To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Wymiana oleju w Outlanderze I Turbo i przeglądy.

Anonymous - 04-09-2007, 16:10

Nawet jesli nie zamierzam jezdzic 10-15 lat to warto o to dbac. W koncu jakby nie patrzec to moja wlasnosc ktora byc moze kiedys bede chcial sprzedac. Ale to tylko ja...
Anonymous - 04-09-2007, 20:13

Misiek_Haribo napisał/a:
A ja zalecam zdrowy rozsądek i miałbym wzgląd na środowisko naturalne i bez potrzeby nie produkowałbym zużytego oleju. Dlatego osobiście będę zmieniał olej zgodnie z zaleceniami producenta auta.

hehe, z tymi zaleceniami to roznie bywa. np renault megane z 2005 (benzyna) ma wymiane oleju co 30 tyś. przy ostanim przegladzie w ASO wyrazilem zdziwienie tak dlugim okresem i jeden z serwisantow stwierdzil, ze troche bylo to wymuszone przez dzial marketingu renault. podobno firma juz sie z tego wycofuje, a facet doradzil w miare mozliwosci czestsza wymiane.

Anonymous - 04-09-2007, 21:39

kurcze druga strona dyskusja i dalej to samo :)
jesli nie "wplywamy" na zmiane wlasciwosci oleju grzejac go do maximum, czyli but z pod swiatel, predkosci przlotowe bliskie max lub auto po tuningu to nie ma sensu wydawac dodatkowej kasy na olej i filtry.
mozna ten czas skrocic do 10 tys (ja tak robie tylko w audi) ale 7,5tys to lekka przesada :) ,
moj kumpel zmienia po 7,5tys olej w golfie tdi seria 90KM, obecnie 200KM.

Gene - 05-09-2007, 06:51

No ale MMC wyraznie zaleca wymiane oleju w starszych diesel'ach (4d56) co 7500. Ja sie tego trzymam, nie jest to wielki klopot a mysle, ze Sport odwdzieczy mi sie za takie podejscie za pare lat.
Anonymous - 05-09-2007, 08:11

Gene napisał/a:
No ale MMC wyraznie zaleca wymiane oleju w starszych diesel'ach (4d56) co 7500. Ja sie tego trzymam, nie jest to wielki klopot a mysle, ze Sport odwdzieczy mi sie za takie podejscie za pare lat.

Gene jasne :D ja sam przy 230tys (i Bog wie ile przekreconych) zmniejszylem czestotliwosc do 10tys, tylko ze tu dyskusja toczy sie o nowym autku :)

Gene - 05-09-2007, 08:37

wiem wiem, chodzi o nowe silniki (technologicznie)... he he moj tez jest nowy (przelecial 15000) tylko starej konstrukcji :wink: