[97-04]Galant EAxA/W - Podskakuje podczas przyśpieszania
Anonymous - 31-10-2007, 00:28
Grid napisał/a: | Wyważenia opon/felg jeszcze nie wykluczam - mam faktycznie niewielkie wibracje przy ponad 100km/h.
|
To sie z tym nie wiaze, mozesz to wyelimnowac, mozesz mi uwierzyc. Przez dwa lata mialem doczynienia z wibracjami na kole i to nie bedzie wywazenie, chyba ze mowimy o tym przy 100km/h, ale nie przy ruszaniu.
Grid napisał/a: |
Jeżeli zmiana opon i ustawienie zbieżności nie pomoże to przymierzę się do zmiany amortyzatorów, w sumie trochę za bardzo nurkuje jak na mój gust.
|
Zbieznosc nie jest glupim pomyslem ale to tylko zeby poprawic kondycje opon i przyczepnosc do drogi. Chyba ze masz zwichrowane ponad 3-5 st ale wtedy nie ujechalbys 100km/h
Grid napisał/a: |
Jeżeli i to i to nie pomoże, to pozostają przeguby.
|
Zalezy kto i jak robi ale czasami potrzebujesz zbieznosc po wymianie przegubu (nie wiem jak to jest z twoim samochodem). Na niektorych zawieszeniach jest ktos poluzuje sruby mocujace amortyzator do piasty to zmienia calkowicie zbieznosc - wez to pod uwage zebys nie musial placic dwa razy.
xor - 31-10-2007, 14:50
Też tak mam i uważam, że to amortyzatory.
Zresztą poczytajcie na forum bodaj mazdy - szeroko opisują ten problem.
novy - 31-10-2007, 15:47
U mnie tez jest ten problem:
- amortyzatory w bdb stanie
- nowe opony
- felgi proste wywazone
- zbierznosc robiona
- sprzegło się czasem ślizga przy dużych obrotach i przyspieszeniach - do wymiany.
Tak więc gdzie tkwi diabeł??
Anonymous - 31-10-2007, 18:09
novy napisał/a: | U mnie tez jest ten problem:
- amortyzatory w bdb stanie
- nowe opony
- felgi proste wywazone
- zbieżność robiona
- sprzegło się czasem ślizga przy dużych obrotach i przyspieszeniach - do wymiany.
Tak więc gdzie tkwi diabeł?? |
Napewno nie w amotyzatorach. Jesli juz sprawdzilbym poduszki i ABS. A tak z innej beczki - jakie opony masz?
swinks_UK - 31-10-2007, 23:45
Przypomniało mi się, że kiedyś znajomy opisywał podobny problem w Vectrze i było to sprzęgło, które dostało jakiegoś oleju i się ślizgało. Może jednak to jest przyczyną...?
Anonymous - 01-11-2007, 00:59
no nie my mowimy o braku przyczepnosci podczas szybkiego startu, dlaczego tak podskakuje- bo cos tam ustepuje a nie powinno.
ABS nie ma nic wspolnego, nie dziala bez wcisniecia hamulca i na tym zakonczmy te bajke.
Anonymous - 01-11-2007, 02:10
Czy jeśłi chodzi o sprzęgło to macie na myśli zjawisko Stick-slip? Ja stawiam na 99% na amorki, one nie moga pozwolić na szybkie przemieszczenie sie kola w kierunku pionowym, do góry, po to są, szybko wysuwają sie same z siebie ale zeby je wcisnąć potrzeba wielkiej mocy, wlasnie takiej jak opona podlegająca Stick-slipowi ze wzbudzeniem drgan podczas hamowania (reklama Monroe)..Rozważam ten schemat czysto dynamicznie i nie widze innego węzła o tak dużej swobodzie jak amortyzatory.Jeśli sie mylę prosze ,mnie sprostowac.
Anonymous - 01-11-2007, 08:38
PLPynton napisał/a: | no nie my mowimy o braku przyczepnosci podczas szybkiego startu, dlaczego tak podskakuje- bo cos tam ustepuje a nie powinno.
ABS nie ma nic wspolnego, nie dziala bez wcisniecia hamulca i na tym zakonczmy te bajke. |
Ma jesli mowimy o problemie powiazanym z systemem Traction Control ktory korzysta z odczytow sensorow ABS o predkosci kol.
Grid - 01-11-2007, 09:57
Znalazłem jeszcze taką stronkę po angielsku:
http://www.mc2racing.com/tech/20061012a/index.html
Stronka raczej o tuningowanych maszynach, no ale parę cytatów zdaje się pasować:
Cytaty:
Cytat: | In some cases weak shocks can allow a perturbed wheel to continue hopping up and down since the motion is not damped. This is a less likely scenario, but shocks should not be ruled out as a potential culprit. | Słabe amory mogą powodować wheel hop.
Cytat: | Check your shocks. If they are not malfunctioning, then you need to increase your bushing stiffness. | Czyli jeżeli nie shocks - amortyzatory, to bushings - to zdaje się tuleje gumowe, ew. metalowo-gumowe.
Pozdr,
Grid
[ Dodano: 31-03-2008, 14:46 ]
Finał całej sprawy: Opony, prawdopodobnie jajowate od zbyt długiego garażowania u niemiaszka. Po zmianie letnich na nowe zimówki przejeździłem cały sezon bez nawet jednego podskoku przy przyśpieszaniu.
Anonymous - 26-02-2008, 15:04 Temat postu: [EA5A 2.5] skakanie samochodu przy przyspieszaniu witam mam taki problem gdy z miejsca energicznie ruszam to misiek "podskakuje"co moze byc tego powodem?tez tak macie?>pozdrawiam
akbi - 26-02-2008, 15:07
Za duża moc przy zbyt małym dociążeniu przodu ... ruszaj przy mniejszych obrotach silnika i wówczas jak już zaczynasz się "toczyć" to szybciej wciskaj pedał gazu.
...przy ruszaniu gdy mam na obrotomierzu powyżej 3000 tys obrotów to też tak mam
KrzychoP - 26-02-2008, 15:19
A może amorki już nie trzymają.
tommyc1 - 26-02-2008, 18:00
razcej nieumiejetne ruszanie-mnie tez sie to zdarza, a niedawno sprawdzalem amorki w stacji diagnostycznej i byly w dobrym stanie
czekoladka_1981 - 26-02-2008, 18:11
dra86 napisał/a: | gdy z miejsca energicznie ruszam to misiek "podskakuje |
A może w tym momencie włącza się trakcja?
tommyc1 - 26-02-2008, 20:37
czekoladka_1981 napisał/a: | dra86 napisał/a: | gdy z miejsca energicznie ruszam to misiek "podskakuje |
A może w tym momencie włącza się trakcja? |
he he he, trakcja...jasne...i 9 poduszek powietrznych-moj gal jest z 1997 roku, nie ma trakcji i tez mi czasem podskoczy-zazwyczaj jak za duzo gazu dam i zle sprzeglo puszcze...gapiostwo, normalnie to mi sie nie zdarza...ale czasem;)
|
|
|