To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Duże spalanie - wtryskiwacze?

saphire - 27-09-2007, 19:35

Generalnie ten silnik jest OK ale na drogi zachodnio europejskie, szerokie, szybkie nie zakorkowane i najlepiej autostrady. Jak widzę na spritmonitorze kolesi co maija (SIC!!!!!) średnie spalanie w GDI za ostatnie 3 lata na poziomie 5-6 litrów to po prostu wymiękam :) bo jak dla mnie to chyba jeżdżą kapeluszniczo wyłącznie po autobanie 90km/h :D :mrgreen: :p :badgrin: :? :doubt: to do :butthead: z taka jazdą - zero frajdy - już wole mieć 2x większe spalanie :D
Anonymous - 27-09-2007, 22:26

Jeśli byś szukał tego łącznika to jest to rodzaj splotu siatki drucianej i znajduje się tuż za kolektorem z przudu samochodu. Czarny dum z rury to tlenek węgla występuje wtedy kiedy do cylindra wstrzykiwane jest zbyt duża iloś paliwa lub dostaje się zbyt mało powietrza. Do jednej cząsteczki węgla powinno się dostać i połączyś dwie cząsteczki tlenu CO2 a jeśli jest mało tlenu wytwarza się CO (tlenek węgla). Wytwarza się nagar spada moc i żywotność silnika. Warto to sprawdzić. 15l benzyny na 100km to wynik dla galanta 2,5l V6. Jeśli mam się cieszyć z prędkości kosztem 15l to wole w galncie jak w cari.
Moomin - 27-09-2007, 22:46

Sebancisz napisał/a:
Jeśli byś szukał tego łącznika to jest to rodzaj splotu siatki drucianej i znajduje się tuż za kolektorem z przudu samochodu. Czarny dum z rury to tlenek węgla występuje wtedy kiedy do cylindra wstrzykiwane jest zbyt duża iloś paliwa lub dostaje się zbyt mało powietrza. Do jednej cząsteczki węgla powinno się dostać i połączyś dwie cząsteczki tlenu CO2 a jeśli jest mało tlenu wytwarza się CO (tlenek węgla). Wytwarza się nagar spada moc i żywotność silnika. Warto to sprawdzić. 15l benzyny na 100km to wynik dla galanta 2,5l V6. Jeśli mam się cieszyć z prędkości kosztem 15l to wole w galncie jak w cari.

A przepaleniu tego łącznika towarzyszą jakieś objawy słuchowe?
To podwyższone spalanie wykazywał Ci komputer czy tylko patrzyłeś po wskaźniku?

Anonymous - 28-09-2007, 10:02

saphire napisał/a:
Takie korki jak są na Śląsku to u mnie są wieczorami poza szczytem a gwarantuję ci że jak byś trafił na to co się teraz u mnie dzieje (nieustanny korek i remonty dróg) to nie zszedł byś poniżej dychy nawet Carismą 1.6 z delikatną jazda na manualu a jak Moomin już wspominał my mamy AUTOMATY więc od razu extra +1 litr no i klima to kolejny więc leciutko wychodzi 12

Chyba nigdy na Sląsku nie byłeś i tam nie jeżdziłeś więc nie wiesz co to są korki.Dalej twierdzę że 12L to kosmos.Nie sugeruje się wskazaniem kompa tylko laniem pod korek i mnie się zgadza.Obecnie w di-d komp wskazuje 6.4L a tankowanie 6,2L.Mała różnica.Zgadzam się również że na automacie wziąść więcej musi,ale klime ja też używam.

saphire - 28-09-2007, 12:30

heckler - ty masz przecież dizla więc co się porównujesz do GDI benzyny :twisted: :badgrin: a co do lania pod korek to tak właśnie zalewam :mrgreen:
Anonymous - 28-09-2007, 13:39

Teraz mam diesla,ale od 2000r.do maja tego roku jeżdziłem GDI :lol: .Dlatego zabieram tutaj głos 8) .Pozdro.
saphire - 28-09-2007, 14:38

No ok ale jak już wcześniej pisałem - auto pali tyle ile w danym terenie musi spalić. Nie ma cudów. Co do jazdy po Śląsku to zapewniam że jeździłem swego czasu sporo i porównanie korków tam a tu to jak porównanie lotniska do lotniskowca :D bo co innego korki w dużych miastach gdzie jest stado różnych dróg i dróżek i wiele możliwości pokombinowania a co innego jak masz małe miasto i DWIE możliwe drogi bo są DWA mosty z tego jedna wahadłowo działa bo wymieniają nawierzchnię, TIRY na granice walą przez centrum, korki makabryczne, średnia prędkość przemieszczania się jest mniejsza niż staruszki idącej obok na kulach...
turek61 - 28-09-2007, 17:49

saphire napisał/a:
Generalnie ten silnik jest OK ale na drogi zachodnio europejskie, szerokie, szybkie nie zakorkowane i najlepiej autostrady. Jak widzę na spritmonitorze kolesi co maija (SIC!!!!!) średnie spalanie w GDI za ostatnie 3 lata na poziomie 5-6 litrów to po prostu wymiękam :) bo jak dla mnie to chyba jeżdżą kapeluszniczo wyłącznie po autobanie 90km/h :D :mrgreen: :p :badgrin: :? :doubt: to do :butthead: z taka jazdą - zero frajdy - już wole mieć 2x większe spalanie :D
:supz: :thumbup:
Anonymous - 28-09-2007, 19:16

Swoją cariną mam spalanie ok 6.5 litra w cyklu mieszanym i wcale nie jeżdże 90 km/h- tak jeździ moja żona i wtedy ma spalenie 5.8. To ile te samochody mają palić żeby was zadowolić?
Anonymous - 28-09-2007, 20:59

Uszkodzony łącznik dawał efekt lekkiego pierdzenia, mam starszą cari więc komp nie pokazywał nic bo go nie ma. Natomiast spalanie odczuwało się bo po mrygnięciu rezerwy lałem paliwo za 100zł i do następnego mrygnięcia kontrolki przejeżdżałem ok 250km. Nagle na tym paliwku zaczołem robić 160-170km.
Anonymous - 28-09-2007, 21:03

a więc kupowałeś ok 23 litrów- to dużo ci z baku ubywa... na tych litrach robię jakieś 300km
saphire - 28-09-2007, 21:09

Kurcze blade normalnie powinni te liczniki produkować tak by pokazywały spalanie w litrach na godzinę to nie było by takich dyskusji ile komu pali na setkę. Wyszło by że wszystkim pali na godzinę prawie jednakowo. Chyba że ktoś stał w korku godzinę to mu zeżarło tylko 2 litry a nie 10 :badgrin: :badgrin: :badgrin:
Anonymous - 28-09-2007, 21:12

Bak do pełna, jazda po mieście, kolejne tankowanie i przeliczanie. Wychodzi 9,8l/100km. Szkoda że nie dodałeś w opisie jaki ty masz silnik. Wspomne tylko że w trasie mam spalanie 7,5l jak bym nie jechał.

[ Dodano: 28-09-2007, 21:14 ]
Saphire - masz spodo racji ale my chyba lubimy gadać o takich rzeczach, ile spalił, jak szybko jechał i jak się rozpędzał. Przynajmniej ja się na tym łapie.

Anonymous - 28-09-2007, 21:14

Zbigniew napisał/a:
Swoją cariną mam spalanie ok 6.5 litra w cyklu mieszanym i wcale nie jeżdże 90 km/h- tak jeździ moja żona i wtedy ma spalenie 5.8. To ile te samochody mają palić żeby was zadowolić?

I właśnie moja tyle paliła.Tak ma być i nawet jadą w tempie staruszki to 12L nie weżmie i kropka!!Masz kolego<saphire>coś nie tak.Skoro masz takie korki i jak twierdzisz jeżdzisz po 2km/h to sprzedaj autko kup rower będzie szybciej.Niech wszyscy w Przemyślu tak zrobią bo jaki ma sens jazda w tempie starszej pani??%km jechac godzinę ??na nogasz szybciej.Jezeli aglomeracja śląska to jest według Ciebie lotniskowiec,a Przemyśl lotniskiem to sorrki,ale zamykam dyskusje i proponuje zerknąć na mape co jak wygląda.Korki są teraz wszędzie.

saphire - 28-09-2007, 21:16

No i Sebancisza spalanie jest OK - moja mocniejsza i w trasie niemal tak samo (mimo że automat) a po mieście moja więcej bo mocniejsza no i automat i klima więc jak mi ktoś pisze że ma spalanie 1/3 mniejsze niż te to albo kit wciska albo jego miasto jest jak autostrada no może ewentualnie 4ro pasmówka :badgrin:

[ Dodano: 28-09-2007, 21:18 ]
PS. Po mieście automat + klima to niemal 2l więcej niż identyczny silnik tylko z manualną i bez klimy.