To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Kącik kulturalny

Anonymous - 14-09-2007, 00:23

Piekne z punktu widzenia nie estetyki a mozliwosci ;)
szczeslaw - 14-09-2007, 00:25

Zapraszam kiedyś na odsłuch :)
Anonymous - 14-09-2007, 00:26

Norah Jones jest jedną z moich ulubionych artystek. Zawsze mówiłem że gdybym miał 12 lat to bym wzdychał do jej plakatów ;) Śliczna dziewczyna z jeszcze piękniejszym głosem. Choć można tą muzykę nazwać plumkaniem :)

Ze staroci zdecydowanie polecam ścieżki dźwiękowe skomponowane przez Vangelisa. Jest cholernie pompatyczny ale mimo wszystko bardzo dobrze wpływa na mój nastrój.

No i soundtracki z filmów Tarantina. Płyta z 'Death Proof' jest genialna i świetnie sprawdza się w samochodzie :)

Anonymous - 14-09-2007, 00:27

Dziekuje - tylko jak sie zaslucham - hmmm najwyzej mnie wyrzucisz przez okno :) OT znowu - co sadzisz o lampach ? W akcie ciekawosci mysle powolutku o sprawieniu sobie takiego ustrojstwa.

NRQ napisał/a:
Płyta z 'Death Proof' jest genialna i świetnie sprawdza się w samochodzie

Musze sprobowac bo nie znam ;)

szczeslaw - 14-09-2007, 00:36

Uwielbiam lampy! Mają swoje specyficzne brzmienie. Najbardziej lubię SET (Single ended triode). Takie własnie wzmacniacze robi ten znajomy - rewelka. Ale to już koszty :( A sam jestem troszkę za cienki z elektroniki, żeby brać się za lampy (albo po prostu za bardzo się boję? w końcu to napięcia rzędu kilkuset volt ;) ).
Zresztą ten system z linku składa ze wzmacniacza lampowego (wypasionego SET - jeden z najlepszych wzmacniaczy na świecie) dla głośnika wysokotonowego oraz osobnego wzmacniacza tranzystorowego dla każdego z głośników niskotonowych z osobna. Do tego oczywiście aktywne zwrotnice.

Anonymous - 14-09-2007, 00:40

Toś mnie przeraził - trendami - teraz sie robi osobne wzmacniacze dla kazdego kanalu zwrotnicy :roll: Ja jeszcze z tych co mowili ze dobre mono lepsze niz niepewne stereo ;) Myslalem o jakiejs koncowce mocy na lampach, mosfet`y draznia mnie juz czasami ;)
szczeslaw - 14-09-2007, 00:46

Mykus napisał/a:
Toś mnie przeraził - trendami - teraz sie robi osobne wzmacniacze dla kazdego kanalu zwrotnicy

Nie nie :) Chociaż takie rozwiązanie ma swoje zalety - zwrotnica aktywna jest dużo lepsza niż pasywna, a i wzmacniacz mniej się męczy zasilając tylko 1 głośnik. Ja u siebie mam np. bi-amping (4 końcówki mocy - 2 dla głośników niskotonowych i 2 dla średnich i wysokich, a między nimi zwrotnica aktywna).
Tu chodzi o co innego - to system na zamówienie, do pomieszczenia 100m2. Głośnik wyskotonowy Ravena (R3.2) ma bardzo dużą sprawnośc i jest zasilany z 18W lampy. Ale żeby uzyskać podobną sprawność sekcji basowej użyto po 4 głośniki niskotonowe Etona na kanał, każdy zasilany 160W wzmacniaczem tranzystorowym. I dopiero takie rozwiązanie pozwoliło nagłośnić tak duże pomieszczenie bez ustraty jakości.

Anonymous - 14-09-2007, 01:02

Szczeslaw to dla mnie masz juz high end no comments ;)
Wifa by mnie zabila :axe: (o zrozumieniu przez grzecznosc nie wspomne) ;) A swoja droga metraz tez nie ten jakies 16m2 uffffff ...
Uciekam w ramiona Morfeusza - lubie go :D W kazdym razie zglosze sie jesli pozwolisz o porady - te lampy ...

Dobrej nocy

Aga - 20-09-2007, 11:00

ja od lat przepadam za Gotan Proyect i nikt mi nie wmówi, że to chała !
saphire - 20-09-2007, 13:12

Fakt, że fajnie grają te różne mutacje tanga.
sruba - 20-09-2007, 13:19

odbije troche z tematu w strone ksiazki:
niedawno skonczylem czytac Leona Degrelle "Front Wshodni 1941-45" - jak ktos ma ochote spojrzec na II w.s. od tej drugiej strony, to sie nie zawiedzie.

szczeslaw - 20-09-2007, 14:13

To ja odbiję znowu w kierunku muzyki.
Od paru dni delektuję się muzyką In Flames (melodic death metal). Troszkę późno odkrywam pewne rzeczy (zespół istnieje od chyba 1990 roku), ale lepiej późno niż wcale :D
Polecam wszystkim miłośnikom cięższego grania :)
http://www.myspace.com/inflames - tu znajduje się próbka ich twórczości. Szczególnie polecam utwór Moonshield ;)

Anonymous - 21-09-2007, 01:26

A ja książki - "Błysk" Ted Dekker. Zaczyna się spokojnie Arabia Saudyjska - jeden wątek, drugi Berkeley US. Potem wszystko gwałtownie przyspiesza ... tyle że to nie tempo akcji jest najważniejsze :) Polecam.
szczeslaw - 24-09-2007, 01:06

Mykus, odnośnie naszej dzisiejszej rozmowy - słyszałem właśnie jakiś nowy kawałek Nightwish. Jezu toć to disco polo z gitarą elektryczną!! Ta dziewczynka nie powinna śpiewać poza barami szybkiej obsługi, a muzycznie zeszli na dno.
Do dawnego Nightwisha się nie umywa...

akbi - 24-09-2007, 09:38

a ja zacząłem wczoraj czytać "Europę" Normana Daviesa ... zostało mi jeszcze do końca jakieś 1380 str :twisted: