[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nagrzewnica
nietoperek - 19-12-2010, 15:13
Panowie nowa nagrzewnica już siedzi ale napotkałem pewien problem przy demontażu odkręciłem poprzeczną belkę i teraz mam problem bo nie pamiętam gdzie ona była :/ czy pod kierownicą czy nad schowkiem patrzyłem i za bardzo nigdzie nie pasuje. Czy może wie ktoś z kont ona jest i jak jest przymocowana?
Hugo - 19-12-2010, 15:28
Ta belka jest za schowkiem przed pasażerem.
robertdg - 19-12-2010, 15:37
Hugo napisał/a: | Ta belka jest za schowkiem przed pasażerem. | A konkretniej ta belka słuzy do mocowania schowka pasażera (przykręcane są do niej zawiasy) - przykrecona jest na dole deski rozdzielczej
bartekino - 05-01-2011, 19:30
No i mnie dzisiaj niemiła niespodzianka spotkała. Wczoraj zaczęły mi już dosyć mocno parować mi szyby i po wejściu do samochody czuć było płyn z chłodnicy. Ale pomyślałem ze raczej wilgotne powietrze jest a zapach mi się wydaje. Dzisiaj wsiadam do autka i zaraz znowu szyby zaczęły lekko parować i smród płynu z chłodnicy jadę dalej i po parunastu kilometrach z kratek od nawiewu zaczęła lecieć para. Zatrzymałem się otworzyłem drzwi i wypuściłem te opary, wsiadłem z szyb już prawie się skraplało. Musiałem wyłączyć nawiew bo tak to saunę miał bym w samochodzie.Właśnie jakoś dojechałem do domku i pisze do was koledzy co to może być?? Czyżby nagrzewnica gdzieś pękła ??
nietoperek - 05-01-2011, 19:48
Ja miałem identyczne objawy więc wygląda na to że to nagrzewnica.
bartekino - 05-01-2011, 19:57
nietoperek, ciężko jest wymienić ta nagrzewnice ?? No i ile Cie ta przyjemność kosztowała ??
nietoperek - 05-01-2011, 20:04
za nagrzewnice dałem 120zł a czy ciężko trochę roboty jest ze ściąganiem wszystkiego zwłaszcza deskę ale da rade zrobić bez dużego zmęczenia. Uważaj na wszystkie zaczepy bo ja niemalże wszystkie połamałem
bartekino - 06-01-2011, 01:12
heh dobrze wiedzieć z tymi zaczepami Mam jeszcze parę pytań gdzie mniej więcej jest ta nagrzewnica bo i czy naprawdę jest konieczność ściągania całej deski ??? Jak tak to od czego zacząć najlepiej nietoperek, ?
Owczar - 06-01-2011, 01:18
bartekino, jeśli poszła Ci para to pewnie już przygrzałeś silnik. Wskazówka nie skoczyła? Jaki masz poziom płynu?
bartekino - 06-01-2011, 10:31
Owczar, nie strasz, poziom płynu norma a wskazówka od temperatury nigdy nie podeszła dalej jak do niecałej połowy. Tak jak pisałem para leci z kratek od nawiewu po rozgrzaniu silnika do normalnej temperatury. Czemu myślisz że silnik przygrzałem ??
nietoperek - 06-01-2011, 10:41
Owczar napisał/a: | bartekino, jeśli poszła Ci para to pewnie już przygrzałeś silnik. Wskazówka nie skoczyła? Jaki masz poziom płynu? |
Z tym się nie zgodzę ponieważ mi para leciała ponad 300km i dopiero potem silnik się przegrzał.
Nagrzewnica znajduje się centralnie za konsolą środkową biały duży plastik (przynajmniej tak jest w angliku)
Próbowałem może dwie godziny ściągnąć i doszedłem do wniosku że łatwiej będzie jak ściągnę deskę.
Najpierw najlepiej chyba odłączyć aku.. żeby poduchy nie wywaliło a potem co chcesz żeby mieć dostęp do całej deski i ją ściągnąć.
A i jak chcesz potem wszystko ładnie poskładać to zapamiętaj jak idą kable mi niestety nie udało się zapamiętać i trzymają się tylko na 2 może 3 zaczepach i na dwóch śrubach :/
Owczar - 06-01-2011, 12:22
Wszystko zależy od ubytku płynu. Ale jeśli wskazówka była ok, to nie powinno być problemu. nietoperek, warto wspomnieć, że za swą nagrzewnicę dałeś 120zł, ale była to nagrzewnica od anglika, która do europejczyka się nie nadaje i dlatego są tańsze.
bartekino - 06-01-2011, 12:32
nietoperek, chyba dam sobie spokój bo pewnie z moimi zdolnościami również wszystkie zaczepy połamie dzwoniłem chwilkę temu do mechanika i za sama robociznę powiedział 300 zł i nagrzewnice jak dobrze pójdzie to idzie naprawić koszt ok 50-100 zł szukać innego mechanika czy nikt taniej na pewno tego taniej nie zrobi ?? Owczar, pilnowałem wskazówki od temperatury tak ze mam nadzieje ze jednak silnika nie zagrzałem. Co myślicie o regeneracji tej starej nagrzewnicy ?? Zda to egzamin ??
Owczar - 06-01-2011, 12:37
bartekino, szkoda zachodu według mnie. Sam widzisz, że robocizna jest droga, więc jak Ci znowu wywali to będziesz miał problem.
Tutaj masz o demontażu:
http://forum.mitsumaniaki...t=42647&start=0
robertdg - 06-01-2011, 12:46
bartekino napisał/a: | nagrzewnice jak dobrze pójdzie to idzie naprawić koszt ok 50-100 zł |
bartekino napisał/a: | Co myślicie o regeneracji tej starej nagrzewnicy ?? Zda to egzamin | Tylko w zakładach zajmujących sie naprawami chłodnic, bo jeżeli mialoby to byc klejone poxipolem, to robota nie warta zachodu, cena za robocizne przecietna
|
|
|