Carisma - Techniczne - Aaaaaaaaaaaaa, piiiiiiiiiiiiii, no i BUM !!!! - Carisma.
Anonymous - 27-08-2007, 16:45
Nie... w nowej ojciec ma 15 ja mam 14. firma opon tez jest rozna.
Jednak wedlug mnie to nie ma znaczenia. W nowej Cari zawieszenie jest zwyczajnie lepiej dopracowane.
Jeżeli przy prędkości 80km/h opony nie mają znaczenia, to życzę powodzenia na drogach kierowcy który tak twierdzi ...
Równie dobrze mógłby twierdzić, że amortyzatory nie są wcale potrzebne...
Przy takiej prędkości zdarzaja się nawet wypadki śmiertelne...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co do "lepiej dopracowanego zawieszenia"...
Są niemal identycznie skonstruowane a istniejące różnice nie mają wpływu na nadsterownośc itp.
[ Dodano: 27-08-2007, 16:46 ]
Oczywiście początek to cytat !!!
Robson86 - 27-08-2007, 16:51
chyba jakies stabilizatory dodali w wersji po lifcie m.in...
Pozdroo
Brikston - 27-08-2007, 17:17
PAWEŁ-GDI napisał/a: | :badgrin: Nie... w nowej ojciec ma 15 ja mam 14. firma opon tez jest rozna.
Jednak wedlug mnie to nie ma znaczenia. W nowej Cari zawieszenie jest zwyczajnie lepiej dopracowane.
Jeżeli przy prędkości 80km/h opony nie mają znaczenia, to życzę powodzenia na drogach kierowcy który tak twierdzi ...
Równie dobrze mógłby twierdzić, że amortyzatory nie są wcale potrzebne...
Przy takiej prędkości zdarzaja się nawet wypadki śmiertelne...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co do "lepiej dopracowanego zawieszenia"...
Są niemal identycznie skonstruowane a istniejące różnice nie mają wpływu na nadsterownośc itp.
[ Dodano: 27-08-2007, 16:46 ]
Oczywiście początek to cytat !!! |
Eee... Gadacie juz na sile panowie, jak jakies plotkary... jakbyscie uwaznie czytali to napisalem ze przy normalnej spokojnej jezdzie, gdzie nie ma mowy o wpadaniu w poslizg tez znacznie lepiej sie jedzie nowa...
Mam mozliwosc jezdzenia zarowno stara jak i nowa cari w kazdym momencie i wiec smiem twierdzic ze wiem co mowie... nie wyssysam sobie tego z palca i nadal twierdze ze nowa sie lepiej prowadzi... zdecydowanie!! Ale widze ze tutaj to troche jak walka z wiatrakami
Anonymous - 27-08-2007, 17:43
Samochód ,który służy mi do pracy to carisma 1.6 98r, natomiast jako drugie autko w domu ,którym na codzień jeździ moja żona, jest carisma GDI z 2001 r...
Proponuję postawić starszą carisme w garażu i za kilka lat dokonać porównań, może nie będzie takich odczówalnych różnic...
Jadąc nowszym samochodem z regóły odnosi sie wrażenie ,że lepiej się prowadzi, mam na myśli oczywiście samochody tej samej marki.
Do "plotkary" mi daleko, ale po rozebraniu kilkudziesięciu carism, wiem co mówię i argumenty typu "auto mojego taty" jest lepsze nie przekonują mnie za bardzo...
Po to jest forum,żeby na nim podyskutowac...
Proponuję kupić sobie carisme od taty i po kłopocie...
Pozdrawiam.
Brikston - 27-08-2007, 17:50
Oj Pawel,
Nie jest mi na reke chwalac cudze auto, ale mam takie zdanie. Co do argumntow, napisalem juz wczesniej co poprawia prowadzenie w nowej, wiec po raz drugi naklaniam do uwazniejszego czytania
Pozdr
woxy - 27-08-2007, 18:23
Matejko napisał/a: | woxy napisał/a: | Wątpię by się dał wyprostować, chociaż może?!? Zgięcie jest niewielkie ale na tyle duże ze koło cofnęło się 2-3cm. |
po co ??
nowy dobry zamiennik kosztuje 120zl
woxy napisał/a: | 4. Lusterko od pasażera obłamane (pękła taka rurka na którym lusterko ma oś obrotu) |
masz pozostalosci, bo bym potrzebowal silniczek do lusterka |
Wahacz podprostowany, wiem ze zamiennik 120zl i pewnie kupię, ale potrzebowałem w miarę sprawnego auta na JUŻ a nie miałem od ręki zamiennika.
Co do lusterka to szukam samego tego metalowego wkładu, jeśli będę musiał kupić całe lusterko to będę miał na pamięci Twoją propozycję
Pozdrawiam
Woxy
P.S. Jutro jadę na zakupy części
saphire - 27-08-2007, 20:29
Czyli wnioskujemy iż żonka straciła na rok kieszonkowe na bluzeczki, majteczki, szmineczki itp. pierdółeczki?
Anonymous - 28-08-2007, 12:18
woxy napisał/a: | Co do lusterka to szukam samego tego metalowego wkładu |
Jesli dasz fotke o co chodzi to powiem Ci czy to mam. A pewnie mam bo mam dwa lustra na czesci i jesli to nie jest powiazane z elektryczna regulacja to bede to mial.
woxy - 28-08-2007, 18:34
dylson napisał/a: | woxy napisał/a: | Co do lusterka to szukam samego tego metalowego wkładu |
Jesli dasz fotke o co chodzi to powiem Ci czy to mam. A pewnie mam bo mam dwa lustra na czesci i jesli to nie jest powiazane z elektryczna regulacja to bede to mial. |
Kurcze się pospieszyłem, no i już kupiłem całe lusterko. Niestety SIC okazało się, że nie do końca pasuje, dlaczego ? Ano dlatego że chyba z Anglika pochodzi i jest tym od kierowcy w wersji angielskiej, objawia się to iż podkładka, czy też stopa lusterka trochę inaczej wyprofilowana jest niż ta poprzednia. Będę musiał poprzekładać środek jak coś.
Oprócz tego niestety pojawił się problem z silnikiem Zaczęło grzechotać (klekotać) przy zmianie biegów jak wciskałem sprzęgło (na biegu i gazie chodziło bez grzechotania), to samo grzechotanie na luzie przy dodawaniu gazu. Dzisiaj trochę jeździłem bo musiałem, i w tej chwili grzechocze non stop, jakby klekotały bardzo głośno popychacze
Mechanik mówił coś że mogła panewka strzelić albo coś z korbowodem, ale z dzisiejszego nasłuchu wyraźnie spod pokrywy się grzechotanie (klekotanie) wydobywa.
Matejko napisał/a: | masz pozostalosci, bo bym potrzebowal silniczek do lusterka |
Będę miał silniczek cały jak chcesz. Ale to dopiero w next tygodniu bo teraz mam urwanie głowy. Napisz na priv co chcesz i ile proponujesz to się pewno dogadamy
Anonymous - 02-09-2007, 22:13
woxy napisał/a: | dylson napisał/a: | woxy napisał/a: | Co do lusterka to szukam samego tego metalowego wkładu |
Jesli dasz fotke o co chodzi to powiem Ci czy to mam. A pewnie mam bo mam dwa lustra na czesci i jesli to nie jest powiazane z elektryczna regulacja to bede to mial. |
Kurcze się pospieszyłem, no i już kupiłem całe lusterko. Niestety SIC okazało się, że nie do końca pasuje, dlaczego ? Ano dlatego że chyba z Anglika pochodzi i jest tym od kierowcy w wersji angielskiej, objawia się to iż podkładka, czy też stopa lusterka trochę inaczej wyprofilowana jest niż ta poprzednia. Będę musiał poprzekładać środek jak coś.
Oprócz tego niestety pojawił się problem z silnikiem Zaczęło grzechotać (klekotać) przy zmianie biegów jak wciskałem sprzęgło (na biegu i gazie chodziło bez grzechotania), to samo grzechotanie na luzie przy dodawaniu gazu. Dzisiaj trochę jeździłem bo musiałem, i w tej chwili grzechocze non stop, jakby klekotały bardzo głośno popychacze
Mechanik mówił coś że mogła panewka strzelić albo coś z korbowodem, ale z dzisiejszego nasłuchu wyraźnie spod pokrywy się grzechotanie (klekotanie) wydobywa.
Matejko napisał/a: | masz pozostalosci, bo bym potrzebowal silniczek do lusterka |
Będę miał silniczek cały jak chcesz. Ale to dopiero w next tygodniu bo teraz mam urwanie głowy. Napisz na priv co chcesz i ile proponujesz to się pewno dogadamy |
szefieeeee, miałbyś skąd załatwić zacisk na tył do cari ? ( używany)
Robson86 - 02-09-2007, 22:26
Robson86 napisał/a: | chyba jakies stabilizatory dodali w wersji po lifcie m.in... |
Poszerzyli tez rozstaw kol przednich o 2cm oraz tak jak napisalem wczesniej wzmocnili tylne zawieszenie stabilizatorami w stosunku do wersji przed liftem
Pozdroo
Anonymous - 03-09-2007, 19:04
Stabilizatora z tyłu nie było tylko w pierwszych carismach, już w większości carism z 97 rocznika stabilizator jest.
Pozdrawiam.
saphire - 03-09-2007, 21:36
U mnie tez jest w 98'
Anonymous - 03-09-2007, 23:38
Cytat: | szefieeeee, miałbyś skąd załatwić zacisk na tył do cari ? ( używany) |
Zacisk do tarczy? Carisma, ktora mam na czesci ma z tylu bebny.
woxy - 04-09-2007, 08:08 Temat postu: Diagnoza postawiona - szukam części do silnika :( Witajcie,
okazało się że po BUUM w silniku poszła jedna panewka (obróciło ją), dodatkowo wał korbowy do wymiany i jeden korbowód.
Szukam po allegro, ale kurcze takie części to trochę strach kupować na odległość bo ani to sprawdzić czy dobre ani co.
Może ktoś z Was ma coś z tych części w dobrym stanie, potrzebuję to do Cari 1.8 GDI 97 rok :
1. wał korbowy
2. korbowód jeden
3. panewki do korbowodu - komplet
Japaneze niestety do 17-tego na urlopie.
Aha, zastanawiałem się też czy nie lepiej i moze niewiele drożej wyszło by kupić używany silnik, co o tym myślicie ?
Woxy
|
|
|