Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] problem z silnikem GDi carisma
Anonymous - 29-10-2007, 17:55
Silnik podaje błąd 56 - czujnik ciśnienia paliwa. znalazlem na formum jeszcze takie wyjasnienie kodu 56?? juz niemam pojecia co robic!!
a jak sprawdzic czujnik cisnieja paliwa gdzie on jest??
saphire - 29-10-2007, 18:55
Sprawdziłem w Workshop Manualu:
kod błędu 12 to przepływomierz - opisany w rozdziale ,,Fuel'' wraz z opisem jak skontrolować
kod błędu 56 nie znalazłem ale jak twierdzisz że to ciśnienie paliwa to także w tym rozdziale jest procedura kontrolna pompy i inne rzeczy związane z układem paliwowym
Anonymous - 29-10-2007, 21:03
ja miałem dokładnie takie same objawy, diagnoza - pompa wysokiego ciśnienia ;/. Wymiana pomogła.
Tyle, że troszkie trzeba było jej poszukać
Anonymous - 29-10-2007, 21:23
Yodek napisał/a: | ja miałem dokładnie takie same objawy, diagnoza - pompa wysokiego ciśnienia ;/. Wymiana pomogła.
Tyle, że troszkie trzeba było jej poszukać |
mugłbys opisac swoje objawy?? ile wyniosla cie wymiana pompy i czy wypienialej ja sam ??
Anonymous - 30-10-2007, 07:40
objawy były dokładnie takie jak opisałeś:
"gdy silnik sie rozgrzeje to nie mogę nim praktycznie jechac bo go szarpie tak jakby niedostawal paliwa! too jest takie chwilowe i znow autko jedzie i znow to samo i tak w kolko !! a przy mocniejszym wcisnieciu gazu zapala sie kontrolka silnika , puszczam i gasnie!"
dodatkowo nie odpalał za pierwszym razem, a przy uruchamianiu silnika czuć było zapach paliwa
koszt wymiany: pompa 1100zł (nie nowa), robocizna 200zł
robiłem to w wawie na cyprysowej 28 (dopiero tam mi pomogli, a do autoTW miałem za daleko ). Ponieważ autko kupiłem w tym roku w kwietniu to wszystkie filtry, świece wymieniłem wcześniej, a czyszczenie przepustnicy nie pomogło. Wcześniej wymieniana też była pompa przy zbiorniku paliwa. Goście zrobili diagnostykę, pomierzyli ciśnienie i ... naprawili. Jedyny problem to taki, że ciężko było znaleźć tą pompę.
Przy okazji ... !!!Jakby ktoś planował robić zakupy w wawie w tej firmie http://www.atcar.com.pl/ ... to moja opinia jest taka - OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM
Anonymous - 30-10-2007, 15:28
a ro roznia sie czyms te pompy bo znalazlem pare ale sa identyczne jak u mnie! czym sie sugerowac ??
Anonymous - 30-10-2007, 18:15
Witam
Ja też szukam pompy wysokiego ciśnienia. Z tego co mówił mi mechanik to podobno inne pompy były do aut przed liftingiem , później przez 2 lata były nowsze a następnie (bo tamte podobno się nie sprawdziły) wprowadzili nowe podobne to tych pierwszych.
Jakby ktoś wiedział gdzie można kupić to też proszę o info.
Jedną miałem na oku ale mi ją sprzątnęli.
Anonymous - 30-10-2007, 18:57
witam dodam jesZcze tylko ze nieraz przez dwa - cztery dni jest spokuj i idzie jak burza a sa dni kiedy przerywa! moze to wam podsunie jakis pomysl
[ Dodano: 04-11-2007, 15:34 ]
chyba nikt niezna odpowiedzi:-( komputer pokazuje blad 56 ! dodam ze przez pare dni jest spokuj a po nich znowu sie zaczyna szarpanie itp! ostatnio dosszly niskie obroty na poziomie 500 prosze o odpowiedz
Anonymous - 05-11-2007, 12:24
czym się te pompy różnią to nie wiem, ale ważny jest numer seryjny, u mnie był MD351017 i takiej miałem szukać.
Jeśli chodzi o kupienie to jeszcze jakaś firma we Wrocławiu je miała, jeśli dobrze pamiętam to www.walcar.wroclaw.pl.
to tyle co sam przeszedłem, dla mnie generalnie to chińszczyzna więc i tak ze wszystkim walę do mechanika niestety
|
|
|