MitsuManiaki.com - REJESTRACJA MITSUMANIAKÓW JAKO STOWARZYSZENIA
cns80 - 08-10-2007, 12:38
Coś mi się wydaje że większość entuzjastów nie czytała linku, który zamieścił Firebee:
Cytat: | STATUT musi zawierać takie podstawowe informacje o stowarzyszeniu,
jak (art. 10):
a) nazwę (odróżniająca dane stowarzyszenie od innych organizacji, instytucji itp.),
b) teren działania i siedzibę,
c) cele i sposoby ich realizacji,
d) sposób nabycia/przyczyny utraty członkostwa, prawa i obowiązki członków,
e) władze stowarzyszenia, sposób ich wyboru, kompetencje (w tym zasady działania:
Walnego Zebrania Członków, Zarządu Stowarzyszenia, Komisji Rewizyjnej),
f) sposób reprezentowania, zaciągania zobowiązań majątkowych, warunki ważności
uchwał,
g) sposób uzyskiwania środków finansowychipłacenia składek członkowskich,
h) zasady wprowadzania zmian w statucie,
i) sposób rozwiązania się stowarzyszenia. |
Generalnie chyba jestem ZA, ale zwracam uwagę na pewne trudności
Anonymous - 08-10-2007, 13:09
jestem na TAK
Gene - 08-10-2007, 13:58
Tam gdzie sie pojawia polityka tam zaczynaja sie dziwne akcje. Byc moze jest to zwykla kolej rzeczy ale generalnie mam alergie na te sprawy. Zarzady, komisje, siedziby...
Anonymous - 08-10-2007, 14:41
Inicjatywa ciekawa.
Generalnie, ogólnie, abstrahując od problemów - to TAK
konrad1704 - 08-10-2007, 19:56
zaglosowalem na "TAK" tylko jak to bedzie ze wszystkimi obowiazkami zwiazanymi ze stowarzyszeniem? bo to na samych korzysciach se nie konczy
Anonymous - 08-10-2007, 20:03
Jestem na TAK
Jeśli nie stowarzyszenie to może sekta?
[ Dodano: 08-10-2007, 20:05 ]
Gene napisał/a: | Byc moze jest to zwykla kolej rzeczy ale generalnie mam alergie na te sprawy. Zarzady, komisje, siedziby... | Trochę racji w tym jest. Kto będzie w zarządzie, gdzie będzie siedziba, co na to MMC?
Anonymous - 08-10-2007, 20:55
Również jestem na TAK
tomusn - 08-10-2007, 22:47
nie! mi i tak najbardziej podobało się na nieoficjalu!
[moje zdanie - nie polemizować]
Firebee - 09-10-2007, 08:35
dodam tylko tyle, ze absolutnie nie mam zamiaru nic zmieniać w działaniu Klubu jak i forum (poza być może dodaniem działu "stowarzyszenie mitsumaniaków" bądź przemianowania "tylko dla klubowiczów" na stowarzyszenie).
Stowarzyszenie zalozone bedzie tylko dla łatwiejszego pozyskiwania sponsorow, wspolpracy z mediami i firmami, natomiast punkty statutu będą czysto niezobowiązujące.
Ot tyle.
Pozdrawiam
moze nie tak ot.. nie będą wymagane składki nawet jeśli będzie trzeba to zaznaczać przy rejestrowaniu, gdyż założyliśmy na samym początku ze Klub nie będzie "płatny"
Aga - 09-10-2007, 19:39
Z tego co piszesz, rozumiem, że nawet jeśli zostanie wybrany zarząd itd
cns80 napisał/a: | e) władze stowarzyszenia, sposób ich wyboru, kompetencje (w tym zasady działania:
Walnego Zebrania Członków, Zarządu Stowarzyszenia, Komisji Rewizyjnej), |
oraz określony sposób jego działania to i tak nic w działaniu forum się nie zmieni ?
jeśli na pewno tak będzie to ja jestem ZA
ale jeśli ktoś się tu zacznie szarogęsić bardziej niż dotychczas to natychmiast pożałuję swojego głosu
Anonymous - 09-10-2007, 20:29
podoba mi sie ten pomysł
jestem ZA
STRUSIU - 09-10-2007, 20:40
ZA
Firebee - 09-10-2007, 20:51
Aga napisał/a: | Z tego co piszesz, rozumiem, że nawet jeśli zostanie wybrany zarząd itd
cns80 napisał/a: | e) władze stowarzyszenia, sposób ich wyboru, kompetencje (w tym zasady działania:
Walnego Zebrania Członków, Zarządu Stowarzyszenia, Komisji Rewizyjnej), |
oraz określony sposób jego działania to i tak nic w działaniu forum się nie zmieni ?
jeśli na pewno tak będzie to ja jestem ZA
ale jeśli ktoś się tu zacznie szarogęsić bardziej niż dotychczas to natychmiast pożałuję swojego głosu |
nikt bardziej się szarogęsić niż dotychczas nie będzie:)
Zarządem będą założyciele, członkami Ci, co zgodzą się po wysłanym mailu masowym, składek nie będzie, miejscem będzie moje mieszkanie, działanie w terenie, itd..
Chodzi mi tylko o papierek, który będę mógł pokazywać sponsorom czy np firmom ubezpieczeniowym..
Takim firmom nie wystarczy pokazanie listy Klubowiczów z netu, gdyż nie jest to dla nich ani troche wiarygodne, jeżeli natomiast pokażę oficjalnie zarejestrowane stowarzyszenie z wypisaną listą członków (i członkiń czy jak to sie pisze - oczywiście z możliwie największą ilością osób;)) to mogę wynegocjować bardzo fajne warunki w różnych firmach (wiadomo - może, jeśli będzie odpowiednia oferta skorzystać z niej kilkaset zarejestrowanych osób)
Pozdrawiam
Firek
p.s. jeśli znacie Kluby, które są zarejestrowane jako stowarzyszenie dajcie znać, pogdamy co i jak..
Anonymous - 09-10-2007, 22:09
my swego czasu rejestrowalismy siec osiedlowa jako stowarzyszenie (sily wyzsze) tyle ze non-profit jak cos chcesz to wal na gg
misjonarz. - 09-10-2007, 22:39
ZA
|
|
|