To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Jaka benzyna ?

Anonymous - 31-10-2007, 09:31

Dziwie sie tylko wam ze wszyscy bazujecie na wskazaniach kompa jesli chodzi o spalanie. Niezawsze to odzwierciedla to ile "zjadlo" do tego ile przejechales. Podawanie wynikow bazujacych na wskazaniu przeliczen to moze byc dosc mylne - tak samo jak zalalem za 50PLN i przejechalem 150km.

Co do paliwa to lanie 98 do samochodu ktory jest przystosowany do 95 nieczego nie zmienia, bo samochod jest ztuningowany na kompie ze ma dostawac takie paliwo a nie inne. Jesli komus stuka i dusi na 95 tzn ze stacja ma kiepskie paliwo. 98 nie doda mocy i nie bardzo zmniejszy spalanie. Wiem jedno z wlasnego przykladu ze po 30tys km zrobil mi sie nagar na wtryskach i kiedy postanowilem sobie zrobic okresowe czysczenie ukladu paliwowego to sie okazalo ze wtryski byly do wymiany. z 9L zrobilo sie 14-17L na 100km. Tylko dlatego ze 98 ktory nie byl przystosowany do mojego samochodu spalal sie w niewlasciwym momencie i powodowal osad na wtryskach.

Jednak kazdy ma prawo do wlasnej opini.

Pozdrawiam.

saphire - 01-11-2007, 08:36

allias nie uogólniaj - większość prowadzi sobie ,,notowania'' spalania a część nawet robi to spritmonitor'em co ciekawe jak porównuję spalanie mojego miśka wg. kompa z auta i wg. rzeczywistego ze spritminitora to się zgadzają - z max tolerancją szklanki bajury a zwykle nawet dokładniejszą - ostatnio nawet do 0.1l :badgrin: :badgrin: :badgrin:

PS. Odkąd przestałem tankować BP 95 a zacząłem tankować Lotos 95:

Spalanie mojego miśka SPADŁO O DWA LITRY!!!

Z 12.5 l/100 po mieście na automacie i z klimą do 10.8 l/100 w takim samym jeżdżeniu i to z ciężką nogą. To tyle miałem do powiedzenia. Wyniki dla niedowiarków w moim spritmonitorze. Ponadto silnik się zrobił gigantycznie wyrywniejszy i aż się rwie do przodu co na paliwie z orlenowskich rafinerii było nie do zrealizowania.