To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - brak mocy

mlun - 23-09-2007, 13:48

No w GDI są dwie lambdy z tego co mi wiadomo.
Anonymous - 23-09-2007, 15:48

dodam ze jak pomału naciskam pedał gazu autko przyspiesza a jak gwałtownie mocniej przycisne gaz dusi sie.
mlun - 23-09-2007, 16:14

Hymmm coś mi świta że na forum był kiedyś podobny problem że przy powolnym dodawaniu gazu przyspiesza a przy gwałtownym zalewa. Może faktycznie wtryski leją i zalewa silnik?
Anonymous - 23-09-2007, 16:43

no i to spalanie 13l/100km. w servise powiedzieli zebym najpierw wymienił wtryski a pózniej katalizator bo od wtrysków katalizator znowu sie popsuje, niewiem czy to prawda??
saphire - 23-09-2007, 18:56

Sprawdź obie lambdy, pomierz je i ewentualnie wymień uwaloną a dopiero potem kombinuj z resztą. Jak masz dziabniętą lambdę to za bogata mieszanka dopala się w kacie co go skutecznie zużywa.
Anonymous - 23-09-2007, 19:30

przed chwilką właczałem silnik zeby cos zobaczy i z wydechu leci jasny dymek i czuc paliwo,przy wtryskach jak dodam nagle gazu słychac jakby to tam cos sie zapowietrzało albo zalewało.mam jeszce pytanko czy przepustnica jest gdzies obok wtrysków bo tam mam nowa czesc(filtr powietrza--gruba rura--i ta nowa częsc).
mlun - 23-09-2007, 19:49

To tam powinna być przepustnica.
saphire - 23-09-2007, 19:50

Pucha filtru powietrza przechodzi w tzw. ,,trąbę słonia'' tuż za puchą a przed trąbą (na styku puchy i trąby) takie coś kwadratowego to przepływomierz, później trąba wchodzi w przepustnicę ta łączy się z kolektorem a on z silnikiem. Nie katuj już tego biednego silnika tylko zrób porządek z lambdą albo nawet i obiema.
Anonymous - 24-09-2007, 19:24

a więc dzisiaj byłem w servisie zapytac o wymiane sondy lambda,pani zrobiła wielkie oczy i zapytała kto mi o tym powiedział powiedzaiłaem ze znajomi z polski którzy tez maja volvo(obecnie jestem w angli za 2 tygodnie bede w polsce) pani powiedziała ze to raczej niema sensu ale jutro rano zrobią mi jeszcze raz ogólny test komputerowy,zapytałem ile kosztuje wymiana jak bym chciał wymienic,pani powiedziała ze jedna sonda 140funtów+robocizna :shock: :shock: :shock: ,jutro bede cos wiedział wiecej to napisze
mlun - 24-09-2007, 22:01

A co ta panią to obchodzi:P? Przeciez tylko kase przytnie a skoro wiele osób mówi żeby od tego zacząć to tak trzeba zrobić. Kiedyś też czytałem że można samemu sprawdzić czy lambda jest ok.Czy w GDI też można czy tu są inne sondy?
saphire - 25-09-2007, 07:43

Każdą lambdę można pomierzyć choćby woltomierzem.
Anonymous - 25-09-2007, 12:58

a więc byłem dzisiaj w servisie podłaczyli pod kompa i powiedzieli ze to wtryski zapytałem czy to jednak moze sonda daje zły sygnał i dlatego tak jest powiedzieli ze moze tak byc ale oni obstawiaja wtryski,pytam jezeli wymienie wtryski i bedzie dalej tak samo to co wtedy?? odpowiedz---auto z takim przebiegiem to prawdopodobnie silnik do wymiany :shock: :shock: :shock: :shock: ,ale zgodzili sie wymienic sonde i jutro jade spowrotem do nich,powiedziałem ze chce wymienic pierwsza ta przed katalizatorem niewiem czy dobrze zrobiłem(koszt sprawdzenia 2 sond jest taki jak cena wymiany jednej sondy 225funtów)
saphire - 25-09-2007, 20:46

wymiana sondy to grosze w porównaniu z wtryskami
Anonymous - 26-09-2007, 12:22

a wiec sonda wymieniona ta pierwsza przed katem aleeeeee przed wymianą sondy zapytałem pana kierwonika mechaników czy jest mozliwe ze tak sie dzieje ponieważ może byc popsuta POMPA WYSOKIEGO CISNIENIA na silniku???? pan kierownik był bardzo zaskoczony z kad moge to wiedziec i wygladał na zawstydzonego,i stwierdził ze o tym zapomnieli ze tam jest taka pompa. Powiedział ze sprawdzą ta pompe,sprawdzili mi cisnienie na pompie paliwa,wtryski i pare innych rzeczy za które niechcieli zebym płacił zapłaciłem wiec tylko za wymiane sondy,okazało sie ze cisnienie na tej pompie powinno byc 4,5---5 a u mnie jest tylko 0,4 cena tej pompy z robocizna tu w angli to 1000funtów(5,5tyś pln).
Mam wiec pytanko czy ktos wie ile taka pompa kosztuje w polsce?????
Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc w rozwiazywaniu problemu z moim samochodem,jak zrobie tą pompe to powiem jak sie bedzie jezdzic.

wolgaster - 26-09-2007, 12:42

Żądaj obniżenia kosztów lub partycypowania w kosztach serwisu. za niewiedzę trzeba płacić a nie tłumaczyć się że zapomnieli sprawdzić. Wymieniłeś kupę rzeczy które w rzeczywistości mogły być sprawne i pewnie tak było. Ja bym zrobił awanturę na skalę UE. Jeszcze teraz chcą cię skasować 1000 funtów za pompę.