To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Silnik się poci...

Anonymous - 03-09-2007, 22:18

Czy mechanik pokazał Ci, palcem, że uszczelniacze ciekną? Szczególnie ten dolny, bo jego przecież nie widać, jest zasłonięty dolna osłoną rozrządu. Proponuję zrobić tak. Zdejmij sam górną osłonę rozrządu i sprawdź sam, czy jest rzeczywiście wyciek na uszczelniaczu wałka rozrządu. Zwróć uwagę, czy nie cieknie jednak od góry, spod pokrywy zaworów. Trudno mi uwierzyć, bym źle to wszystko poskładał. Jeśli tak jednak rzeczywiście było, poczuwam się do odpowiedzialności i zrobię to wszystko raz jeszcze. Mam pewne obawy, że mechanik próbuje wyciągnąć od Ciebie kasę. Dlaczego? 1. Uszczelnaicz wału korbowego jest schowany pod dolną osłoną rozrządu i nie można stwierdzić jego przeciekania bez demontażu rozrządu. 2. Nasiąknięcie paska byłoby widoczne po zdjęciu górnej osłony rozrządu. Poza tym by pasek nasiąkł olejem, olej musiałby się chyba lać na niego, a u Ciebie ubytków oleju brak.

Daj znać, co i jak. Za tydzień zaczynam urlop, więc - jeśli zawaliłem robotę - będę miał czas poprawić.

Hugo - 03-09-2007, 23:18

IGNS napisał/a:
dał uszczelniacze NOK więc nie wiem co się mogło stać, że teraz tam spod uszczelniaczy cieknie mi olej
Uszczelniacz mógł być wadliwy lub stary (twarda guma). Każdy ma prawo do wpadki (myślę tu o producencie).
Anonymous - 04-09-2007, 12:12

gregorbu napisał/a:
sprawdź sam, czy jest rzeczywiście wyciek na uszczelniaczu wałka rozrządu. Zwróć uwagę, czy nie cieknie jednak od góry, spod pokrywy zaworów.

Tak zrobię, dodatkowo wszystko wyczyszczę i zobaczę czy będzie ciekło dalej.

gregorbu napisał/a:

Trudno mi uwierzyć, bym źle to wszystko poskładał. Jeśli tak jednak rzeczywiście było, poczuwam się do odpowiedzialności i zrobię to wszystko raz jeszcze.
Rozumiem, nie chce jednak żeby wyszło iż próbuję Ciebie naciągnąć na ponowną naprawę, bo o gwarancji nie było przecież mowy.

gregorbu napisał/a:
Mam pewne obawy, że mechanik próbuje wyciągnąć od Ciebie kasę.
Szczerze powiem, że jednak ludzie z Auto Japan zrobili na mnie dobre wrażenie - na hasło, że silnik jest zalany olejem kazali wjechać na podnośnik właściciel wraz z mechanikiem obejrzeli samochód i pierwsze pytanie, które mi zadali to: "czy nie robił Pan ostatnio rozrządu bo wygląda, że cieknie z uszczelniaczy ?" zgodnie z prawdą odpowiedziałem, że tak. No i faktycznie najbardziej mokro jest w rejonie pokrywy rozrządu i poniżej. Osobiście, jak zapewne wiesz nie znam się na samochodach jednak jako "przyzwoitkę" zabrałem swojego brata, który potwierdza wersję wspomnianych mechaników.

gregorbu napisał/a:

Daj znać, co i jak. Za tydzień zaczynam urlop, więc - jeśli zawaliłem robotę - będę miał czas poprawić.
Zrobie tak jak powiedziałem, obejrzę wyczyszczę i poczekam do poniedziałku (mam już zaklepany termin w Auto Japan) i za jednym razem robie też wymianę oleju, łącznik elastyczny wydechu i wspomniane uszczelniacze. Okazało się, że mam serwis japońskich samochodów 3 km od domu ;) więc do Piastowa nie bardzo w obecnej sytuacji chce mi się jechać.

Hugo napisał/a:
IGNS napisał/a:
dał uszczelniacze NOK więc nie wiem co się mogło stać, że teraz tam spod uszczelniaczy cieknie mi olej
Uszczelniacz mógł być wadliwy lub stary (twarda guma). Każdy ma prawo do wpadki (myślę tu o producencie).

Dlatego najchętniej przyjął bym wersję, iż jest to złośliwość rzeczy martwych i tak zakończył całą sprawę. Dziękuje wszystkim za udzieloną pomoc.

Pozdrawiam:
Artur

Anonymous - 04-09-2007, 12:37

O gwarancji wprawdzie nie było mowy, ale - jeśli jest to kwestia mojego błędu (choć nie sądzę, bo robiłem wszystko z prawidłami sztuki), jak najbardziej poczuwam się do odpowiedzialności i jestem skłonny to poprawić - bez żadnych dodatkowych kosztów z Twojej strony. Pisząc o próbie wyciągnięcia od Ciebie dodatkowych pieniędzy przez serwis nie miałem absolutnie na myśli maskowania swojego potencjalnego błędu w sztuce, a fakt zwrócenia uwagi, że serwis bardzo pochopnie stwierdza, że jest ewidentny wyciek spod uszczelniaczy.
Anonymous - 30-04-2008, 15:55

gregorbu, gregorbu, gregorbu, Witam,
poszukuję uszczęlkę pod pokrywe kalwiatury do CJ0, bede wdzięczny za namiar na sprzedawcę dobrych częsci. :lol:
pozdry

Anonymous - 30-04-2008, 16:08

Zosia napisał/a:
gregorbu, gregorbu, gregorbu, Witam,
poszukuję uszczęlkę pod pokrywe kalwiatury do CJ0, bede wdzięczny za namiar na sprzedawcę dobrych częsci. :lol:
pozdry
Polecam ten temat.