To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sedan otwieranie bagaznika

Owczar - 14-12-2010, 13:46

Kiedyś taki bajer można było zrobić np z automatu od rozrusznika malucha ;)
plecho1 - 14-12-2010, 13:56

Jeśli nie potrzeba zbyt wiele siły to można użyć siłownik zamka centralnego, parę razy coś takiego montowałem i działa z powodzeniem.
pipi_ja - 14-12-2010, 22:25

plecho1 napisał/a:
Jeśli nie potrzeba zbyt wiele siły to można użyć siłownik zamka centralnego, parę razy coś takiego montowałem i działa z powodzeniem.

Dokładnie tak. Ja to robiłem bez żadnej instrukcji w poprzednim galu. Co prawda E55 ale przeciez zamek klapy jest taki sam. Dodatkowe wyjście z alarmu+przekaźnik+zwykły siłownik i działa pewnie do dzisiaj.

sipex - 14-12-2010, 22:53

a jest mozliwosc dostania takigo silownika z pilotem do centralnego zamka w jednym?i najlepiej zeby ten pilot mozna bylo wsadzic kluczyk"scyzoryk"
plecho1 - 15-12-2010, 07:35

"a jest mozliwosc dostania takigo silownika z pilotem do centralnego zamka w jednym" - nie ma czegoś takiego. Jeśli ktoś sprzedaje sterowniki z pilotami to ma też pewnie i siłowniki. Pilotów ze scyzorykiem nie polecam bo nie są zbyt trwałe i jeszcze musisz kombinować z pestką od immobilisera przekładać z oryginalnego klucza. Poszukaj w mieście jakiś sklep elektroniczny, na pewno będą mieli co potrzebujesz lub na allegro. Sterownik montujesz przy skrzynce bezpiecznikowej nad nogami kierowcy i ciągniesz kabel podwójny lub pojedynczy (w zależności jak wolisz czy masa po kablu czy z karoserii auta) do klapy gdzie montujesz siłownik.
sipex - 15-12-2010, 10:22

aha dobra dziei za info:)poszukam cos
ALEX-77 - 18-09-2011, 12:04

robertdg napisał/a:
Dla zainteresowanych instrukcja montazu automatycznego otwarcia tylnej klapy w sedanie za pomoca pilota, oczywiście istnieje możliwość rozbudowy tego rozwiązania do wersji wagon/kombi kwestia wprowadzenia kabli w klape bagaznika i montazu elektrozamka, instrukcja po niemiecku, ale tłumacz google moze bez problemu pomoc, pomimo tego ze jest laicki, wszystko fajnie zobrazowane
Otwarcie tylnej klapy za pomocą pilota

Kupiłem sobie dokaldnie taki sam siłownik ale gdzie go podłaczyć ?czy pod fabryczny centralny zamek da radę ?? jak to będzie działać ?po dłuższym przytrzymaniu przycisku UNLOCK otworzy klapę ?

Krzysek - 18-09-2011, 12:58

Ja po zakupie gala od razu zamontowałem sobie otwieranie tylnej klapy siłownikiem od centralnego zamka, sterowane z pilota...

Bardzo przydatna sprawa, polecam :D

Osobiście nie podłączałem go ( z elektryki to mogą jedynie żarówki lub baterie wymieniać :) ), ale z tego co pamiętam to musiałem kupić nową centralkę z pilotami , w których była dodatkowa opcja - np otwieranie tylnej klapy. Chyba 150zł zapłaciłem z robotą.

ALEX-77 - 19-09-2011, 12:18

Rozumiem,a gdy bym kupiłe alarm bezpilotowy który ma opcję otwierania klapy bagażnika np. taki ALARM i podłaczył go do fabrycznego centralnego to będę miał możliwość otwierania bagażnika z pilota fabrycznego? czy muszę kupić dodatkowo jeszcze inny centralny zamek ??
areksz121 - 19-09-2011, 13:02

Spokojnie da radę taki zestaw. Jeśli działa fabryczny centralny z kluczyka, to podpinasz tę centralkę, przekaźnik do odpowiedniego wyjścia i siłownik do klapy.

W swoim E54A wymieniałem na czasie centralkę, bo stare piloty miałem popękane itd. Nie ma wcale dużo roboty, bo wszystko na miejscu obok centralki robisz, masę do siłownika wziąłem z samej klapy, a kabelek "+" pojedynczy przeciągałem po samochodzie. Tak się udało, że nawet nic nie wierciłem, a działą 100/100. Siłownik bezpośrednio ciągnie za mechanizm zamka.

Co śmieszniejsze, jak ktoś z rozpędu trzepnie klapą, to dostaję białej gorączki, bo wiem że się nie zamknie :P Zamyka się na dotyk, nigdy nie puściło na drodze żeby się klapa sama otworzyła.

ALEX-77 - 19-09-2011, 14:20

a w jaki sposób otwierasz klapę ? przez dłuższe przytrzymanie przycisku w pilocie UNLOCK ?
sipex - 19-09-2011, 16:55

ja zamowiłem właśnie taki zestaw http://allegro.pl/ster-da...1780652834.html z siłownikiem do tylnej klapy montowany pod linkę :wink: tylko tam otwieranie dziala na takiej zasadzie że trzeba przytrzyma dwa przyciski(takie zabezpieczenie) :P
areksz121 - 21-09-2011, 07:23

ALEX-77 napisał/a:
a w jaki sposób otwierasz klapę ? przez dłuższe przytrzymanie przycisku w pilocie UNLOCK ?

Dokładnie tak :)
Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym nieświadomie otworzył bagażnik, może dlatego, że mam piloty z klapką :)

wonsz - 27-02-2012, 16:55

Czy ktoś zna sposób na to żeby "auto myślało" że mam cały czas zamknięta klapę bagażnika? Niestety coś mi się popsuło w zamku i alarm informuje cały czas o niezamkniętej klapie. pozdro
plecho1 - 27-02-2012, 20:23

Nie wiem co u ciebie informuje alarm o otwartej klapie, jeśli była by to oryginalna krańcówka i jeśli by to ona stanowiła problem, to świeciło by się też ciągle oświetlenie kabiny. Napisz, czy światło w kabinie zapala się kiedy otworzysz klapę bagażnika. Pozwoli to ustalić, czy krańcówka klapy jest ok.