To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Istalacja elektryczna problem z zapalniczką

robertdg - 03-01-2010, 14:17

Forest_Taft, ma racje, mogę jeszcze odesłać do FAQ Bezpieczniki i przekaźniki
tomwasz - 25-05-2010, 22:24

Nie zakładam nowego wątku, temat jest pokrewny. Czy bawił się ktoś w dorabianie dodatkowego gniazda (gniazd) zapalniczki? Brakuje mi tego, przydałoby się jedno w bagażewie no i może dla pasażerów na tylnej kanapie (niedługo się zaczną konsole, DVD i inne :wink: )
Jakieś wskazówki montażowe, kolory kabelków, jakie bezpieczniki itp?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

robertdg - 25-05-2010, 22:45

Jak sie nie myle to cuuube zamontowal sobie dodatkowe gniazdko zapalniczki w bagazniku
Marcino - 26-05-2010, 00:59

Ja sie podpiołem pod zapalniczke z przodu, i gniazdo mam w schowku w bagażnku, służy mi do lodówki turystycznej.
tomwasz - 04-06-2010, 21:31

Już po robocie, udało się zamontować dla pasażerów (tak jak jest w Avensis II gen.) i w bagażniku. Najwięcej roboty było z wywierceniem otworu na gniazdo, kable do tyłu były położone bo poprzedni właściciel miał chyba jakieś mocne audio z tyłu. Czy standardowy 15W bezpiecznik wytrzyma zestaw GPS + DVD + lodówka? Nie pytam o bilans mocy bo liczyć umiem, tylko o Wasze doświadczenia.
kamilo130 - 07-08-2011, 20:31

Witam,mam taki sam problem z zapalniczka tylko u mnie nawet podswietlenie zapalniczki i popielniczki nie działa,bezpiecznik jest ok mozna prosic o jakis schemat czy cos jak dostac sie zeby sprawodzic podłaczenie zapalniczki itp jak rozebrac panel bez strat by sie do niej dostac wczesniejsze linki juz nie działaja,nie moge navi podłaczyc a jest mi bardzo potrzebna mam nadzieje ze mi ktos pomoze :wink: pozdrawiam
Anonymous - 24-10-2013, 00:25

Wiem, że odkopuję temat ale nie chciałem zakładać nowego. Czy ktoś mógłby wrzucić zdjęcie jak wygląda wtyk zapalniczki w środku? Sprawdzałem u siebie i we wtyku jest napięcie 10,4V na zapłonie 12,5V na odpalonym samochodzie i prąd około 40mA. Mimo to nie grzeje ani mojej zapalniczki ani zapalniczki z toyoty. Czy u was ta igła w głębi wtyku wystaje poza ten "pierścień" ?
andpul - 28-10-2013, 12:57

Z tyłu gniazda zapalniczki jest dodatkowe zabezpieczenie tzw topik. Najprawdopodobniej jest przepalony i dlatego zapalniczka nie działa.
B00mba - 17-01-2015, 00:33
Temat postu: Problem z zapalniczką.
Witam :)

Drodzy Panie i Panowie czy spotkał sie ktoś z problemem zapalniczki? Może wyjaśnie troche :)
Jak kupiłem Gala nie działała zapalniczka. Bezpiecznik sobie myśle. Tak, wymieniłem bezpiecznik, wsadzam w gniazdo transmiter -> działa, ładowarka do tel -> działa, no to ucieszony kontrolnie wpycham zapalniczke, nie grzeje, nie działa, wpycham jeszcez kilka razy i nic...
I teraz opisze problem :)
Po wyjęciu zapalniczki z gniazda wsadzam transmiter -> nie działa, wsadzam ładowarke -> nie działa. Bezpiecznik myśle :) NIE, bezpiecznik cały(dla pewnosci wymieniłem na nowy) ale od czasu wsadzenia zapalniczki poprostu nie mam prądu w gnieździe, mimo ze oba pprzewody, dolny i boczny są podłączone.

UFFF zadaje pytanie:
Czy gniazdo zapalniczki ma jeszcze jakis bezpieznik poza tym w kabinie przy lewym kolanie?
Co sie mogło stać?
Jak to naprawić

Potrzebuje tego prądu dosyć mocno wiec prosiłbym o w miare konkretne odpowiedzi, takie które nie inżynier technik elektromechanik tylko jest w stanie zrozumieć :)

Pozdrawiam :)

robertdg - 17-01-2015, 08:27

Jest jeszcze bezpiecznik pod maską koło akumulatora, warto jednak sprawdzić napięcie zapalniczki miernikiem a później żarówką (aby wykluczyć uszkodzenie obwodu pradowego)
B00mba - 17-01-2015, 12:47

Mowisz o tej skrzynce z bezpiecznikami pod maską? tam wszystkie są dobre, a prądu w zapalniczce w ogole nie ma.
becoccos - 05-02-2015, 10:49

B00mba napisał/a:
Mowisz o tej skrzynce z bezpiecznikami pod maską? tam wszystkie są dobre, a prądu w zapalniczce w ogole nie ma.

Mam ten sam problem bezpiecznik ok a zapalniczka (plus podświetlenie), podświetlenie schowka i podświetlenie schowka podłokietnikiem nie działa. Lampki w drzwiach i kabinowe działają.

Jak myślicie co może być przyczyną mojej usterki?

Pozdro miłego dnia wszystkim!

daboss - 16-02-2015, 15:09

Podpinam się do tematu, bo mam identyczny problem jak becoccos.

Kupiłem auto, zapalniczka nie działała, wymieniłem bezpieczniki i wszystko było jak należy (poza tym, że samą zapalniczkę trzeba było przytrzymać paluchem żeby się nagrzała, bo inaczej odskakiwała).

Niedawno kupiłem ładowarkę z dwoma gniazdami USB (niby miała być ok, pochlebne opinie użytkowników i w ogóle). Ładowała przez jakieś dwa tygodnie po czym przestała. Nie ma też podświetlenia schowków i klaksonu przy wyłączonej stacyjce. Bezpieczniki wymienione, bez efektu.

lap-topy - 20-02-2015, 21:47
Temat postu: odświetlenie deski + brak prawej tylnej pozycji
Witam a u mnie było tak :
na początku mrygało podświetlenie deski - nie liczników .
Liczniki sobie świecą natomiast cała deska nie , czyli nie świecą włączniki świateł przeciwmgielnych , włącznki nawiewu też nie świecą ,
świeci pozycja na dzwiach kierowcy taka wąska cienka linia , świeci się podświetlenie wyświetlacza lcd rodzaju nawiewu ,
i nie świeci tylna prawa lampa drogowa ( postojowa ) żarówkę zamieniłem z lewą i żarówka jest ok .