[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Uciszyłem popychacze, stukające popychacze
Moominek - 11-10-2007, 11:23
To wilgoć i temperatura ma znaczenie? Cholercia, w moim rekinie też zaczęła się niezła cykada. Myślałem, że znów nadszedł czas na wymianę oleju. Od ostatniej wymiany przejechałem już 8 tys. km, a tak jak pisałem wyżej mechanik stwierdził, że olej czarny, więc silnik nadal się płucze. A może jakiś gęstszy olej? Po odpaleniu w te chłodne dni praktycznie nie cyka, dopiero po rozgrzaniu zaczyna.
novy - 11-10-2007, 11:33
Hm....moj olej tez juz nie jest czysty a przejechalem mniej wiecej tyle co Moominek.
Dawno nie zrobilem dluzszej trasy tylko takie krotkie: praca-dom-sklep-dom-praca etc...
niebawem wyjezdzam na przejazdzke ponad 1000km zobaczymy, moze sie coś "przeczyści"...
...a jak nie to co, znowu olej wymieniac?
akbi - 11-10-2007, 15:44
Ja w sobotę wlałem środek na przeczyszczenie, jak również na polepszenie pracy popychaczy i wtryskiwaczy produkcji STP, znam tą markę i sądzę, że powinno pomóc ... po przejechaniu 150 km wydaje mi się, że już jest lekka poprawa ... no ale może tylko mi się wydaje ...zobaczymy.
Jak nie pomoże, to kupię ten Ceramizer co polecają Simones i JaGrab3,
PabloGal - 11-10-2007, 16:26
Witam.
ja zalałem ceramizer przy wymianie oleju (MOBIL S 10W40) no i na razie jest cisza. Silnik chodzi jakby ciszej. Zobaczymy co będzie dalej. Na razie przejechałem 3 tyś. km. Ale mi się podoba.
Anonymous - 11-10-2007, 16:40
Od zalania ceramizera przejechalem ponad 1000 km i jak narazie cisza totalna ,nawet przy porannym odpalaniu.Olej Mobil 1 5W50.
Oby tak dalej...
swinks_UK - 11-10-2007, 19:41
Ja od wymiany i zalania Ceramizerem mam już 3k mil. Póki co cisza w trasie, ale po długim odstaniu, rano potrafi na sekundę, dwie zagdakać po uruchomieniu. Ale ten typ tak ma.
Z tego co rozmawiałem z jednym gościem od serwisu MMC, to popychacze mogą się robić głośnie jak się Gala przegoni tak pod 4k - 5k obr. (np. jazda w okolicach 170km/h). Problem w tym, że mogą się "blokować" (zapychać ?) czy jakoś tak, i dopiero wymiana oleju je przeczyszcza . W sumie, nie wiem co o tym sądzić...
JaGrab3 - 12-10-2007, 08:46
Ja zrobilem 10 tys km i narazie cisza, nawet rano jak odpale jest cicho.... popiskuje jedynie pasek, który błaga o naciąfnięcie...
novy - 12-10-2007, 09:11
Wracając do mojego stwierdzenia, że wilgotność powietrza spowodowała "chyba", że popychacze sie rozdzwonily....coś chyba w tym jest.
Wczoraj przejechałem kilka dziesiat kilometrow rozgrzewajac porzadnie silnik (nie to co ostatnio non stop ktorkie trasy ledno silnik sie rozgrzewal) i popychacze zupelnie sie uciszyly. Zastanawia mnie tylko jedno....skad wilgoc brala by sie w silniku. Rano zawsze jak startuje dosc dlugo i mocno dymi mi z rury. Wszakze kazdemu dymi, ale mam wrazenie ze mi wiecej...czyzby jakas wilgoc wypalala sie w silniku? Przeciekow zadnych nie mam, stan wszystkich plynow jest w normie i niczego nie ubywa (no moze poza benzyna )
saphire - 12-10-2007, 10:10
Zimno powoduje zgęstnienie oleju więc szklanki mogą być głośniejsze póki się olej nie nagrzeje.
Anonymous - 12-10-2007, 10:43
I mi ceramizer pomógł uciszyć "cykacza" . olej Castrol EDGE 5w30
JaGrab3 - 12-10-2007, 12:45
novy, dymienie z rury jest wieksze gdy jezdzisz na krótkich dystansach, wtedy skrapla ci sie woda w wydechu i później jak odpalisz to odparowywuje.... Oczywiscie jeszczemoze byc palenie plynu chlodniczego i samego oleju ale juz o tym nie mowimy.
Co do samego wydechu, to na poparcie tego mozna przytoczyc fakt ze wydech leci szybciej u ludzi którzy jeżdzą na krótkich dystansach.
novy - 12-10-2007, 15:22
JaGrab3 napisał/a: | novy, dymienie z rury jest wieksze gdy jezdzisz na krótkich dystansach, wtedy skrapla ci sie woda w wydechu i później jak odpalisz to odparowywuje |
No i to by sie zgadzało. Ostatnio robiłem krótkie dystanse.
JaGrab3 napisał/a: | Oczywiscie jeszczemoze byc palenie plynu chlodniczego i samego oleju |
w tej kwestii jestem pewien ze wszystko jest OK
roch_27 - 12-10-2007, 16:54
novy napisał/a: | Ło matko....
Zaczęło sie robić wilgotno na dworze w nocy i od razu się zaczęło: silnik mi chodzi jak bym tuzin traktorów wciągnąl kolektorem dokotowym do silnika!!!
Pyka tyka cyka jak bomba zegarowa... no po prostu masakra. | dziwna sprawa Coraz więcej osób opisuje problemu z popychaczami.
W moim EA nie mam żadnego stukania popychaczy - a przebieg mam 210kkm dodam, że silnik pracuje cały czas na pełnym syntetyku Mobil 1 (5W50).
pozdro
akbi - 25-10-2007, 14:02
akbi napisał/a: | Ja w sobotę wlałem środek na przeczyszczenie, jak również na polepszenie pracy popychaczy i wtryskiwaczy produkcji STP |
hehe ... to był środek do benzyny
No, a dzisiaj zalałem "ten" Ceramizer do popychaczy
Zobaczymy jakie będą efekty.
Anonymous - 25-10-2007, 22:37
I ja mam ten sam problemik jak wszyscy!
A można to gdzieś kupić tu w Angli,np. eBay! Bo w mojej małej wiosce jest tylko trzy sklepy motoryzacyjne i w żadnym niema!
|
|
|