To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Outlandera - nowy outlander instyle czy octavia l&k 4x4 ?

Krzyzak - 12-10-2007, 14:59

Gene napisał/a:
ze sprzeglem lepkosciowym (chyba - nie znam rozwiazania 4x4 Skody)

ja stawiam na Haldex'a
jak dla mnie, to rozwiazania na nim trudno nazwac prawdziwym AWD, ale sa tacy, ktorzy beda sie klocic o jego wyzszosci nad 'wiskoza'

[ Dodano: 12-10-2007, 14:00 ]
smoke napisał/a:
zadałem takie samo pytanie na forum skody ale tam jest zero odpowiedzi

no coz - brak im argumentow :)
ale jesli jezdziles octavia, to wiesz, ze ciezko sie tam pomiescic, a fotele sa tak niewygodne, ze ja po 10 km blagam o postoj na rozprostowanie plecow

Anonymous - 12-10-2007, 18:51

A ja kilka zdań odnośnie outlandera i...(skody nie brałem nigdy pod uwagę....myślałem o pasacie i fordzie s-max)....jeśli potrzebujesz auto wygodne...weź outlandera...jeśli chcesz by silnik dyszla :? sprawiał Ci przyjemność weź octawię ze skrzynia DSG. Co do pojemności bagażnika....podczas ostatnich wakacji szczęka mi opadła ile kolega ze swojej octawi wyciągnął pakunków przy zasuniętej rolecie...ja byłem wyładowany "po dach" i tak miałem mniej rzeczy...być może n ie umiem pakować :biggrin:
W środku samochodu...nie ma co przyrównywać...outlander zjada skodę. A już fotele w outlandzerze w porównaniu do taboretów skody...nie ma o czym mówić..no chyba, że jesteś drobnej budowy i Twoja rodzina też.
Przede wszystkim przjedź się outlanderem..ten sam silnik...ale jak różny...choć po zmianie softu jest trochę lepiej...ale o tym niebawem , po podsumowaniu 4 miesięcu używania i 15 tyś km.

Anonymous - 13-10-2007, 10:34

Panowie... prestiż... prestiż... he he he

Podjeżdżam Outlanderem - zawsze reakcja przechodniów (i co widzę? - zaciekawienie, zdumienie, podziw, euforia... )

A co do Octavii, hmmm, znajomy ostatnio przytarł taką jadąc dźwigiem bo mu na siłę wpychała się przed dźwiga. Moim zdaniem słuszne podejście...

A co do popularności... Outlanderów coraz więcej, ale jeszcze długo długo... i nigdy nie będzie ich tyle co masowej Octavii...
Choć swego czasu podobała mi się Octavia, ale wtedy byłem na etapie Golfa. :lol:

smoke napisał/a:
dzięki za wasze opinie, to nie jest prowokacja, nie obraziłem się. zadałem takie samo pytanie na forum skody ale tam jest zero odpowiedzi...

no właśnie! chcesz dołączyć do Gildii Pasjonatów, czy do Gildii Przeciętniaków 8)

Anonymous - 15-10-2007, 15:07

[quote="alvent"]A ja kilka zdań odnośnie outlandera i...(skody nie brałem nigdy pod uwagę....myślałem o pasacie i fordzie s-max)....jeśli potrzebujesz auto wygodne...weź outlandera...jeśli chcesz by silnik dyszla :? sprawiał Ci przyjemność weź octawię ze skrzynia DSG. Co do pojemności bagażnika....podczas ostatnich wakacji szczęka mi opadła ile kolega ze swojej octawi wyciągnął pakunków przy zasuniętej rolecie...ja byłem wyładowany "po dach" i tak miałem mniej rzeczy...być może n ie umiem pakować :biggrin:
W środku samochodu...nie ma co przyrównywać...outlander zjada skodę. A już fotele w outlandzerze w porównaniu do taboretów skody...nie ma o czym mówić..no chyba, że jesteś drobnej budowy i Twoja rodzina też.
Przede wszystkim przjedź się outlanderem..ten sam silnik...ale jak różny...choć po zmianie softu jest trochę lepiej...ale o tym niebawem , po podsumowaniu 4 miesięcu używania i 15 tyś km.[/quote

więc 580 >770

chyba poczekam do stycznia i ? (może altea 4X4, lub passat kombi 4 motion, tiguan)

dzięki za odpowiedzi

Anonymous - 16-10-2007, 20:38

smoke napisał/a:

chyba poczekam do stycznia i ? (może altea 4X4, lub passat kombi 4 motion, tiguan)

dzięki za odpowiedzi

Aleś sobie wybrał zestaw z "napędem" 4x4 :wink:

Anonymous - 16-10-2007, 21:53

a może Suzuki Swift 4x4? do jazdy terenowej w górach jak znalazł :)
Gene - 17-10-2007, 09:25

Grzecznie Kolega zapytal a Wy go teraz wysmiewacie. :wink: Swift nijak sie ma do jego potrzeb. Kryteria chyba okreslil dosyc wyraznie. Rozumiem, ze zestawienie Octavi i Outlandera jest lekko dziwaczne ale jak zycie pokazuje to i tak male miki w porownaniu do tego co ludzie wymyslaja. :mrgreen:
Anonymous - 17-10-2007, 10:38

Gene, nie wyśmiewamy. Próbujemy mu uzmysłowić, że wszystkie te jego propozycje, to jest namiastka napędu 4x4. Jedynie outlander daje mu sensowny napęd na obie osie. Z seat'a to się serdecznie uśmiałem. Ze dwa passaty wstecz, vw oferował porządny napęd bazujący na torsenie. W tej chwili ów 4motion to zwykły, tani haldex II.

smoke, jeśli koniecznie chcesz mieć osobówkę z napędem 4x4 to weź jedynie słuszne subaru. Nowy legacy jest w cenie tej śmiesznej oktawii. A jeśli może być SUW, to wybór jest dużo większy. Mitsu, Suzuki, nawet (tfu) toyota ;-)

Gene - 17-10-2007, 10:56

Fido__ napisał/a:
nawet (tfu) toyota

Masz na mysli RAV4? a z Suzuki GV? To sa mniejsze autka od Outlandera.
Fido__, :wink: o do Legacy to sie zgadzam w 100% jak jeszcze za malo to Outback lub Forester zostaje. :thumbright:

Anonymous - 17-10-2007, 11:29

Gene napisał/a:
Fido__ napisał/a:
nawet (tfu) toyota

Masz na mysli RAV4? a z Suzuki GV? To sa mniejsze autka od Outlandera.

Mniejsze, bo nam outlander spuchł ostatnio ;-) Ale daje się je jakoś tam porównać...

Gene napisał/a:

Fido__, :wink: o do Legacy to sie zgadzam w 100% jak jeszcze za malo to Outback lub Forester zostaje. :thumbright:

A już nie chciałem aż tak daleko sięgać, żeby nie było, że swoje chwalę ;-)

stanik - 17-10-2007, 14:02

Fido__ napisał/a:
Mniejsze, bo nam outlander spuchł ostatnio ;-) Ale daje się je jakoś tam porównać...

Z doświadczenia powiem, że jeśli chodzi o ilość miejsca w GV i porównując to do Volvo s60 to w GV jest bardziej przestrzennie. Natomiast brakuje jej tej jakości foteli, bo w GV są takie jakieś płaskie i ogólnie umiarkowanie trzymają w zakrętach (szczególnie jeśli chodzi o dół siedziska, oparcie jest OK).

Ale, porównując GV do Outka pod względem mechanicznym to wolałbym niemieckiego diesla z Outka niż francuskiego z GV.

Pozdrawiam

Anonymous - 17-10-2007, 19:39

tommay napisał/a:
a może Suzuki Swift 4x4? do jazdy terenowej w górach jak znalazł :)

a czy ja pisałem o jeździe terenowej w górach ?

dzisiaj wyjasniła mi sie sprawa bagażnika citroen c crosser ma pojemność 441-510 litrów
a outlander 771-840 (chyba pod dach)

może i głupio porównywać octę i outka, ale ja oczekiwałem porady typu dlaczego ten a nie tamten, jak odpowiedzieli alvent,hiszpan i gene

dziękuję za sensowne odpowiedzi, już wybrałem.

Anonymous - 17-10-2007, 20:11

smoke napisał/a:
dziękuję za sensowne odpowiedzi, już wybrałem.

Zdradź nam więc swój wybór :-)

Anonymous - 17-10-2007, 22:21

smoke napisał/a:
dzisiaj wyjasniła mi sie sprawa bagażnika citroen c crosser ma pojemność 441-510 litrów
a outlander 771-840 (chyba pod dach)

jak to możliwe? przecież to bracia bliźniacy... he he (oczywiście żartuję) Czy Outek nie ma czasem 550l? Może po rozłożeniu siedzeń urasta mu do 840...