To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Spoilery, poszerzenie nadkoli etc.

Moomin - 15-10-2007, 21:14

Lighthammer napisał/a:
@Moomin:
Hehe, no wiesz - wole jednorazowo wydać 1500zł niż jeździć 3x i wydać za te same usługi 2000zł (bo jeśli zrobię wszystko naraz mechanik na bank da mi jakiś rabat). Przeczyszczę jeszcze przepustnice (obok wymiany popychaczy/uszczelniaczy/prowadnic zaworowych i filtra paliwa który już kupiłem). Zastanawiam się tylko czy olej trzeba wymienić zaraz po naprawie, czy lepiej pojeździć na starym kilka dni (na tym starym ;) dwumiesięcznym castrolu 10W40).

Olej wymień bezwzględnie. Jeśli mogę jeszcze coś doradzić to płukanie silnika z osadów, GDI lubi ich dużo produkować i warto to zrobić przy okazji demontażu, żeby Ci te nowe popychacze zaraz od nagaru znowu nie siadły. U mnie pod tym względem była ponoć tragedia, z tym, że mechanik podejrzewał podrabiany olej.

Anonymous - 15-10-2007, 21:22

Mam zamiar wypukać silnik, poprzez dodanie jakiegoś specyfiku rozpuszczającego nagar do starego oleju (coś od liquid molly) i następnie zmienię olej + filtr. W sumie masz racje, zrobie to zaraz po wymianie popychaczy (a konkretie powiem mechanikowi aby to zrobił).
Hubeeert - 15-10-2007, 23:30

Lighthammer napisał/a:
zrobie to zaraz po wymianie popychaczy
Zrób to jeszcze przed wymianą bo znów syf siądzie na popychaczach...
Anonymous - 22-10-2007, 18:33

Cytat:
Zrób to jeszcze przed wymianą bo znów syf siądzie na popychaczach...

I tak właśnie zrobiłem, chociaż skomplikowało to trochę sprawę mechanikowi bo okazało się, że to nie popychacz mi klepie a krzywy / zawieszający się zawór. Więcej o tym piszę tu, nie chcę robić bałaganu na forum: http://www.mitsubishi-gra...=14999&start=90 . Więc mechanik teraz musi spuścić olej (chce sprawdzić czy pierścienie są ok i ma zalać cylindry / tłoki naftą na noc) a potem go ponownie wlać do silnika.

To co, nikt nie wie gdzie mogę poszerzyć nadkola?