Off Topic - Kącik kulturalny
Anonymous - 14-09-2007, 00:23
Piekne z punktu widzenia nie estetyki a mozliwosci
szczeslaw - 14-09-2007, 00:25
Zapraszam kiedyś na odsłuch
Anonymous - 14-09-2007, 00:26
Norah Jones jest jedną z moich ulubionych artystek. Zawsze mówiłem że gdybym miał 12 lat to bym wzdychał do jej plakatów Śliczna dziewczyna z jeszcze piękniejszym głosem. Choć można tą muzykę nazwać plumkaniem
Ze staroci zdecydowanie polecam ścieżki dźwiękowe skomponowane przez Vangelisa. Jest cholernie pompatyczny ale mimo wszystko bardzo dobrze wpływa na mój nastrój.
No i soundtracki z filmów Tarantina. Płyta z 'Death Proof' jest genialna i świetnie sprawdza się w samochodzie
Anonymous - 14-09-2007, 00:27
Dziekuje - tylko jak sie zaslucham - hmmm najwyzej mnie wyrzucisz przez okno OT znowu - co sadzisz o lampach ? W akcie ciekawosci mysle powolutku o sprawieniu sobie takiego ustrojstwa.
NRQ napisał/a: | Płyta z 'Death Proof' jest genialna i świetnie sprawdza się w samochodzie |
Musze sprobowac bo nie znam
szczeslaw - 14-09-2007, 00:36
Uwielbiam lampy! Mają swoje specyficzne brzmienie. Najbardziej lubię SET (Single ended triode). Takie własnie wzmacniacze robi ten znajomy - rewelka. Ale to już koszty A sam jestem troszkę za cienki z elektroniki, żeby brać się za lampy (albo po prostu za bardzo się boję? w końcu to napięcia rzędu kilkuset volt ).
Zresztą ten system z linku składa ze wzmacniacza lampowego (wypasionego SET - jeden z najlepszych wzmacniaczy na świecie) dla głośnika wysokotonowego oraz osobnego wzmacniacza tranzystorowego dla każdego z głośników niskotonowych z osobna. Do tego oczywiście aktywne zwrotnice.
Anonymous - 14-09-2007, 00:40
Toś mnie przeraził - trendami - teraz sie robi osobne wzmacniacze dla kazdego kanalu zwrotnicy Ja jeszcze z tych co mowili ze dobre mono lepsze niz niepewne stereo Myslalem o jakiejs koncowce mocy na lampach, mosfet`y draznia mnie juz czasami
szczeslaw - 14-09-2007, 00:46
Mykus napisał/a: | Toś mnie przeraził - trendami - teraz sie robi osobne wzmacniacze dla kazdego kanalu zwrotnicy |
Nie nie Chociaż takie rozwiązanie ma swoje zalety - zwrotnica aktywna jest dużo lepsza niż pasywna, a i wzmacniacz mniej się męczy zasilając tylko 1 głośnik. Ja u siebie mam np. bi-amping (4 końcówki mocy - 2 dla głośników niskotonowych i 2 dla średnich i wysokich, a między nimi zwrotnica aktywna).
Tu chodzi o co innego - to system na zamówienie, do pomieszczenia 100m2. Głośnik wyskotonowy Ravena (R3.2) ma bardzo dużą sprawnośc i jest zasilany z 18W lampy. Ale żeby uzyskać podobną sprawność sekcji basowej użyto po 4 głośniki niskotonowe Etona na kanał, każdy zasilany 160W wzmacniaczem tranzystorowym. I dopiero takie rozwiązanie pozwoliło nagłośnić tak duże pomieszczenie bez ustraty jakości.
Anonymous - 14-09-2007, 01:02
Szczeslaw to dla mnie masz juz high end no comments
Wifa by mnie zabila (o zrozumieniu przez grzecznosc nie wspomne) A swoja droga metraz tez nie ten jakies 16m2 uffffff ...
Uciekam w ramiona Morfeusza - lubie go W kazdym razie zglosze sie jesli pozwolisz o porady - te lampy ...
Dobrej nocy
Aga - 20-09-2007, 11:00
ja od lat przepadam za Gotan Proyect i nikt mi nie wmówi, że to chała !
saphire - 20-09-2007, 13:12
Fakt, że fajnie grają te różne mutacje tanga.
sruba - 20-09-2007, 13:19
odbije troche z tematu w strone ksiazki:
niedawno skonczylem czytac Leona Degrelle "Front Wshodni 1941-45" - jak ktos ma ochote spojrzec na II w.s. od tej drugiej strony, to sie nie zawiedzie.
szczeslaw - 20-09-2007, 14:13
To ja odbiję znowu w kierunku muzyki.
Od paru dni delektuję się muzyką In Flames (melodic death metal). Troszkę późno odkrywam pewne rzeczy (zespół istnieje od chyba 1990 roku), ale lepiej późno niż wcale
Polecam wszystkim miłośnikom cięższego grania
http://www.myspace.com/inflames - tu znajduje się próbka ich twórczości. Szczególnie polecam utwór Moonshield
Anonymous - 21-09-2007, 01:26
A ja książki - "Błysk" Ted Dekker. Zaczyna się spokojnie Arabia Saudyjska - jeden wątek, drugi Berkeley US. Potem wszystko gwałtownie przyspiesza ... tyle że to nie tempo akcji jest najważniejsze Polecam.
szczeslaw - 24-09-2007, 01:06
Mykus, odnośnie naszej dzisiejszej rozmowy - słyszałem właśnie jakiś nowy kawałek Nightwish. Jezu toć to disco polo z gitarą elektryczną!! Ta dziewczynka nie powinna śpiewać poza barami szybkiej obsługi, a muzycznie zeszli na dno.
Do dawnego Nightwisha się nie umywa...
akbi - 24-09-2007, 09:38
a ja zacząłem wczoraj czytać "Europę" Normana Daviesa ... zostało mi jeszcze do końca jakieś 1380 str
|
|
|