[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Automatyczna skrzynia przerzucanie biegow
mario mario - 07-12-2009, 18:20
N szybkiego podpowiem, że na zimnym silniku zawsze szarpnie. Auto na P lub N. Odpalacie i silnik pracuje na ssaniu szczególnie kiedy temperatura jest niska czyli obroty są w granicach od 1000 do 2000 około, przy rozgrzanym silniku w trakcie jazdy przy 2000 obr. delikatnie naciskając pedał gazu skrzynia już przełącza na drugi bieg, tak, że nie dziwcie się że szarpnie. Sprawdzcie i odpalcie auto niech się nagrzeje silnik i obrotu spadną do 600+- wtedy przełączy na D lub R bez szarpnięcia. Jest jescze wiele przyczyn szarpania ale to później.
robertdg - 07-12-2009, 18:38
mario mario napisał/a: | obrotu spadną do 600+- |
Wartoś biegu jalowego na rozgrzanym silniku prawidłowa dla 2.4GDI ze skrzynia manualna, a dokladniej 600 +/- 100rpm (1)
dla skrzyni automatycznej 650 +/- 100rpm
1. Zależy od temperatury oleju przekładniowego
mario mario - 07-12-2009, 22:26
mayer, podłacz pod komputer powinien pokazać jakiś błąd, lepiej żeby nie pokazał wtedy znaczy, że usterka nie jest poważna, w tym przypadku ratuje rozebranie skrzyni bo sam już raczej nic nie wymyslisz. Piszesz, że wymieniłeś filtr i olej, mam pytanko który filtr domyslam się że zewnętrzny, a co do oleju to jaką metodą wymieniałeś olej, tzw. dynamiczną czy statyczną? Jak na razie to szanuj skrzynię i używaj w mojej blisko rok mam problem z właczaniem sie trybu awaryjnego, jeżdżę umiejętnie i nic się wielkiego nie dzieje.
mayer - 07-12-2009, 22:54
Filtr zewnetrzny wymieniałem. Olej wymieniony metoda dynamiczna. Jutro go zapne pod kompa zobaczymy czy coś zezna.
brodzky - 09-12-2009, 14:18
To i ja sie podlacze do tematu. Zasadniczo u mnie szarpniecia nie ma przy przelaczaniu R N D. Jest subtelne ledwo wyczuwalne bujniecie autem. Zasadniczo. Bo czasami zmiana przebiega w mocno odczuwalny sposob: bujniecie jakbym w tyl dostal plus mocne uderzenie jakby mlotem w kowadlo. Zdarza sie to bardzo rzadko stad ciekawy jestem czy ktos cos podobnego spotyka. Olej wymieniony dynamicznie na Transmax + oryginalny filtr jakies 40kkm temu. Kiedys tylko przy recznym zrzuceniu D->4 bylo cos podobnego ale po rozlaczeniu akumulatora zniknelo. Teraz taki glupi objaw mam tylko przy zmianie na postoju rzadziej N->R jak N->D.
syciak - 17-02-2010, 16:33
Mam pytanie czy w waszych automatach można odpalić silnik na pozycji "P" park, bo w moim miśku odpala tylko na "N" neutral. Dodam, że to mój pierwszy automat i nie wiem czy to normalne, koleszka ma tfffu A6 i odpala i na N i na P, (ale po jego paskudztwie można się spodziewać, że i na D by odpalił)
Poza tym mam również tą przypadłość z leciutkim szarpnięciem po zapięciu D lub R (oraz delikatnie spadają obroty na ssaniu), ale tylko na zimnym silniku, i to akurat zauważyłem dopiero jak temperatury spadły w nocy do -18. Ale jak to norma to GIT.
Juiceman - 17-02-2010, 16:46
To nie jest norma odpalenie silnika powinno być możliwe tylko i wyłącznie na P oraz N, a nie tylko na samym N.
sewkor - 17-02-2010, 21:35
Syciak - możesz mieć mały problem ze sterowaniem skrzyni/elektryka. Może nie dochodzić impuls z przełącznika biegów, Komputer otrzymuja fałszywe dane o połorzeniu dzwigni zmiany biegów. Przy skrzyni jest odpowiednia regulacja do ustawienia. Ja tak miałem ze swoją po wyjęciu do naprawy. To ten bardziej optymistyczny wariant
syciak - 18-02-2010, 08:54
No właśnie zauważyłem, że nie zawsze świeci sie na desce rozdzielczej dioda jak przełączam na P, po prostu musze jeszcze raz przesunąć dziwignie i dopiero wtedy się świeci. Ale niestety nie odpala na P
Dzięki za pozdro i szybką odpowiedz
mario mario - 19-02-2010, 08:18
syciak, Po PKP: sewkor ma rację, może to być objaw złego impulsu z czujnika, jest tam takie małe gówienko, co za to odpowiada, jak masz talent, a wierzę, że masz to sobie poradzisz, czasanmi wystarczy przeczyszczenie, a czasami drobna regulacja. Reset był ?
Juiceman napisał/a: | To nie jest norma odpalenie silnika powinno być możliwe tylko i wyłącznie na P oraz N, a nie tylko na samym N. |
W moim nowym nabytku wersja elegance Jak jest na neutralu to kluczyka nie wyjmiesz ze stacyjki musi być na Parkingu dopiero da się kluczyk wyjmnąć. Poza tym tak jak piszesz, N i P odpalamy. Są autka których nie odpalisz dopóki nie wciśniesz hamulca i nie zaświci się kontrolka od tegoż hamulca, ale nas to nie dotyczy.
syciak napisał/a: | Poza tym mam również tą przypadłość z leciutkim szarpnięciem po zapięciu D lub R (oraz delikatnie spadają obroty na ssaniu), ale tylko na zimnym silniku, i to akurat zauważyłem dopiero jak temperatury spadły w nocy do -18. Ale jak to norma to GIT. |
Już kiedyś pisałem, że na ssaniu, szczególnie w zimie moze poszarpywać. Normalne obroty przy których autko zaczyna się poruszać, czyli skrzynia zaczyna ciągnąć to już 650 obr., czyli jałowy, a na ssaniu ile mamy ? i wtedy wrzucamy D, a ecu skrzyni dostaje sygnał o obrotach silnika, oczywiście dostaje też sygnał o temperaturze silnika. Może wtedy szarpnąć, ale leciutko, nie mówimy tu o jakimś tam walnięciu młotem. W takim przypadku, jeżeli wymiana oleju i filtra zewntrznego nie pomogła to trzeba skrzynkę rozbierać.
robertdg napisał/a: | Wartoś biegu jalowego na rozgrzanym silniku prawidłowa dla 2.4GDI ze skrzynia manualna, a dokladniej 600 +/- 100rpm (1)
dla skrzyni automatycznej 650 +/- 100rpm |
Książkowo, ja piszę dla przykłądu ponieważ niejednokrotnie realia są inne. Jezeli hamulec i sprzęgło masz już zużyte, a dodatkowo jeździsz na gazie podciśnieniowym to obroty mogą się wahać i znacznie odbiegać od książkowych. W swoim poście nie napisałem, że tak mają być ustawione obroty i koniec, kwestia obrotów jest tylko tłem dla głównego problemu. Po przeczytaniu mojego postu napewno nikt nie pobiegł i nie przestawiał obrotów na 600 +-, bo jakis tam mario tak napisał, on ma wiedzieć co się dzieje złego ze skrzynią.
Koledzy, jeżeli macie problemy ze skrzyniami i nie da się rozwiązać ich we własnym zakresie polecam podpiąć pod komputer. Po pierwsze: może faktycznie być jakiś błąd i usynięcie go pomoże. Po drugie może dowiecie się co boli skrzynię i jak pojedziecie do mechanika, to nie musicie mu mówić, że byliście na kompie, nie sam się wykaże wiedzą i zbada skrzynię.
Koledzy automaty to nie zabawki w tanim sklepie. Regularna wymiana oleju, nie tak jak zaleca producent auta tylko tak jak zaleca producent skrzyni, to oczywiście do tych co mają też inne auta i inne skrzynie np. ZF lub GM. Druga sprawa, to jak kupujemy automat to chyba nie do jazdy sportowej, wiem, "kick down" i dwa biegi w dół robią wrażenie, ale miesiąc takiej jazdy i 3000 PLN popłynie. Na koniec dopiszę, że zła praca skrzyni może być spowodowana złymi parametrami jakie ecu skrzyni otrzymuje z różnych czujników w naszych autach. Pozdrawiam.
syciak - 22-02-2010, 12:33
To chyba cud, ale bez żadnej ingerencji zaczął odpalać z P, może to temperatura a może Boska interwencja, ale działa.
Jeżeli chodzi o reset to rozumiem ze komputera? Jeżeli tak, to jeszcze nawet nie podłączałem się do kompa. Ale niebawem podłącze żeby sprawdzić co w trawie piszczy
Pytanie:
Czy poziom oleju w skrzyni może mieć wpływ na problem z odpalaniem z "P" ?
I czy ktoś może mi wyjaśnić jak rozszyfrować poziom na bagnecie ze skrzyni, bo jest jakiś powyginany, podejrzewam że pierwsze zagięcie od dołu to poziom minimalny, a następne to poziom maxymalny. i tu pewnie jest przyczyna moich problemów bo poziom oleju jest na dolnym zagięciu
Hugo - 22-02-2010, 15:55
syciak napisał/a: | I czy ktoś może mi wyjaśnić jak rozszyfrować poziom na bagnecie ze skrzyni, | Ten temat Ci nieco rozjaśni sprawę: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=41773
cichy_86 - 05-11-2013, 20:56
Witam
czy ten olej będzie pasować do mojego Rekina ?? Rok 2001 motor 2.4 .
http://www.kolegaberlin.p...NSMAX-Z-1L.html
Pozdrawiam Cichy_86
wyderka - 05-11-2013, 20:59
Tak
cichy_86 - 05-11-2013, 21:26
Specyfikacja jest te sama? są jakieś rodzaje ,że różnica cenowa jest spora.
|
|
|