[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sedan otwieranie bagaznika
Owczar - 14-12-2010, 13:46
Kiedyś taki bajer można było zrobić np z automatu od rozrusznika malucha
plecho1 - 14-12-2010, 13:56
Jeśli nie potrzeba zbyt wiele siły to można użyć siłownik zamka centralnego, parę razy coś takiego montowałem i działa z powodzeniem.
pipi_ja - 14-12-2010, 22:25
plecho1 napisał/a: | Jeśli nie potrzeba zbyt wiele siły to można użyć siłownik zamka centralnego, parę razy coś takiego montowałem i działa z powodzeniem. |
Dokładnie tak. Ja to robiłem bez żadnej instrukcji w poprzednim galu. Co prawda E55 ale przeciez zamek klapy jest taki sam. Dodatkowe wyjście z alarmu+przekaźnik+zwykły siłownik i działa pewnie do dzisiaj.
sipex - 14-12-2010, 22:53
a jest mozliwosc dostania takigo silownika z pilotem do centralnego zamka w jednym?i najlepiej zeby ten pilot mozna bylo wsadzic kluczyk"scyzoryk"
plecho1 - 15-12-2010, 07:35
"a jest mozliwosc dostania takigo silownika z pilotem do centralnego zamka w jednym" - nie ma czegoś takiego. Jeśli ktoś sprzedaje sterowniki z pilotami to ma też pewnie i siłowniki. Pilotów ze scyzorykiem nie polecam bo nie są zbyt trwałe i jeszcze musisz kombinować z pestką od immobilisera przekładać z oryginalnego klucza. Poszukaj w mieście jakiś sklep elektroniczny, na pewno będą mieli co potrzebujesz lub na allegro. Sterownik montujesz przy skrzynce bezpiecznikowej nad nogami kierowcy i ciągniesz kabel podwójny lub pojedynczy (w zależności jak wolisz czy masa po kablu czy z karoserii auta) do klapy gdzie montujesz siłownik.
sipex - 15-12-2010, 10:22
aha dobra dziei za info:)poszukam cos
ALEX-77 - 18-09-2011, 12:04
robertdg napisał/a: | Dla zainteresowanych instrukcja montazu automatycznego otwarcia tylnej klapy w sedanie za pomoca pilota, oczywiście istnieje możliwość rozbudowy tego rozwiązania do wersji wagon/kombi kwestia wprowadzenia kabli w klape bagaznika i montazu elektrozamka, instrukcja po niemiecku, ale tłumacz google moze bez problemu pomoc, pomimo tego ze jest laicki, wszystko fajnie zobrazowane
Otwarcie tylnej klapy za pomocą pilota |
Kupiłem sobie dokaldnie taki sam siłownik ale gdzie go podłaczyć ?czy pod fabryczny centralny zamek da radę ?? jak to będzie działać ?po dłuższym przytrzymaniu przycisku UNLOCK otworzy klapę ?
Krzysek - 18-09-2011, 12:58
Ja po zakupie gala od razu zamontowałem sobie otwieranie tylnej klapy siłownikiem od centralnego zamka, sterowane z pilota...
Bardzo przydatna sprawa, polecam
Osobiście nie podłączałem go ( z elektryki to mogą jedynie żarówki lub baterie wymieniać ), ale z tego co pamiętam to musiałem kupić nową centralkę z pilotami , w których była dodatkowa opcja - np otwieranie tylnej klapy. Chyba 150zł zapłaciłem z robotą.
ALEX-77 - 19-09-2011, 12:18
Rozumiem,a gdy bym kupiłe alarm bezpilotowy który ma opcję otwierania klapy bagażnika np. taki ALARM i podłaczył go do fabrycznego centralnego to będę miał możliwość otwierania bagażnika z pilota fabrycznego? czy muszę kupić dodatkowo jeszcze inny centralny zamek ??
areksz121 - 19-09-2011, 13:02
Spokojnie da radę taki zestaw. Jeśli działa fabryczny centralny z kluczyka, to podpinasz tę centralkę, przekaźnik do odpowiedniego wyjścia i siłownik do klapy.
W swoim E54A wymieniałem na czasie centralkę, bo stare piloty miałem popękane itd. Nie ma wcale dużo roboty, bo wszystko na miejscu obok centralki robisz, masę do siłownika wziąłem z samej klapy, a kabelek "+" pojedynczy przeciągałem po samochodzie. Tak się udało, że nawet nic nie wierciłem, a działą 100/100. Siłownik bezpośrednio ciągnie za mechanizm zamka.
Co śmieszniejsze, jak ktoś z rozpędu trzepnie klapą, to dostaję białej gorączki, bo wiem że się nie zamknie Zamyka się na dotyk, nigdy nie puściło na drodze żeby się klapa sama otworzyła.
ALEX-77 - 19-09-2011, 14:20
a w jaki sposób otwierasz klapę ? przez dłuższe przytrzymanie przycisku w pilocie UNLOCK ?
sipex - 19-09-2011, 16:55
ja zamowiłem właśnie taki zestaw http://allegro.pl/ster-da...1780652834.html z siłownikiem do tylnej klapy montowany pod linkę tylko tam otwieranie dziala na takiej zasadzie że trzeba przytrzyma dwa przyciski(takie zabezpieczenie)
areksz121 - 21-09-2011, 07:23
ALEX-77 napisał/a: | a w jaki sposób otwierasz klapę ? przez dłuższe przytrzymanie przycisku w pilocie UNLOCK ? |
Dokładnie tak
Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym nieświadomie otworzył bagażnik, może dlatego, że mam piloty z klapką
wonsz - 27-02-2012, 16:55
Czy ktoś zna sposób na to żeby "auto myślało" że mam cały czas zamknięta klapę bagażnika? Niestety coś mi się popsuło w zamku i alarm informuje cały czas o niezamkniętej klapie. pozdro
plecho1 - 27-02-2012, 20:23
Nie wiem co u ciebie informuje alarm o otwartej klapie, jeśli była by to oryginalna krańcówka i jeśli by to ona stanowiła problem, to świeciło by się też ciągle oświetlenie kabiny. Napisz, czy światło w kabinie zapala się kiedy otworzysz klapę bagażnika. Pozwoli to ustalić, czy krańcówka klapy jest ok.
|
|
|