To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Drgania kierownicy?

tedi58 - 12-09-2007, 17:30

Pozdrawiam wszystkich gorąco i odnośnie tych drgań kierownicy i budy to wczoraj pojechałem na wywarzarkę i co stwierdzono:brak ciężarków na felgach,jak równierz owal w przednich oponach ,podczas wywarzania widać mocno falującą oponę.Prawdopodobnie cały powód tych cholernych drgań .Zapytałem fachowca od czego to może być odpowiedż- że auto musiało długo stać bez powietrza i struktura gumy się wypaczyła lub ktoś podmienił koła. Nie byłem jeszcze na próbie bo bym musiał wypóscić się poza wrocław żeby przycisnać. Jak będzie OK to zaraz napiszę ,a jak nie to będę szukał w zawieszeniu pozdrawiam tedi z wrocławia.
saphire - 12-09-2007, 18:37

No i dobrze mówiłem od początku :badgrin:
tedi58 - 12-09-2007, 18:54

Dokładnie tak 100% tylko jeszcze czeka mnie zmiana opon przód bo mam totalną kichę- dzięki ,,WSZYSTKIM'' za pomoc pozdrowienia tedi.
Ppiotr - 13-09-2007, 00:22

Koledzy jak drga przy prędkości ok100km/h-70km/h to opony do kosza krzywe lub balon itd lub mniej prawdopodobne felgi jeśli zaś ok 130km/h to wyważarka koszt 10pln za koło i po problemie. Pozdrawiam
Anonymous - 22-06-2010, 22:24

u mnie jest dokładnie tak jak u heer75. Kierownica drga tak przy prędkości 130km/h, ale nie na kazdej nawierzchni. Niektore odcinki drogi pokonuję jak po stole, wjezdzam na inny asfalt i drgania wracają.
Co do diagnzy:
1. Koła wyważone.
2. Felga wyprostowana (nie pomogło więc jeszccze dla pewności zmieniłem koła przód-tył).
3. Mechanik na szarpakach nic nie zobaczył.

Ma ktoś jeszcze pomysł co może być przyczyną?

Anonymous - 23-06-2010, 20:31

Mam podobny problem i kazałem szukać przyczyny chyba każdemu napotkanemu warsztatowi. Drgania odczuwam powyżej prędkości 120km/h.

Wszystko się rozwiało gdy pojechałem do pewnej firmy w Gdańsku-Osowa gdzie panowie mają dobry sprzęt (wiedzę chyba też) i okazało się, że przyczyną są opony. Pracownik serwisu stwierdził, że tak to jest jak się kupuje kiepskie opony, niektóre mogą być super a niektóre nie do końca.
Niestety moje są nie do końca ok, co dało się zauważyć dopiero na maszynie "strzelającej laserami", gołym okiem raczej słabo było to widoczne.

Zjeżdżę je i po prostu drugich takich nie kupię. Fakt faktem, że chciałem zaoszczędzić i kupiłem Barum'y. Cóż, chytry dwa razy traci.

arkadiuszf4 - 23-06-2010, 21:16

U mnie było tak samo przy prędkości 80km/h trzęsło jak cholera jadąc autostradą i rozpędzając się do 120 km/h ustępowało a najgorzej było podczas hamowania kierownice wyrywało z ręki , co się okazało do wymiany były drążki stabilizatora obydwie strony i gumy na stabilizatorach dodatkowo klocki hamulcowe też do wymiany i drgania ustały.