To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Aaaaaaaaaaaaa, piiiiiiiiiiiiii, no i BUM !!!! - Carisma.

Anonymous - 27-08-2007, 16:45

:badgrin: :badgrin: :badgrin: Nie... w nowej ojciec ma 15 ja mam 14. firma opon tez jest rozna.
Jednak wedlug mnie to nie ma znaczenia. W nowej Cari zawieszenie jest zwyczajnie lepiej dopracowane. :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Jeżeli przy prędkości 80km/h opony nie mają znaczenia, to życzę powodzenia na drogach kierowcy który tak twierdzi ... :badgrin:

Równie dobrze mógłby twierdzić, że amortyzatory nie są wcale potrzebne...

Przy takiej prędkości zdarzaja się nawet wypadki śmiertelne...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Co do "lepiej dopracowanego zawieszenia"...
Są niemal identycznie skonstruowane a istniejące różnice nie mają wpływu na nadsterownośc itp.

[ Dodano: 27-08-2007, 16:46 ]
Oczywiście początek to cytat !!!

Robson86 - 27-08-2007, 16:51

chyba jakies stabilizatory dodali w wersji po lifcie m.in... :)
Pozdroo

Brikston - 27-08-2007, 17:17

PAWEŁ-GDI napisał/a:
:badgrin: :badgrin: :badgrin: Nie... w nowej ojciec ma 15 ja mam 14. firma opon tez jest rozna.
Jednak wedlug mnie to nie ma znaczenia. W nowej Cari zawieszenie jest zwyczajnie lepiej dopracowane. :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Jeżeli przy prędkości 80km/h opony nie mają znaczenia, to życzę powodzenia na drogach kierowcy który tak twierdzi ... :badgrin:

Równie dobrze mógłby twierdzić, że amortyzatory nie są wcale potrzebne...

Przy takiej prędkości zdarzaja się nawet wypadki śmiertelne...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Co do "lepiej dopracowanego zawieszenia"...
Są niemal identycznie skonstruowane a istniejące różnice nie mają wpływu na nadsterownośc itp.

[ Dodano: 27-08-2007, 16:46 ]
Oczywiście początek to cytat !!!

Eee... Gadacie juz na sile panowie, jak jakies plotkary... jakbyscie uwaznie czytali to napisalem ze przy normalnej spokojnej jezdzie, gdzie nie ma mowy o wpadaniu w poslizg tez znacznie lepiej sie jedzie nowa...

Mam mozliwosc jezdzenia zarowno stara jak i nowa cari w kazdym momencie i wiec smiem twierdzic ze wiem co mowie... nie wyssysam sobie tego z palca i nadal twierdze ze nowa sie lepiej prowadzi... zdecydowanie!! Ale widze ze tutaj to troche jak walka z wiatrakami :mrgreen:

Anonymous - 27-08-2007, 17:43

Samochód ,który służy mi do pracy to carisma 1.6 98r, natomiast jako drugie autko w domu ,którym na codzień jeździ moja żona, jest carisma GDI z 2001 r...
Proponuję postawić starszą carisme w garażu i za kilka lat dokonać porównań, może nie będzie takich odczówalnych różnic...
Jadąc nowszym samochodem z regóły odnosi sie wrażenie ,że lepiej się prowadzi, mam na myśli oczywiście samochody tej samej marki.
Do "plotkary" mi daleko, ale po rozebraniu kilkudziesięciu carism, wiem co mówię i argumenty typu "auto mojego taty" jest lepsze nie przekonują mnie za bardzo... :badgrin:
Po to jest forum,żeby na nim podyskutowac...
Proponuję kupić sobie carisme od taty i po kłopocie...
Pozdrawiam.

Brikston - 27-08-2007, 17:50

Oj Pawel,
Nie jest mi na reke chwalac cudze auto, ale mam takie zdanie. Co do argumntow, napisalem juz wczesniej co poprawia prowadzenie w nowej, wiec po raz drugi naklaniam do uwazniejszego czytania :)

Pozdr

woxy - 27-08-2007, 18:23

Matejko napisał/a:
woxy napisał/a:
Wątpię by się dał wyprostować, chociaż może?!? Zgięcie jest niewielkie ale na tyle duże ze koło cofnęło się 2-3cm.

po co ??
nowy dobry zamiennik kosztuje 120zl

woxy napisał/a:
4. Lusterko od pasażera obłamane (pękła taka rurka na którym lusterko ma oś obrotu)

masz pozostalosci, bo bym potrzebowal silniczek do lusterka :)

Wahacz podprostowany, wiem ze zamiennik 120zl i pewnie kupię, ale potrzebowałem w miarę sprawnego auta na JUŻ a nie miałem od ręki zamiennika.
Co do lusterka to szukam samego tego metalowego wkładu, jeśli będę musiał kupić całe lusterko to będę miał na pamięci Twoją propozycję :)

Pozdrawiam
Woxy

P.S. Jutro jadę na zakupy części :)

saphire - 27-08-2007, 20:29

Czyli wnioskujemy iż żonka straciła na rok kieszonkowe na bluzeczki, majteczki, szmineczki itp. pierdółeczki? :wink: :badgrin:
Anonymous - 28-08-2007, 12:18

woxy napisał/a:
Co do lusterka to szukam samego tego metalowego wkładu

Jesli dasz fotke o co chodzi to powiem Ci czy to mam. A pewnie mam bo mam dwa lustra na czesci i jesli to nie jest powiazane z elektryczna regulacja to bede to mial.

woxy - 28-08-2007, 18:34

dylson napisał/a:
woxy napisał/a:

Jesli dasz fotke o co chodzi to powiem Ci czy to mam. A pewnie mam bo mam dwa lustra na czesci i jesli to nie jest powiazane z elektryczna regulacja to bede to mial.

Kurcze się pospieszyłem, no i już kupiłem całe lusterko. Niestety SIC okazało się, że nie do końca pasuje, dlaczego ? Ano dlatego że chyba z Anglika pochodzi i jest tym od kierowcy w wersji angielskiej, objawia się to iż podkładka, czy też stopa lusterka trochę inaczej wyprofilowana jest niż ta poprzednia. Będę musiał poprzekładać środek jak coś.

Oprócz tego niestety pojawił się problem z silnikiem :( Zaczęło grzechotać (klekotać) przy zmianie biegów jak wciskałem sprzęgło (na biegu i gazie chodziło bez grzechotania), to samo grzechotanie na luzie przy dodawaniu gazu. Dzisiaj trochę jeździłem bo musiałem, i w tej chwili grzechocze non stop, jakby klekotały bardzo głośno popychacze :(
Mechanik mówił coś że mogła panewka strzelić albo coś z korbowodem, ale z dzisiejszego nasłuchu wyraźnie spod pokrywy się grzechotanie (klekotanie) wydobywa.

Matejko napisał/a:

Będę miał silniczek cały jak chcesz. Ale to dopiero w next tygodniu bo teraz mam urwanie głowy. Napisz na priv co chcesz i ile proponujesz to się pewno dogadamy :)

Anonymous - 02-09-2007, 22:13

woxy napisał/a:
dylson napisał/a:
woxy napisał/a:

Kurcze się pospieszyłem, no i już kupiłem całe lusterko. Niestety SIC okazało się, że nie do końca pasuje, dlaczego ? Ano dlatego że chyba z Anglika pochodzi i jest tym od kierowcy w wersji angielskiej, objawia się to iż podkładka, czy też stopa lusterka trochę inaczej wyprofilowana jest niż ta poprzednia. Będę musiał poprzekładać środek jak coś.

Oprócz tego niestety pojawił się problem z silnikiem :( Zaczęło grzechotać (klekotać) przy zmianie biegów jak wciskałem sprzęgło (na biegu i gazie chodziło bez grzechotania), to samo grzechotanie na luzie przy dodawaniu gazu. Dzisiaj trochę jeździłem bo musiałem, i w tej chwili grzechocze non stop, jakby klekotały bardzo głośno popychacze :(
Mechanik mówił coś że mogła panewka strzelić albo coś z korbowodem, ale z dzisiejszego nasłuchu wyraźnie spod pokrywy się grzechotanie (klekotanie) wydobywa.

Matejko napisał/a:

Będę miał silniczek cały jak chcesz. Ale to dopiero w next tygodniu bo teraz mam urwanie głowy. Napisz na priv co chcesz i ile proponujesz to się pewno dogadamy :)

szefieeeee, miałbyś skąd załatwić zacisk na tył do cari ? ( używany)

Robson86 - 02-09-2007, 22:26

Robson86 napisał/a:
chyba jakies stabilizatory dodali w wersji po lifcie m.in...

Poszerzyli tez rozstaw kol przednich o 2cm oraz tak jak napisalem wczesniej wzmocnili tylne zawieszenie stabilizatorami :) w stosunku do wersji przed liftem
Pozdroo

Anonymous - 03-09-2007, 19:04

Stabilizatora z tyłu nie było tylko w pierwszych carismach, już w większości carism z 97 rocznika stabilizator jest.
Pozdrawiam.

saphire - 03-09-2007, 21:36

U mnie tez jest w 98'
Anonymous - 03-09-2007, 23:38

Cytat:
szefieeeee, miałbyś skąd załatwić zacisk na tył do cari ? ( używany)

Zacisk do tarczy? Carisma, ktora mam na czesci ma z tylu bebny.

woxy - 04-09-2007, 08:08
Temat postu: Diagnoza postawiona - szukam części do silnika :(
Witajcie,

okazało się że po BUUM w silniku poszła jedna panewka (obróciło ją), dodatkowo wał korbowy do wymiany i jeden korbowód.

Szukam po allegro, ale kurcze takie części to trochę strach kupować na odległość bo ani to sprawdzić czy dobre ani co.

Może ktoś z Was ma coś z tych części w dobrym stanie, potrzebuję to do Cari 1.8 GDI 97 rok :

1. wał korbowy
2. korbowód jeden
3. panewki do korbowodu - komplet

Japaneze niestety do 17-tego na urlopie.

Aha, zastanawiałem się też czy nie lepiej i moze niewiele drożej wyszło by kupić używany silnik, co o tym myślicie ?

Woxy