To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] [SKRZYNIA BIEGÓW] Biegi ciezko wchodza

xlar1 - 25-07-2009, 15:00

witam, jestem tu nowy (poniekąd - dawno nie zaglądałem i konto diabli wzięli), ale problem mam podobny problem. tulejki są masakryczne w miśku. W ciągu 3 lat poleciały mi 3 komplety. Dziś znowu nie mogę wbić wstecznego. Nie ukrywam że całe wiązanki cisną mi się na usta. Ehh. Szkoda gadać. Wsteczny nie wchodzi, auto stoi na podwórku przed domem. Czy da radę zrobić coś we własnym zakresie? Mogę ewentualnie najechać przednimi kołami na 2 stalówki, żeby unieść przód i położyć się pod samochodem. Narzędzi mam dużo.
Koledzy proszę o pomoc.

bogdan54 - 25-07-2009, 20:49

Dasz radę .Wskazana pomoc drugiej osoby , która będzie włączać i wyłączć wsteczny .Ty leżąc pod autem powinieneś zobaczyć jakiego ruchu brakuje i gdzie jest za dużo luzu .Powodzenia .
xlar1 - 27-07-2009, 09:34

niestety się coś blokuje, pod miśkiem leżałem z 40 minut kombinując. Chyba się w skrzyni jakiś problem zrobił, bo nawet ręcznie po odpięciu wodzików nie udało się wbić wstecznego
bogdan54 - 27-07-2009, 13:05

może traifł ząb na ząb ,jedno koło(lepiej lewe) powinno być uniesione , aby zęby mogły się na siebie nasunąć .. wrzucamy wsteczny i robimy minimalne ruchy tym kołem,jak się wsteczny nie zazębi to niestety trzeba się wybrać do warsztatu
xlar1 - 27-07-2009, 13:38

no dobra
ale jak się tego pozbyć?
tydzień pobytu w warsztacie i misiek znowu wsród żywych :) W końcu. Skrzynia była wyjęta i okazało sie że blok skrzyni był pęknięty, a wewnątrz padł jakiś element odpowiadający za prawidłowe prowadzenie wybieraka. 1400zł wydane, ale nowe sprzęgło i skrzynia działają. Także nie zawsze to tylko wodziki.........

tortuga - 30-09-2009, 09:06
Temat postu: [MSS 1.3] SKRZYNIA BIEGÓW: nie wchodzi jedynka
mam problem ze skrzynią biegów w moim MSS (1.3, 2000 rok) - mam duże problemy z wrzucaniem jedynki. wrzucenie jej za pierwszym razem graniczy z cudem, wchodzi po czwartej, piątej próbie. zauważyłem, że nieco pomaga wciśnięcie od góry dźwigni w momencie wrzucania biegu (choć dźwignia mam wrażenie nie ustępuje w dół).

czy ten problem jest w tym modelu jakąś charakterystyczną usterką? da się to naprawić? jaki może być koszt? będę wdzięczny za pomoc.

xjacobs - 30-09-2009, 13:52

tak, jest to charakterystyczna usterka w tych skrzyniach. Do wymiany idą tulejki. Na pewno znajdziesz jakiś bardziej rozwinięty temat, w końcu częsty na tym forum :)
cns80 - 01-10-2009, 09:40

To jest właśnie ten temat. Dlatego scaliłem. Jakby było mało to proponuję szukać w Carismie.
JCH - 01-10-2009, 13:29

Sęk w tym, że tortuga pisze o kłopotach z biegami w 1.3 a tulejki to rzecz charakterystyczna dla modeli 1.6. Tak więc ostrożnie z tym odsyłaniem :roll:
cns80 - 01-10-2009, 13:41

JCH, z tego co mi wiadomo (dzięki temu forum) to ten problem jest taki sam i dodatkowo w 1,8 MPi także (mimo że tam jest inna skrzynia). Tylko w DiD-ach i GDi-ach on nie występuje :P
Skrzynie w obu modelach są takie same :arrow: F5MR1

JCH - 01-10-2009, 15:01

cns80 napisał/a:
Skrzynie w obu modelach są takie same :arrow: F5MR1
A to jeśli są takie same to OK. Coś mi świta, że widziałem rysunki i inaczej biegną cięgna ale może mylę z czymś innym.

Niemniej wydaje mi się to dziwne bo pamiętam dyskusję (dzięki temu Forum :D ) Roberta Bryla (on miał Space'a 1.3) i jeszcze kogoś, że skrzynia w 1.3 jest dość dobrze zestopniowana co pozwala na sprawne poruszanie się podobnie jak 1.6 pomimo innych parametrów silnika. Stąd moja autosugestia, że skrzynie muszą być inne.

wac7 - 31-07-2013, 14:56

Przestrzegam :roll: Czasami naprawa tej przypadłości nie musi trwać 15 minut. Wymiana tuleki pod wybierakiem poszła gładko ale tej przy skrzyni już nie. To dlatego, że metalowa tulejka która która znajduje się między plastikowymi tulejkami, a metalowym trzpieniem zapiekła się na trzpieniu. Nie idzie wybić trzpienia ponieważ tulejka ma większą średnicę i przytrzymuje go. Niby trochę miejsca tam jest ale kiedy trzeba coś podłożyć żeby uderzyć młotkiem w trzpień to okazuje się, że nic nie chce się zmieścić pomiędzy skrzynię, a drążek z tulejką. Z tego powodu mój problem pozostaje nierozwiązany i wymaga dodatkowego nakładu mojego wolnego czasu :P
henrykMSS - 07-11-2013, 19:55

Rozwiązanie tego problemu to nie jest pod samochodem ale w środku-miałem to w Carismie 1,6.Trzeba podnieść worek drążka zmiany biegów tam są takie dwa ograniczniki po bokach,na drążku zmiany biegów na wysokości tych ograniczników jest plastyk z gumowym pierścieniem.Najpierw się wyciera gumowy pierścień później to samo dzieje się z plastykiem i stąd coraz większe kłopoty z wrzuceniem jedynki.Cały ten plastyk można kupić w serwisie-nawet nie jest drogi,ale problem jest w tym że gałka zmiany biegów jest wbita na stałe ,ja ją przepiłowałem w pionowo i rozchyliłem śrubokrętem wtedy zeszło.Nie bardzo to wyglądało więc kupiłem używany cały mechanizm i wymieniłem całość.Trochę mi to zajęło czasu.
Paweł W. - 16-11-2013, 22:47
Temat postu: Re: [SKRZYNIA BIEGÓW] Biegi ciezko wchodza
kemi napisał/a:
witam serdecznie

od jakiegos czasu mam problem z wrzucaniem biegów, szczególnie 1 - zeby weszła potrzeba naprawde dużo siły użyć, bo inaczej nie ma mowy żeby weszła... inna sprawa, że często 1 pojawia sie zamiast wstecznego, i podczas wrzucania wstecznego nagle auto rusza do przodu :/ objawy nasilają się z czasem i obecnie praktycznie uniemożliwiają jazdę w miejskich korkach... zaczyna mi też szwankować 2... ktoś może ma jakąś teorię?

pozdrawiam!

Niestety, w moim MSS(diabełku) jest to samo, sprawa jest o tyle delikatna, że moja żona nie jest w stanie włączyć biegu wstecznego i dlatego dość często muszę wozić ją do pracy. Niestety, pojęcia nie mam gdzie pojechać i zrobić to raz na (do nstp razu) bo mechanik do którego jeżdżę chce remontować skrzynię. Czy skrzynie w SPACE STARze są zawsze takie głośne zwłaszcza na pierwszym i drugim biegu. Pozdrawiam

Bizi78 - 17-11-2013, 09:55

Podjedz do serwisu MitsuManiaków :wink: .
https://www.facebook.com/SerwisMitsuManiakow
728 553 335
Oliwska 26A
Warszawa