[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Parowanie szyb
Anonymous - 06-09-2007, 22:38
A zawsze najlepiej jest zacząć od przewietrzenia Miśka - w ciepły dzień powyciągać wszystkie dywaniki, pootwierać wszystkie drzwi i klapy i pozostawić na kilka godzin na słoneczku
Mylu - 11-09-2009, 19:07 Temat postu: Parowanie szyb problem;/ Panowie strasznie mnie to irytuje kiedy rano wracam z pracy o 6 mam zaparowane szyby ale na zewnątrz szyba byla odtłuszczana itd. kiedy jade to jeszcze gorzej zaczyna parowac nie wiem czy to jakas wada czy cos macie jakies propozycje?nie chce mi sie stac jakies 15-20 min az wszystko odparuje,a i dodam ze w srodku szyby nie sa wogole zaparowane
Miroslaw1305 - 11-09-2009, 20:38
Mylu włącz wycieraczki i szyba będzie czysta .A na poważnie jeśli samochód stoi na powietrzu przez noc to szyby zaparują .Możesz na przednią szybę założyć stary koc lub inny materiał . Rano ściągasz ,wrzucasz do bagażnika i masz czystą szybę .Nadmuch na przednią szybę na pełny gaz.
Mylu - 13-09-2009, 16:23
no tak to proste ze wycieraczki ale to nie pomaga bo odrazu paruja znowu
zając - 13-09-2009, 17:22
albo w srodku jest troche wilgotno... moze mokre wycieraczki pod nogi.. woda bedzie parowala i sie robi problem z szybami
Havoc - 13-09-2009, 19:15
Już były opisywane patenty na forum. I sam testowałem w Lancerze gdzie też trochę za bardzo mi parowały. Wsadz szeroką/długą miskę z kocim żwirkiem. Ew. polecam trzymać pod siedzeniem pasażera w tej szufladce jeśli masz.
Koci żwirek=pochałaniacz wigoci. A że kosztuje 5zł w tesco to chyba nie szkodzi spróbować
londolut - 13-09-2009, 20:53
Poza tym jest takie coś jak antyfog - specyficzne ustawienie nadmuchu powodujące szybkie odparowanie (nie tak jak przy klimie ale daje radę. Jak dorwę się do książki obsługi to napiszę dokładnie o co kaman.
Poza tym, temat już był wałkowany
Sklejam go razem i proszę o kontynuację.
londolut - 14-09-2009, 16:44
Poniżej podaję ustawienie nawiewu dla odmrażania/odparowania zaparowanych szyb.
Anonymous - 20-11-2009, 21:27
a jaki obieg dajecie? Otwarty czy zamknięty żeby było wydajniej?
Havoc - 20-11-2009, 21:48
Przy zamkniętym obiegu szyby parują podczas normalnej jazdy. Polecam zawsze trzymać otwarty, szczególnie podczas "odparowywania".
robertdg - 22-11-2009, 14:49
Przy odparowaniu szyb tylko i wylacznie obieg otwarty no i najlepiej wlaczona klima jak jest
Matejo - 06-12-2009, 21:12
witam ja też mam problem z zaparowanymi szybami,
już szlak mnie trafia, stosowałem anty fog ( efek tylko kilka dni - poniżej tygodnia),
żwirek wogóle sie nie sprawdza,
Nawet mam zaklejone szczeliny w tylnych swiatłłach
którędy najczęściej dostaje sie woda do bagażnika.
Dziś jechałem jak co tydzień trasa 55km
i ciągle zaparowane szyby dmuchawa non stop na szyby i 2-3 bieg włączony.
przednia szyba odparowana do połowy i co chwile musiałem przecierać szmatką,
a o bocznych już nie wspomne prawie lusterek nie widziałem.
Powiem jeszcze że na trasie ciągle mokro ale bez wody na drodze i bez deszczu.
Co może być przyczyną tego parowania
POMOCY
macieekg - 06-12-2009, 21:24
Sprawdź czy nie masz włączonego obiegu zamkniętego.
MI też kiedyś strasznie parowało i nie wiedziałem co jest, a to dzień wcześniej jechałem koło pola kapusty to zamknąłem i już zapomniałem otworzyć obiegu.
londolut - 06-12-2009, 22:59
Matejo, przeczytaj wycinek z instrukcji obsługi, którą wkleiłem wyżej. Jesli przy takich ustawieniach jest dalej coś nie tego to trzeba sprawdzić nagrzewnice i układ chłodzenia silnika, który może być przytkany.
Matejo - 07-12-2009, 12:04
dziś sprawdziłem według instrukcji którą podałeś
i jak narazie ok ale może też dlatego że dużo cieplej dziś na dworze.
Zoacze jeszcze jak to edzie jak znów sie ochłodzi
Pozdrówka
|
|
|