Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Pytanko dotyczące klimatyzacji automatycznej.
tdi1982 - 06-09-2007, 21:21
Przed liftem ale czy jest dobrze czy nie.Dziś sprawdzałem może nie odpowiednia tem. ale stwierdzam że jeśli jest gwiazdka czy śnieżynka czy jak to tam ma to sprężarka włącza się i chodzi chwilę po czym się wyłącza i wiatraki razem znią i chodzą dwa na raz.Jak włączyłem eco to nic się nie działo być może było za zimno bo było 13 tyle pokazywało na zewnątrz.Jeśli macie climatronic to sprawdźcie jak jest u was czy sprężarka chodzi cały czas czy nie bo już nie wiem czy jest dobrze czy nie i jaka może być przyczyna że jest nie tak.Pozdrawiam.
Anonymous - 06-09-2007, 21:30
wez termometr wsadz w nawiewy (jesli nie masz to podjedz do zakladu zajmujacego sie klima i popros) ustaw na LO i sprawdz czy klima zejdzie do 3-8 stopni C, jesli tak i bedzie utrzymywac ta temp to wszystko jest OK.
saphire - 06-09-2007, 21:33
Jak jest ECO to się sprężarka włączy jak się obieg chłodzący ogrzeje lub w nim ciśnienie spadnie - więc od czasu do czasu jak trzeba - to oszczędza moc silnika i paliwo. Jak masz śnieżynkę to sprężara chodzi non stop chyba że nazbyt schłodzi się wymiennik (do kilku 'C) co grozi jego oblodzeniem więc wtedy także się sprężara wyłączy. Normalne użytkowanie = tryb ECO. W upale jak wsiadam do rozbuchanego auta to najpierw szyby w dół + klima na śnieżynkę i obioeg wewnętrzny i po krótkiej jeździe jak przewieje szyby w górę, klima na zamkniętym obiegu na śnieżynce szybko schładza wnętrze - potem w tryb eco + otwieram obieg na zasysanie powietrza z zewnątrz. Tak jest na klimie manualnej a jak masz automatyczną to zamiast kręcić siłą nawiewu i kierunkiem robi to automat pilnując by temp wewnątrz była taka jak sobie nastawiłeś. Ale o tym było na forum ze setkę razy. Wystarczy poszukać i poczytać
tdi1982 - 07-09-2007, 18:16
Dzięki chłopaki za odpowiedzi i zainteresowanie moim tematem.Sprawdze działanie klimy termometrem i wtedy się okaże pozdrawiam.
Grześku - 10-09-2007, 09:43
No i co Ci wyszło?
|
|
|