem w Mazdzie zestaw Brmbo- Lucas i bylo super.
W tej chwili jestem troche rozczarowany bo kuzyn ktory byl poprzednim uzytkownikime mojego Gala wymienil niedawno przednie tarcze,wlasnie na ATE i zalozyl klocki ktore nie pasowaly tak do konca do tej wersji(mialy ponoc luz)jedzil tak dwa miesiace mial duze bicia ,kupil ori klocki w serwisie i jeszcze raz wymienil.
Co sie okazuje ...ze nadla lekko bije.Teraz nie wiadomo czy musza sie dotrzec do tych tarcz czy moze same tarcze zostaly uszkodzone poprzez niewlasciwe klocki.
Poz tym slyszalem duzo negatywnych opinii o tarczach ATE ,glownie od wlascicieli Audi.
roch_27 - 01-10-2006, 20:19
bokciu napisał/a: | Nie chciales Brembo? | w katalogu internetowym wystepują tylko tarcze o rozmiarze 256 mm, druga sprawa jak już pisałem zasugerowałem sie opinią innych użytkowników tych tarcz (min. Matejko )
bokciu napisał/a: | Jak klocki ATE? | w sumie klocki ATE mam tylko z tyłu auta Przednie mam Nipparts, gdyż przednie nie pasowały (za małe --->do tarcz 256mm).
bokciu napisał/a: | Poz tym slyszalem duzo negatywnych opinii o tarczach ATE ,glownie od wlascicieli Audi. | spotkałem się z opinią negatywną dotyczącą firmy ATE zobaczymy co bedzie przy większym przebiegu
Na razie jest OK
Poza tym opinie są różne jednak pare klubowiczów miało do czynienia z tarczami i klockami tej firmy i nie było większych problemów.
pozdro
Anonymous - 05-10-2006, 14:52
Ja zalozylem na tyl brembo i jest Ok klocki EBC.
Na przod wzialem 276mm JC i powiem tak: MASAKRA.
Po 3 tygodniach bicie na hamulcu, pokrzywione na maxa, wszystko przez to ze oszczedzja na hartowaniu zeliwa. Musialem stoczyc kazda poweirzchnie i dopiero jest ok, ale niewarto oszczedzac. Nerwy mnie prawie zjadly
Anonymous - 05-10-2006, 22:06
wester napisał/a: | wzialem 276mm JC |
No to gorzej ni emogles wybrac
Z JC to mozna ewentualnie sobie filtry kupic ale niec poza tym.
eddi1977 - 02-10-2008, 00:26
Uprzedzam że niedawno kupiłem autko i jestem jeszcze zielony więc ...
Jak wciskam hamulec to wyczuwalne jest pulsowanie.Z przodu tarcze były wymieniane przez gościa który ściągnął samochód z niemiec,prawda ale kolega zauważył że zdążył je trochę przyjarać,dobrze że długo nim nie jeździł.Podobno wina jest w tylnych tarczach chociaż nie są cienkie na moje oko.Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić która tarcza jest do wymiany lub przynajmniej czy przód czy tył?Dodam jeszcze że od razu naprostowałem felgi bo prawie wszystkie były trochę krzywe ale 17 z cieniutkimi kapciami nietrudno uszkodzić.
Pozdrawiam wszystkich amatorów mitsubishi,szczególnie galantów.
Lukaas - 02-10-2008, 08:41
Mógłbyś sprawdzić tarcze czujnikiem zegarowym, wyszłoby wtedy która bądź które mają bicie. Pulsowanie to na 99% krzywe tarcze. Może gość wymienił tarcze, a potem zamiast dać im się ułożyć z klockami jechał ostro i do tego je jeszcze zagotował. Może być, że potem jeszcze w kałużę wjechał, to przy wielu tarczach jest to ich koniec. Każdy porządny warsztat powinien mieć taki czujnik. Pozdrawiam.
eddi1977 - 16-10-2008, 22:39
Po naprostowaniu felg (alusów) pulsowanie znikneło chyba,trudno ocenić bo może przyrównuje do poprzedniego auta które nie miało ABSu,jak chamuje,nawet nie mocno to auto nie zwalnia płynnie,tak jakby hamować pulsacyjnie,pytanie:czy ABS działa w przypadku gwałtownego hamowania,przy wciśnięciu mocniej w podłogę czy niezależnie od siły hamowania?
tomekrvf - 16-10-2008, 22:50
wester napisał/a: | Na przod wzialem 276mm JC i powiem tak: MASAKRA. |
Ja założyłem sobie tarcze JC z przodu i po 7kkm nic złego się nie dzieje a hamulce używam raczej intensywnie czyli klocki wytrzymują max 20kkm. Tarcze chodzą z klockami TRW Lucas.
Juiceman - 17-10-2008, 08:06
Więc jakie klocki polecacie do tarcz 256mm?
Anonymous - 17-10-2008, 09:44
Witam
Ja na przod zalozylem tarcze Textara i klicki Nippartsa. Tarcze pokrzywily sie bardzo szybko i bardzo szybko sie zuzywaly. Po ok 6tys przy spokojnej jezdzie na tarczach zrobil sie rant. Musialem je przetaczac na samochodzie. Zmienilem klocki na Textara, narazie jest ok ale do idealu to im jeszcze brakuje.
Owczar - 17-10-2008, 09:50
tomekrvf napisał/a: | wester napisał/a: | Na przod wzialem 276mm JC i powiem tak: MASAKRA. |
Ja założyłem sobie tarcze JC z przodu i po 7kkm nic złego się nie dzieje a hamulce używam raczej intensywnie czyli klocki wytrzymują max 20kkm. Tarcze chodzą z klockami TRW Lucas. |
Ja też mam JC, ale nie z wyboru, a z przypadku. Mój brat miał akurat na stanie tarcze JC. Początkowo nie chciały wejść na piastę, brakowało może z mm, bo pewnie nie były typowo do gala. Zaplątały się w jakimś zamówieniu i tak leżały.. Średnica pasowała i inne wymiary. Silnik w ruch, w rękę szlifierka i zdjęliśmy tą warstwę rdzy i weszły Do tego klocki ATE. Jak narazie hamowanie ze 170 do 40 i nic się nie dzieje.
W ogóle niby hamulce przed liftem są takie słabe.. ale w porównaniu do mojego lancera to ziemia i niebo. Na początku nie mogłem się przyzwyczaić. Reagują na lekkie dotknięcia. Nawet jak przesiadłem się z BMW E39 mojego brata, to nie odczułem wilekiej różnicy, a w tamtym autku ma zestaw "brembo&ATE".
Anonymous - 17-10-2008, 13:58
Ja założyłem niedawno na przód tarcze TRW (lucas) + klocki ferrodo premier.
Poki co jest OK.
|
|
|