To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Wymiary wycieraczek przód

akbi - 09-11-2007, 16:43

roch_27 napisał/a:
akbi napisał/a:
przy wiekszych predkosciach jeszcze nie sprawdzalem.
ze spojlerem zacznie Ci się blokować (przeskakiwać, strzelać na mechanizmie) przy max wychyleniu wycieraczek - inaczej mówiąc będzie miała problemy z ruchem powrotnym.

pozdro

hm ...sprawdzę w weekend ...jak będzie padać :wink:

Anonymous - 11-11-2007, 20:12

akbi napisał/a:
a ja dzis zalozyylem piura o dlugosci 600 (lewa)

:shock: :shock: :shock: ciekawe, bo u mnie 550 od strony pasazera nie dociska do szyby jak jest na gorze. Slyszalem, ze Championy sa dobre, ale jak zobaczylem ich cene to sie zdziwilem, bo nie wiele brakuje im do Valeo Silencio XTRM.

akbi - 12-11-2007, 09:32

Simones napisał/a:
akbi napisał/a:
a ja dzis zalozyylem piura o dlugosci 600 (lewa)

:shock: :shock: :shock: ciekawe, bo u mnie 550 od strony pasazera nie dociska do szyby jak jest na gorze.

przecież napisałem, że założyłem je po lewej stronie, a nie po prawej .... Ramiona w naszych Galach mają różne długości stąd też różnica między długościami wycieraczek po dwóch stronach auta.

Anonymous - 12-11-2007, 20:12

akbi napisał/a:
przecież napisałem, że założyłem je po lewej stronie, a nie po prawej

po prawej czyli od kierowcy powinno byc 450, wiec tym bardziej nie wiem jak worksi 600 :wink:

Anonymous - 12-11-2007, 21:55

A ja moge polecić kolegom wycieraczki "ALCA" chyba niemieckie. zwykłe kosztuja na allegro 8-9 zł/szt. , teraz kupiłem na allegro "alca exclusive" za 13-14 zł. Kiedyś tez kupowałem bosche czy valeo i w moim odczuciu poza marką i ceną niczym się nie różnią. A nawet gdyby te były nieco gorsze to i tak lepiej wymienić cześciej tańsze niż katować pół roku czy dłużej "markowe"
Pozdrawiam

Anonymous - 12-11-2007, 23:25

Levinson napisał/a:
ALCA

Bede je przeklinal do konca zycia i jeden dzien dluzej. Od pierwszego przetarcia robily tyle halasu co start Discovery, o zbieraniu juz nie mowiac. KOSZMAR

akbi - 13-11-2007, 09:44

Simones napisał/a:
akbi napisał/a:
przecież napisałem, że założyłem je po lewej stronie, a nie po prawej

po prawej czyli od kierowcy powinno byc 450, wiec tym bardziej nie wiem jak worksi 600 :wink:

no wiesz ... ja mam europejską wersję Gala ...z kierownicą po lewej stronie :D
a po prawej - od strony pasażera - faktycznie mam założone 450 :)

mandro33 - 13-11-2007, 21:25

Zacząłem ten temat to chce wyjaśnić iż podjechałem do firmy w której kupiłem owe wycieraczki (VALEO)z pretensjami co mi sprzedali,wyszedł pracownik podgiął ramie wycieraczki i jakby ręką odjął wszystko OK!Stwierdził że ramienia po pewnym czasie się odkształczją i zdradził mi jeszcze jak się szyści przedewszystkim przednią szybę,ponieważ miałem ją zatłuszczoną-zwykłe mleczko CIF nanieść po uprzednim wymyciu z brudu i naprawde rewelka.A więc nie zawsze ma znaczenie tylko same pióro a przykład dał sam Levinson płacił grosze ale mógł mieć proste ramienia, to tylko moja mała dygresja POZDRO!
Anonymous - 14-11-2007, 09:47

mandro33 napisał/a:
wyszedł pracownik podgiął ramie wycieraczki i jakby ręką odjął wszystko OK!

Wszystko pieknie ladnie, tylko jeszcze pytanie JAK. Pewnie nie jest to bez znaczenia w ktora strone i jak duzo podgiac. Cos czuje, ze u mnie by sie przydal taki zabieg, tylko... no wlasnie.

akbi - 14-11-2007, 10:07

Simones napisał/a:
mandro33 napisał/a:
wyszedł pracownik podgiął ramie wycieraczki i jakby ręką odjął wszystko OK!

Wszystko pieknie ladnie, tylko jeszcze pytanie JAK. Pewnie nie jest to bez znaczenia w ktora strone i jak duzo podgiac.

Koniec ramienia w stronę szyby, tak aby bardziej dociskało, też tak kiedyś podgiąłem u siebie jeszcze w Lancerze i było znacznie lepiej.
Najlepiej jednak, to chyba wymienić sprężyny, które dociskają ramiona wycieraczek do szyby.

czekoladka_1981 - 02-12-2007, 10:29

Zgubienie pióra lewego VALEO 550mm w silnym deszczu przy prędkości 200 km/h zmuszając mnie do zatrzymania na pasie awaryjnym( autostrada Opole/Wrocław) i założenia drugiej zapasowej ale używanej. Dlaczego się odpieła.
Marcino - 02-12-2007, 11:15

czekoladka_1981 napisał/a:
Zgubienie pióra lewego VALEO 550mm w silnym deszczu przy prędkości 200 km/h zmuszając mnie do zatrzymania na pasie awaryjnym( autostrada Opole/Wrocław) i założenia drugiej zapasowej ale używanej. Dlaczego się odpieła.

Odpieła sie bo w deszczu nie jezdzi sie 200km/h.... Czekoladka przecież ty niedawno też miałaś przestroge z poprzednim galantem...... i jak widac nie zabardzo dało ci to do myslenia....
A czy podczas odpiecia sie ramie nie zostawiło na szybie ładnego śleadu w kształcie łuku?

czekoladka_1981 - 02-12-2007, 11:28

Marcino napisał/a:
A czy podczas odpiecia sie ramie nie zostawiło na szybie ładnego śleadu w kształcie łuku?

Jeszcze nie wiem , bo nie przyglądałam się dokładnie.
Marcino napisał/a:
przecież ty niedawno też miałaś przestroge z poprzednim galantem...... i jak widac nie zabardzo dało ci to do myslenia....

To była jazda pare min. do osiągnięcia tej prędkości. Chciałam zobaczyć róznicę między E5 a EA5 w zachowaniu i prowadzeniu i to wystarczy. :oops:
ps. chyba zmienię na pióra 480mm jak pisano wcześniej.

[ Dodano: 05-12-2007, 11:51 ]
Bartek ale te z lewej 480mm jakoś się gubią na szybie, wyglądają takie jakieś malutkie. Znalazłam coś takiego i wychodzi że 550mm/480mm/400mm
http://www.autoteile-shop...ult.asp?lang=pl

metzger - 09-04-2008, 13:13

Jak to jest w końcu z tymi wycieraczkami? 480/450 (kierowca/pasażer) czy 550/480 ?? Bo w katalogu champion'a podawana jest ta druga opcja

pozdrawiam

czekoladka_1981 - 09-04-2008, 13:43

metzger napisał/a:
Jak to jest w końcu z tymi wycieraczkami? 480/450 (kierowca/pasażer) czy 550/480 ?? Bo w katalogu champion'a podawana jest ta druga opcja

Obojętnie każda z tych opcji pasuje. Zależy od Ciebie.