Tuning - Montaż spoilera tylnego
Matejko - 06-02-2006, 10:38
Artur moze nie wiem,
Krzyzak przy orginalnym spoilerze nie ma problemu z amortyzatorami, wytrzymuja srednio ok 6 lat obojetnie czy klapa z czy bez spoilera
Kofi - 07-02-2006, 21:00
Ja mam spojler od cetusa. Lakiernik nienazekal, jedyne co to sie powkurzal troche ze spasowaniem. Mowil, ze duzo czasu go to kosztowalo aby rowno zamonotwac (ale zauwazlylem, z on to lubi tak nazekac). Spojler ogolnie jest ok.
Co do kupowania spojlerow ori nie zawsze jest tak ze sa najlepsze. Np dla hjundaja spojlery robi jakas firma pokroju cetusa. Dokladnie taki sam u nich kosztuje 130 a w hultaju 600.
sla - 08-02-2006, 23:42
arturro napisał/a: | firma cetus to dno, ja bym u nich nic nie kupil,a jesli juz to wczesniej bym przymierzyl, zreszta niczego bym nie kupil od rzemieslinka bez przymierzania.
druga rada jesli kupowalbym tego typu spojler to tylko od firmy ktora ma juz jakas renome aby po jakims czasie nie okazalo sie ze lakier zacznie sie luszczyc i odstawac a sam spojler zacznie sie deformowac.
co do montazu spojlera to nalezy go bezwzglednie przykrecic i nie trzeba bac sie wiercenia dzior w bagazniku, zreszta producent zaznaczyl miejsca w ktorych nalezy wykrecic otwor jesli zastosuje sie oryginalny spojler.
spojler ori przykreca sie dwiema srobami na strone (jedne miejsce jest ukryte pod gumowym ogranicznikiem klapy) a pomiedzy spojlerem, a bagaznikiem jest cos w rodzaju gumowej gabki. | święte słowa,lepiej dopłacić do ori i być zadowolonym niż codziennie patrzeć na jakieś paskudztwo.
piwkotom - 09-02-2006, 00:00
sla napisał/a: | arturro napisał/a: | firma cetus to dno, ja bym u nich nic nie kupil,a jesli juz to wczesniej bym przymierzyl, zreszta niczego bym nie kupil od rzemieslinka bez przymierzania.
druga rada jesli kupowalbym tego typu spojler to tylko od firmy ktora ma juz jakas renome aby po jakims czasie nie okazalo sie ze lakier zacznie sie luszczyc i odstawac a sam spojler zacznie sie deformowac.
co do montazu spojlera to nalezy go bezwzglednie przykrecic i nie trzeba bac sie wiercenia dzior w bagazniku, zreszta producent zaznaczyl miejsca w ktorych nalezy wykrecic otwor jesli zastosuje sie oryginalny spojler.
spojler ori przykreca sie dwiema srobami na strone (jedne miejsce jest ukryte pod gumowym ogranicznikiem klapy) a pomiedzy spojlerem, a bagaznikiem jest cos w rodzaju gumowej gabki. | święte słowa,lepiej dopłacić do ori i być zadowolonym niż codziennie patrzeć na jakieś paskudztwo. |
swiete slowa, ale ale.... zawsze wszystko kupujesz ori? pewnie niekoniecznie, a dlaczego to wszyscy wiemy. Poza tym spojler nie jest krytycznym elementem auta, wiec nieori jesli jest solidne nie powinno byc zle. Jak widac, chocby tutaj, opinie na temat produktow cetusa sa podzielone, a slyszalem tez wiele innych podobnie podzielonych . Faktem jest ze ceny sa rozsadne a firma sie rozwija i to calkiem calkiem, a wiem to chocby dlatego ze jest po sasiedzku z firma w ktorej pracuje. W zwiazku z tym, moge rownierz tam podjechac i przymierzyc taki spojlerek do mojego HB '96 i oblukac jak tam i co tam jesli to kogos (w domysle Mario.GPS) interesuje
P.S. Co wiecej, jesli przypasi i bedziesz nim (w domysle: Mario) zainteresowany to moge Ci go nawet dostarczyc, bo za 1,5 tyg. w weckend bede w 3miescie (jakby co to pw)
pzdr.
Anonymous - 10-02-2006, 15:44
piwkotom napisał/a: | P.S. Co wiecej, jesli przypasi i bedziesz nim (w domysle: Mario) zainteresowany to moge Ci go nawet dostarczyc, bo za 1,5 tyg. w weckend bede w 3miescie (jakby co to pw)
pzdr. |
Jeżeli to nie zrobi Ci kłopotu to wdzięczny będe za przymiarke do Twojej cari a jak uznasz że jest ok to kup (kasę moge przelać na Twoje konto) Bardzo, bardzo będę wdzięczny za dowóz odwdzięcze się.
piwkotom - 10-02-2006, 16:47
Mario.GPS napisał/a: | piwkotom napisał/a: | P.S. Co wiecej, jesli przypasi i bedziesz nim (w domysle: Mario) zainteresowany to moge Ci go nawet dostarczyc, bo za 1,5 tyg. w weckend bede w 3miescie (jakby co to pw)
pzdr. |
Jeżeli to nie zrobi Ci kłopotu to wdzięczny będe za przymiarke do Twojej cari a jak uznasz że jest ok to kup (kasę moge przelać na Twoje konto) Bardzo, bardzo będę wdzięczny za dowóz odwdzięcze się. |
zaden klopot. Przymierze, obejrze, zrobie foty i przesle
pzdr
Anonymous - 12-02-2006, 12:33
piwkotom napisał/a: | Przymierze, obejrze, zrobie foty i przesle |
Dzięki, z z niecierpliwością czekam i OGROMNE DZIĘKI
piwkotom - 13-02-2006, 13:26
No dobra, zdjecia sa tutaj . Spojler na zdjeciach nie jest w tej chwili pomalowany, ale jak bedziesz go chcial to machna to w jeden dzien. Jest feler taki, ze cena jest 150zł a nie 130 jak w ofercie w necie. Jak chcesz to to wyjasnij. Nie wiem skad ta roznica. Moim zdaniem... wyglada calkiem niezle, moze tylko lekko przyciezkawo, ale... to kwestia gustu.
Sam chyba taki wezme ale nie w tej chwili
Pzdr
Anonymous - 13-02-2006, 14:56
piwkotom napisał/a: | Jest feler taki, ze cena jest 150zł a nie 130 jak w ofercie w necie |
To nie jest feler 130,-zł to cena netto do której trzeba doliczyć 22% vat I ROBI SIE NIESTETY 158,60 - przezyję.
Czy aktualna jest Twoja jazda do Trójmiasta? Jezeli tak to z chęcią skorzystam z oferty podwiezienia spojlera. Powiedz jak załatwimy kwestię kasy? Moge ją przelać na Twoje konto. Rozmawiałem z Cetusem malują w podkładzie akrylowym - może być. Aha spoiler bez światła stopu. Over
[ Dodano: 18-02-2006, 11:04 ]
Serdeczne dzięki za pomoc w wyborze i dostarczenie przez Piwkotom-a spojlerka (z Łodzi do Gdańska) to sie kwalifikuje do krótkiego określenia SUPER GOŚĆ Jak spojlerek zostanie pomalowany i zamontowany zamieszczę foto Może jak się usmiechnę to fokę zrobi EFA?
[ Dodano: 24-02-2006, 20:45 ]
No to teraz mogę sie ja wypowiedzieć na temat jakości spojlerów z firmy CETUS. Zeby było spójnie i rzeczowo uwagi w punktach:
1. Spojler wykonany trochę niedokładnie - róznica pomiędzy odleglością osi otworów montażowych a końcami spojlera ok 4 mm
2. Wg opini lakiernika oraz po osobistych ogledzinach stwierdzam bardzo niedokładne (mało) nałozenie podkładu (metoda natryskową).
3. NAJWAŻNIEJSZE!! boczne otwory wykonane w taki sposób iż można zamocować spojler tylko na śruby wkręcone w pierwszy otwór od brzegu, tylne otwory nie można wykorzystać z uwagi na fakt iż wchodzą zbyt głęboko w środek klapy - w tym miejscu klapa jest już pogrubiona wytłoczeniem i trzeba by było "wgniatać blachę.
4. Sądzę iz zamocowanie poprzez przykręcenie na trzy śruby (ponadto klej oraz silikon zabezpieczający otwory) będzie wystarczające.
Nie wiem jak oryginalne spoilery ale sam montaż - dopasowanie do profilu klapy - oceniam na 4 - przy dociscięciu środka i jednej strony druga odstawała ok 4-5 mm (spojler samoczynnie nie dolega w trzech punktach mocowania)
Uwagi co do wyglądu po lakierowaniu i zamontowaniu - jak zrobię zdjęcie wkleję
Matejko - 26-02-2006, 13:08
na prosbe Mario.GPS porobilem zdjecia:
w taki sposob jest zamontowany oryginalny spoiler(z drugiej strony oczywiscie tak samo)
niby ze orginalny jest
tak mam zamontowany w sedanie
ten tez orginal
tutaj widac te piankowe podkladki pod spoiler
Anonymous - 26-02-2006, 14:36
oryginalny spojler malujesz, w klapie wiercisz cztery otwory zaznaczone przez mitsubishi i go przykrecasz, zadnego pasowania, sprawdzania czy cos pasuje itd.
montaz takiego spojlera to doslownie 10min, podobnie sprawa wyglada z dokladkami zderzakow.
co do cetusa to mowilem ze to gowniana (bardzo) firma.
piwkotom - 28-02-2006, 18:28
hmmm....
Mario, bardzo mi przykro ze przylozylem do tego lapska
mam nadzieje ze ta 4 to w skali 1-5? No i ze to sie jednak nie skonczy zle.
Stawiam flache, pifko (duzo) czy costam na zlocie.
No i powodzenia.
piotras - 28-02-2006, 19:50
Ja u siebie w colcie też własnie założyłem spoilerek. Znalazłem używany oryginalny i wszystko pasowało idealnie. Jak zrobie fotke to wkleje.
Anonymous - 02-03-2006, 18:37
UFFFF nareszcie spojlerek zamontowany i jest całkiem całkiem Wygląda imponująco, lakiernik się spisał Zdjęcia dokleje pózniej. Teraz myślę o zmianie alu z 14" na 15" Może ktoś reflektuje na jakąś podmiankę AA no i trzeba koniecznie dostawić halogeny z przodu ale Matejko (i inni) tak mi namieszali że nie wiem jakie wstawić
Anonymous - 02-03-2006, 18:49
a tu prosze spojlery za 280zl oryginaly
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=89673954
|
|
|