To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] drobny wyciek oleju, a rodzaj oleju

Anonymous - 01-11-2007, 22:29

Też mnie to denerwuje, i muszę skasować ten błąd
jaxan - 02-11-2007, 01:52

Mam to samo i narazie z tym jeżdzę bo musze zregenerować mój fotel.... i właśnie sobie przypomniałem, że jutro mam do odbioru siatkę sprężyn!
...dzięki koledzy za przypomnienie :wink:

saphire - 02-11-2007, 11:22

Zbigniew napisał/a:
Panowie, gdzieś przeczytałem, że gdi na 15 tys. bierze ok 1 litra oleju, jak u was to się przedstawia?

Mniej więcej od max do min na bagnecie jest 1l oleju więc jak się zmieścisz od wymiany do wymiany przy normalnym jeżdżeniu to jest OK.

Jednakże jeśli stale i mocno lubisz kręcić silnik na wysokich obrotach to jasna i normalna sprawa że ci weźmie więcej oleju. Dużo więcej. Jak każda 16to zaworówka.

Niemniej jak już chla oleju znacznie więcej to pewnie przyszedł czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych i ewentualnie pierścieni czy także / być może / uszczelniaczy (simmeringów) na wałkach rozrządu i wale bo może tam popuszczać.

Anonymous - 02-11-2007, 13:29

Na około 12 tyś. zginęło jakieś cztery setki, kręcić obrotami lubię, więc chyba strachu nie ma
Anonymous - 02-11-2007, 14:52

To jest dobry wynik. Nie martwilbym sie na twoim miejscu.
jaxan - 06-11-2007, 23:05

Panowie, wszędzie mnóstwo o olejach do GDI a ja mam 1,6 i nie wiem co w środku. Niestety, pośrednik u którego kupiłem samochód nic nie wie o oleju. W schowku znalazłem karteczke z Castrola TXT 10W-30 ale z 2002r :( W tym momencie musze uzupełnić braki, na bagnecie jest poniżej minimum i nie wiem czego dolać. Wiem, że najlepiej było by wymienić olej na nowy ale też nie wiem na jaki. Zbliża mi się też rozrząd więc myślełem, że przy tej okazji wymienie także olej i filtry.
Cóż poradzicie?

Robson86 - 07-11-2007, 08:11

jaxan napisał/a:
Wiem, że najlepiej było by wymienić olej na nowy ale też nie wiem na jaki

jesli nie wiesz jaki to najbezpieczniej zalac POLsyntetykiem. Jakis 10W40np czy cos w tym stylu....
jaxan napisał/a:
W schowku znalazłem karteczke z Castrola TXT 10W-30 ale z 2002r
hmmm oby tylko olej w silniku nie byl jeszcze z tamtego okresu :D
jaxan napisał/a:
Zbliża mi się też rozrząd więc myślełem, że przy tej okazji wymienie także olej i filtry.

no to masz pretekst :twisted:
pozdroo