[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A 2.0D] Skrzynia biegów, gdzie naprawić/regenerować...??
Anonymous - 12-03-2008, 09:32
OK!
To już mamy za sobą. Bebechy na wierzchu. Problem w tym ze u mnie wszystkie łożyska są nowe ktoś już je wymieniał i żadne nie furgocze nie dzwoni ( to co mimo to mam je wymieniac ) jedyny luz jaki znalazłem to na tej zębatce na walku sprzęgłowym idącej na 5 bieg ilustruje to na zdjeciu. Nie usmiecha mi sie kupowac tego walka i tego kola zebatego. Wiec pytam o inne rozwiazanie.
Ursus - 27-03-2008, 09:55
Tomiplis jak Ci ostatecznie poszła naprawa tej skrzyni?? Jak dobrze zrozumiałem to miałeś podobny problem z tym klekotaniem przy puszczonym sprzegle na luzie?? Ja swoją naprawę planuję dopiero na okres letni tego roku, zdecydowałem się spróbować zrobić to samodzielnie. Narazie samopchód jeździ, nie jest ani gorzej ani tymbardziej lepiej, a ten dźwięk jest naprawdę wkurzający tylko z tego co widzę nikt na chwilę obecną chyba nie odpowiedział jednoznacznie co jest przyczyną tego klekotania...
Anonymous - 29-03-2008, 14:09
U mnie okazało sie ze wszystkie łożyska są OK. Widać było ze ta skrzynia była już rozbierana i chyba łożyska wymieniane bo przy takim przebiegu to raczej były by ślady zużycia. U mnie okazało sie jak już napisałem wyżej ze jest luz między wałkiem sprzęgłowym a tym kołem zębatym. Jedynym rozwiązaniem jest wymiana skrzyni bo koszt tego wałka i tej zębatki na pewno jest kosmiczny. Rozwiązałem to po przez sklejenie klejem do śrub i i naciągając tę zębatkę w kierunku przeciwnym do jej pracy. Złożeniem skrzynie i ucichło(ale to nie długo trwałe rozwiązanie. Teraz czekam aż mi sie skrzynia rozleci i kupię drugą. Bo wiesz jaki jest warunek kupowania skrzyni oddaje sie starą i niezależnie w jakim jest stanie tyle samo sie płaci za tą nową (Jeśli chodzi o używane skrzynie). Pozdrawiam i życzę zużytego jakiegoś łożyska a nie jak u mnie dojechanego walka sprzęgłowego( tańszy koszt naprawy)
Damooo - 10-02-2010, 16:58 Temat postu: MITSUBISHI wymieniało synchro.... Panowie a ja mam pytanie , ponieważ borykam sie ostatnio z 2-biegiem i jest juz totalna kicha , dzwoniłem do JAPANEZZE z pytaniem o synchro , no cena nowych jest powalająca ale dowiedziałem sie że MITSUBISHI wymieniało wadliwe synchro.. tylko czy robili to w ramach wadliwej produkcji czy na innych zasadach (gwarancja ) ?? A drugie pytanie to jak wyglada zurzyty synchronizator 1 i 2 biegu , bo podobno one sie nie wycierają , tylko ulegają mechanicznemu zniszczeniu , wybiciu ?? Na czym to wybicie polega może macie jakąś FOTE z takim wybitym pierscieniem , może jest jakaś szansa na regeneracje ??
[ Dodano: 10-02-2010, 19:19 ]
Mam jeszcze takie pytanie do posiadaczy miśka z 2.0 benzyną , czy mogli byście mi powiedzieć jaką prędkość wskazuje wam licznik przy 2000tyś obr/min na V biegu ??? Chciałem wiedzieć ponieważ zastanawiam sie nad wrzuceniem skrzyni z benzyny tylko nie wiem ile sie zmieni predkosc na V biegu , bo reszta jest taka sama .
Andrew - 10-02-2010, 20:20
Damooo napisał/a: | jaką prędkość wskazuje wam licznik przy 2000tyś obr/min na V biegu | z tego co wiem, to pokazuje 80km/h w benzynie. Damooo, tak z ciekawości ile takie synchro??? Damooo napisał/a: | borykam sie ostatnio z 2-biegiem i jest juz totalna kicha | co się dokładnie dzieje? Na zimnym czy na ciepłym?
tomek96 - 10-02-2010, 21:16
[quote="Ursus"]Tomiplis jak Ci ostatecznie poszła naprawa tej skrzyni?? Jak dobrze zrozumiałem to miałeś podobny problem z tym klekotaniem przy puszczonym sprzegle na luzie?? Ja swoją naprawę planuję dopiero na okres letni tego roku, zdecydowałem się spróbować zrobić to samodzielnie. Narazie samopchód jeździ, nie jest ani gorzej ani tymbardziej lepiej, a ten dźwięk jest naprawdę wkurzający tylko z tego co widzę nikt na chwilę obecną chyba nie odpowiedział jednoznacznie co jest przyczyną tego klekotania...[/quote
witam grzechotanie to wina łorzyska przy wyciśniętym sprzęgle cisza a puścisz sprzęgło grzechocze jkl biegi dobre wchodzą to tylko one
Damooo - 11-02-2010, 00:09
andrew84 nowy synchro.. II biegu u japanezze ok 570zł a używka 300 zł do tego poszło mi łożysko chodz nie jestem pewny czy tylko jedno. Jesli chodzi o II to problem wystepuje na zimnym jak i ciepłym silniku nawet sztuczka z 1 nie zawsze pomaga i trzeba sie meczyc albo z 3 nie mam już nerwów , kupiłem skrzynie od 2.0 16V angola zciągne starą jak z pasi założe tą , a jak nie to przełoże troche bebechów i bedzie jezdzić . Starą skrzynie sam sobie załatwiłem bo czasami mi II cierzej wchodziła i dodałem do skrzyni ceramizera , i rozjeb......o sie wszystko , przy dodawaniu gazu słychac buczenie , irytująca jazda , musze to w końcu zrobić
Andrew - 11-02-2010, 07:42
Damooo, na forum gdzieś było, że synchro od benzyny podchodzi do diesla... I ponoć jest wytrzymalsze.
madakelus - 11-02-2010, 11:29
Damooo - napisz jak wlozysz ta skrzynie z 2,0 16V, ewentualnie synchronizatory z tej skrzyni.
gru9721 - 11-02-2010, 20:05
JA TEZ POSIADAM TEN SAM PROBLEM Z DWOJKA ALE SIE PRZYZWYCZILEM MYSLALEM NAD ZMIANA SKRZYNI BO Z TEGO CO WIEM NIE OPLACA SIE WYMIENIAC TEGO SYNCHRONIZATORA TYLE ZE CIEZKO DOSTAC DOBRA UZYWKE Z DIESLA TAK WIEC POZOSTAJE Z BEDZYNKI I NIE WIEDZIALEM JAK TO BEDZIE Z PIATYM BIEGIEM BO RESZTA CHYBA PASUJE NAPISZ JAK JUZ WYMIENISZ POZDRAWIAM
swinks_UK - 11-02-2010, 20:30
gru9721, a mógłbyś nie nadużywać capsa?
gru9721 - 11-02-2010, 20:40
jasne ze moge nie wiedzialem ze to jest jakis problem SORY!!!
Damooo - 11-02-2010, 20:43 Temat postu: Pomóżcie Potrzebuje waszej pomocy w rozebraniu skrzyni . Odkręciłem wszystko co na niej było lecz coś sie nie chce rozpołowic coś trzyma ?? Nie chce ciągną na siłe i coś zerwac podejrzewam ze trzeba powoli wypchnac wałek sprzegłowy , ale to tylko moj wymysł, jesli sie myle albo cos jeszcze musze odkreci to napiszcie proszę .
fergul11 - 12-02-2010, 00:06
Chcę zadać pytanie fachowcom .
Po dłuższej jeździe na 5 biegu (120-130 km/h) po puszczeniu "gazu"i spadku prędkości do 100 km/h słychać ciche , wyraźne BUCZENIE .
Ze skrzynią nie ma problemów , może czasem zahaczy między 2gim , a 3cim biegiem i wstecznym, ale to jak niedbale wciśnie się pedał sprzęgła.
Co to za część domaga się wymiany i jest odpowiedzialna za to buczenie
niezależnie czy podczas jazdy jest sprzęgło wciśnięte czy nie ?
ps:olej w skrzyni b. wymieniony ,świeży full syntetyk. skrzynka manualna ,2 l ,16V benz.
Andrew - 12-02-2010, 07:45
fergul11, prawdopodobnie buczy Ci któreś łożysko, najprędzej wałka sprzęgłowego...
|
|
|