To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Nieprzyjemny zapach Smród po zatrzymaniu

czekoladka_1981 - 02-11-2007, 10:38

saphire napisał/a:
Nie przesadzaj z ceną kata - uniwersalne są dość tanie. Strumienica bez specjalistycznego wyliczenia i dostrojenia do twojego konkretnego wydechu tylko pogorszy osiągi silnika i przyśpieszy jego zejście. Dopiero bez kata poczujesz spaliny i wtedy polecisz go kupić a niepotrzebny wydatek na strumienicę pozostanie. No i nie będzie problemu przy przeglądzie auta.

potwierdzam

kris80 - 02-11-2007, 11:18

no to chyba szykuje sie wymiana katalizatora
Dzieki za wskazówki

Anonymous - 02-11-2007, 11:33

Daj znac jak poszlo... :wink:

A pomad 200k km + gaz moze tlumaczyc to zachowanie. Ja to mialem przy 170k km.

Anonymous - 02-11-2007, 19:33

Witam.
Mi sie wydaje ze ten smrod jest z ukladu wydechowego.Wiekszosc aut z katalizatorami tak smierdzi zgnilymi jajami tak juz jest nie potrafi powiedziec dlaczego.
U mnie takze sie to czasami zdarza.
Pozdrawiam.
Rafal

Anonymous - 02-11-2007, 19:57

ukrafal napisał/a:
Witam.
Mi sie wydaje ze ten smrod jest z ukladu wydechowego.Wiekszosc aut z katalizatorami tak smierdzi zgnilymi jajami tak juz jest nie potrafi powiedziec dlaczego.
U mnie takze sie to czasami zdarza.
Pozdrawiam.
Rafal

Wiec i tu zapytam. Jaki przebieg i na jakim paliwie jezdziesz? Moze ty tez dochodziesz do momentu kiedy zdycha.

Anonymous - 02-11-2007, 23:55

Przebieg 160000km jezdze na benzynie 98 shell.
Skoro mowisz ze katalizator pada to dlaczego w wiekszosci mowych samochodow jest czuc zapach zgnilych jaj tzn ze tez katalizatory w nowych autach bez zadnego przebiegu sa do wymiany?
Nie twierdze moze masz racje ale powaga w wiekszosci nowych samochodow jest tak samo jak to wytlumaczyc?.
Pozdrawiam.
Rafal

kris80 - 03-11-2007, 00:03

nie wiem co z tym robic
moze podjade gdzies do mechanika i popytam

Anonymous - 03-11-2007, 00:26

ukrafal napisał/a:
Przebieg 160000km jezdze na benzynie 98 shell.
Skoro mowisz ze katalizator pada to dlaczego w wiekszosci mowych samochodow jest czuc zapach zgnilych jaj tzn ze tez katalizatory w nowych autach bez zadnego przebiegu sa do wymiany?
Nie twierdze moze masz racje ale powaga w wiekszosci nowych samochodow jest tak samo jak to wytlumaczyc?.
Pozdrawiam.
Rafal

Jakie nowe samochody to maja? Te ktore jezdza na nie wlasciwym paliwie to moze ale nowe... pierwsze slysze. Ale tez sie moge mylic. Wiem jedno ze kiedy kat siada i nie dziala jak nalezy (z roznych powodow) moze powodowac odor w samochodzie pod wplywem wiekszego przycisniecia a co za tym idzie wiekszej temperatury kata. Bazuje tylko na tym co mialem w swoim i co sie nauczylem w warsztacie - nie bede twierdzil ze jestem nieomylny.

Peace 8)

saphire - 03-11-2007, 14:01

Zgniłe jaja z kata są tym silniejsze im bardziej zasiarczone jest paliwo. Proponuję zmienić stację na innej marki lub lać bezsiarkową Supremę. Mnie z Lotosa śmierdzą spaliny związkami nitro ale nie siarkowodorem. Z BP też mi śmierdziało nitro ale jakoś mniej a ciut bardziej siarkowodorem. Z Orlena jak od czasu do czasu zatankowałem Corsę to waliło siarkowodorem niemożebnie.